A flow élmény fogalma a Csíkszentmihályi Mihály, világhírű magyar pszichológus nevéhez fűződik. A szó jelentése: “áramlás”, melyet akkor élünk át, amikor önfeledt örömmel végzünk valamilyen tevékenységet.

Flow élmény


A flow élmény megtapasztalása

Mindenki tapasztalta már az érzést, amikor boldogan, belefeledkezve a munkájába vagy egy hobby tevékenységbe, szinte megszűnni érezte maga körül a világot. Ebben az állapotban nem vesszük észre az idő múlását, a fáradás jeleit, lelkesnek és boldognak érezzük magunkat.

A legjobb az lenne, ha minden tevékenységünkhöz ez az állapot társulna, a fárasztó vagy esetleg unalmas feladatainkat is ilyen módon végezhetnénk el. A csoda azonban nem mindig történik meg. Mi lehet vajon a flow titka, hogyan lehetne minél többször átélni ezt az állapotot?

A flow élmény titka

Az összpontosítás

A flow élmény egyik titka az összpontosításban rejlik. Amikor olyan tevékenységet folytatunk, amely annyira érdekel minket, hogy a teljes figyelmünkkel az irányába tudunk fordulni, esélyt adunk a flow átélésének. Ez lehet akár a tanulás, művészi tevékenység, de házimunka vagy egy matematika példa megoldása is. Vajon miért tapasztaljuk azt, hogy egyik alkalommal boldogság és önfeledtség társul a munkavégzésünkhöz, máskor pedig pusztán a küzdelem vagy az unalom?

A képességek és a feladat összhangja

Nem elég tehát a tevékenységre összpontosítani, az is szükséges, hogy a nekünk megfelelő nehézségi szinten végezzük a dolgunkat. Ha túl egyszerű a megoldandó feladat, nem jelent elegendő kihívást, így nem köti le a figyelmünket. Megunjuk vagy monotonnak érezzük és alig várjuk, hogy végezzünk vele. Ha számunkra túlságosan bonyolult munkát végzünk, a problémát jelent majd a küzdelemmel járó feszültség és frusztráció. 

Flow élményt kiváltó tevékenységek

Törekednünk kell arra, hogy a mindennapjainkban minél több tevékenység végzése során részesüljünk ebből a csodálatos élményből. Érdemes elgondolkodnunk azon, hogyan csempészhetjük bele a “kötelezően” elvégzendő feladatainkba is azt a pluszt, amely megadja számunkra az elmélyülés és a feltöltődés lehetőségét. 

Találjuk meg azt a sportágat, hobby tevékenységet vagy művészeti ágat, amely igazán érdekel vagy vonz minket, hogy ezekkel tölthessük a szabadidőnket.

Flow élmény a relaxációban

Az autogén tréning relaxációs technika, illetve a meditáció gyakorlása során is átélhetjük ezt az élményt. A testünk ellazítására és a felesleges gondolatoktól való megszabadulásra koncentrálva hasonlóképpen megérezhetjük a flow áramlás élményét.

Kálmán Judit, online pszichológus – Online pszichológiai tanácsadás

Életmód tanácsadás, life coaching, autogén tréning

Telefonszám: +36 70 254 5482

E-mail cím: info@homepszichologus.hu