Karantén tanácsadás és pszichológiai segítségnyújtás azok számára, akik a koronavírus járvány kapcsán hosszabb vagy rövidebb időre otthonmaradásra kényszerülnek.

Karantén tanácsadás

A karantén pszichológiája 

A több mint egy éve tartó covid-19 világjárvány a legtöbb ember életét gyökeresen megváltoztatta. Mindenki számára nehézséget okoz a folyamatos veszélyeztetettség érzése és annak tudata, hogy minden nap újabb és újabb emberek esnek áldozatul a betegségnek. 

Miközben hónapok óta karantén helyzetben él a világ lakossága, a bezártság könnyebb elviseléséhez szükséges nézőpontváltás az emberek fejében nem történik meg magától értetődő módon. Komoly kihívást jelent a fogyasztás centrikus életmód felcserélése és az áttérés egy sok szempontból önmegtartóztatóbb életvitelre. Többen azok közül is, akik a koronavírus járvány első hullámában lelkileg még jól viselték az otthonlétet, mára megtörni látszanak.

Karantén tanácsadásommal azoknak szeretnék segítséget nyújtani, akik úgy érzik, elfáradtak és nehezen találják a reményt ebben a bizonytalan időszakban.

A pszichológiai tanácsadás segíthet Önnek, ha 

  • keresi a kiutat a kilátástalannak tűnő helyzetéből.
  • tudja, mi lenne a jó megoldás, de nem tud belekezdeni a megvalósításba.
  • változtatni szeretne, de egyedül nincs ereje hozzá.
  • úgy érzi, hogy önmaga árnyéka, és szeretne visszatérni korábbi tetterejéhez.
  • elszigetelődött a barátaitól, és keresi a lehetőséget, hogy visszataláljon hozzájuk.
  • a bezártság tartósan rossz hangulatot okoz Önnek.
  • belefásult a mindennapok monotóniájába.
  • úgy érzi, szétcsúsznak a napjai, nincs megfelelő napirendje.

A karantén tanácsadás további területei

Homeoffice
Bűntetés vagy jutalom a homoffice? Ki így, ki pedig úgy látja, temperamentumától, családi helyzetétől illetve a munkája jellegétől függően. Pszichésen ugyanakkor megterhelő lemondani a munkahely pozitív légköréről, a baráti kávézásokról és a csapatban végzett munka lendületéről.
Sokat segít a jó közérzetünk fenntartásában, ha megtaláljuk az online kapcsolattartás lehetőségei közt azokat a módokat, melyek segítségével nem szigetelődünk el a kollégáinktól és a barátainktól.
A szabadidőnk tartalmas otthoni eltöltéséhez érdemes a kreativitásunkra támaszkodnunk, és megtalálni a feltöltődés és regenerálódás olyan módjait, amelyeket eddig még nem próbáltunk.

Homeschool
A gyermekek egy része örül, ha otthonról tanulhat és nem kell iskolába járnia, a másik része viszont sajnálja, hogy nem találkozhat személyesen a barátaival és nem vehet részt az iskolai tanórákon. Így sok gyerek folyamatosan izgul, szorong vagy búslakodik míg a zárást vagy nyitást várja.
Kevésbé terhelné meg őket a bizonytalanság, ha sikerülne arra koncentrálniuk, ami az adott helyzetükben pozitívumként értékelhető.
Szülőként ötletekkel segíthetjük, beszélgetésekkel bátoríthatjuk őket abban, hogy minél értékesebben tudják eltölteni a szabadidejüket. 

Kapcsolatfelvétel

Kálmán Judit, online pszichológus – online pszichológia tanácsadás

Telefonszám: +36/70 254 5482

E-mail cím: info@homepszichologus.hu