Az alábbi alvászavar teszt segít Önnek meghatározni, hogy alvás problémája milyen mértékű, és eldönteni, hogy érdemes-e segitő szakemberhez, pszichológushoz fordulnia.

Alvászavar teszt

Mi az alvászavar

Sokan küzdenek alvás problémákkal, az alvászavar bármilyen élekorban jelentkezhet, és ha nem foglalkozunk vele, elhúzódó gondot jelenthet az életvitelünkben.

Az alvás a szervezet pihenését, regenerálódását szolgálja. Megvonása fizikai fáradtsághoz, betegséghez illetve pszichés problémákhoz vezethet.

Alvászavarnak nevezzük, ha az esti elalvás nehézségekbe ütközik, illetve ha az alvás minősége és mennyisége nem megfelelő. Az alvási nehézségek nappali fáradtsághoz, teljesítményromláshoz vezetnek.

Az alvászavar okai

Orvosi kivizsgálás szükséges annak eldöntésére, hogy nem áll-e a probléma hátterében valamilyen betegség vagy kórkép.
A lelki okok vizsgálatában érdemes pszichológus segítségét kérni. Sokszor konfliktuskezelési gondok, magas feszültségszint illetve stresszkezelési nehézségek a felelősek az alvásminőség romlásáért.

Az alvászavar kezelése

Az alvászavar enyhítésére a gyógyszeres kezelésen kívül többféle módszer áll rendelkezésre. Annak eldöntésére, hogy kinek mi segítene leginkább, érdemes szakember segítségét kérni.

Az autogén tréning technika elsajátításával illetve meditációval megkönnyíthető az elalvás illetve ezek a relaxációs technikák mindennapos alkalmazása segíti a nyugodt alvást.

Az alvászavar teszt bemutatása

Az alvászavar teszt kitöltése segít feltérképezni a probléma mélységét. Természetesen nem helyettesíti az orvos vagy pszichológus diagnózisát, de segít a probléma jellegének és fokának a feltérképezésében.

A teszt kitöltése díjmentes, nem szükséges semmilyen személyes adatot megadni hozzá. A honlap nem gyűjt információkat a tesztalanyról. A kérdőiv válaszainak megjelölése mindössze néhány percet vesz igénybe. Az eredmény a teszt befejezésekor azonnal megjelenik a képernyőn, melyet kizárólag Ön lát. Nem őrződik meg, a honlap nem tárolja. A tesztkitöltés kiskorúak számára kizárólag szülői engedéllyel és felügyelettel ajánlott.

Alvászavar teszt (Athén Inszomnia Skála)

Ez a skála az alvással kapcsolatos problémáinak feltérképezésére szolgál, az Ön által adott egyes válaszok összesítése alapján.

Teszt kitöltési instrukció

Jelölje a megfelelő választ aszerint, hogy van-e olyan, alvással kapcsolatos problémája, amely az elmúlt hónap során hetente legalább három alkalommal előfordult.
Minden esetben egy választ jelöljön meg, és ne hagyjon ki egy kérdést sem!

1.

Az elalvással töltött idő (a lámpaoltástól az elalvásig )

 
 
 
 

2. Éjszakai felébredés

 
 
 
 

3.

A reggeli ébredés időpontja

 
 
 
 

4.

Az alvás teljes időtartama

 
 
 
 

5.

Az alvás átlagos minősége (függetlenül attól, hogy mennyi ideig aludt)

 
 
 
 

6.

Nappali közérzet

 
 
 
 

7.

Nappali (testi és szellemi) teljesítmény

 
 
 
 

8.

Nappali álmosság

 
 
 
 

Kálmán Judit, online pszichológus – Pszichológiai tanácsadás, coaching, autogén tréning

Telefonszám: +36 70 254 5482

E-mail cím: info@homepszichologus.hu