Az elhízás hátterében az orvosi illetve egészségi okok mellett lelki okok is állhatnak. Az ételhez való viszonyulásunk az önmagunkhoz fűződő viszonyunkat tükrözi. Ha érzelmi táplálékban hiányt szenvedünk, evéssel próbáljuk pótolni a hiányt.

Túlsúly, elhízás, étkezési zavar okai

A jojó effektus

Sokan megtapasztalhatták, hogy hiába kezdtek bele már számtalan fogyókúrába, a fáradtságos munka eredménye nem mindig volt tartós. A diéta befejeztét gyakran követi a jojó effektus, és a leadott kilóknál nagyobb súlygyarapodás következik be. A megjelenő túlsúly oka, hogy a szervezet a koplalás ideje alatti elvonást később raktározással próbálja kompenzálni.

Az egészséges fogyás

A tartós súlycsökkenés elérése hosszú folyamat, melyhez türelem és kitartás szükséges. A szervezet kiéheztetése helyett életmódváltásra van szükség ahhoz, hogy elérjük a kívánt célt.

Az egészséges étrend kialakítása nem hasonlít a gyors fogyással kecsegtető szélsőséges diétákra. A vegyes étrend helyes arányban biztosítja a szervezet számára a szükséges tápanyagokat. Mindemellett teremtsük meg a lehetőségét a napi 4-5 alkalommal való étkezesnek. Ha naponta többször, de kevesebb ételt fogyasztunk, kevesebb súlyfelesleg fog ránk rakódni.

Az elhízás lelki okainak felkutatása

Ha nem csak időlegesen szeretnénk kezelni a problémánkat, érdemes elgondolkodnunk azon, hogy az elhízásunk hátterében milyen lelki okok húzódhatnak meg. Nézzünk szembe magunkkal és tartsunk önvizsgálatot. 

Először is lássuk tisztán, hogy miért szeretnénk lefogyni. Ez a vágy valóban belülről fakad, vagy kizárólag a külső elvárásoknak akarunk így megfelelni? Ha külső nyomásnak engedve szeretnénk változtatni az étkezési szokásainkon, számíthatunk arra, hogy az eltökéltségünk nem fog sokáig tartani. Belső és szilárd elhatározásra van szükség ahhoz, hogy a sok éve megszokott étkezési szokásainkon és napi rutinjainkon változtatni tudjunk.

Ha elhízásunkat a túl-evés okozza, vagy esetleg az, hogy gyakran nem tudunk ellenállni a csábításnak? Ha a kelleténél többet fogyasszunk az édes vagy kalóriadús ételekből, érdemes elgondolkodnunk a kiváltó okokon. Vajon mi okozza bizonyos helyzetekben, hogy szenvedéllyel nyúlunk egyes ételekhez? Vannak jellegzetes, visszatérő szituációk, amikor ez történik velünk? Hogyan vethetnénk véget ezeknek a megszokott evési rituáléknak?

Milyen hiányt pótolunk az evéssel?

Az evés, amellett, hogy a létfenntartásunkhoz szükséges alaptevékenységünk, örömforrásunk is egyben. Az, hogy ki milyen mértékben próbál az evés által kiváltott boldogság érzéssel töltekezni, egyénileg eltérő. Ha mi azok közétartozunk, akik számára az étkezés kiemelt boldogságforrást jelent, lehetséges, hogy egyéb örömforrásban szűkölködünk, és ezt a hiányt próbáljuk így  kompenzálni. Kérdezzük meg magunktól, hogy mi hiányzik az életünkből és mit kéne tennünk ahhoz, hogy a hiányzó örömforrásokat visszahozzuk a mindennapjainkba. 

A szeretethiány és az elhízás kapcsolata

Az érzelmi feltöltődés az emberek alapvető szükséglete. Igényünk van a szeretetre, elfogadásra, megértésre, de nem biztos, hogy mindig, minden élethelyzetben lehetőségünk van arra, hogy mindezekben részesüljünk. Akár önhibánkból, akár önhibánkon kívül kerültünk lelkileg szorult helyzetbe, ne ostorozzuk magunkat a történtekért. Próbáljunk meg elfogadóbban viszonyulni magunkhoz és tartózkodjunk az étkezés általi jutalmazás és a túlevést követő bűntudat gyakorlásától.

Az étkezés mint szorongásoldás

Biztos sokan megfigyelték már, hogy ha egy stresszes nap után jóval többet vacsoráznak, mint a kevésbé megterhelő időszakokban. Hasonló a helyzet akkor is, ha valami miatt szorongunk vagy belső feszültséget élünk át. Ilyenkor gyakrabban nyúlunk az ételhez és a kelleténél többet fogyasztunk belőle. 

Ha sikerül azonosítanunk a fenti összefüggést, máris közelebb járunk a megoldáshoz. Ilyenkor a leghatásosabb az, ha megpróbáljuk megtalálni a szorongásunk okát és adekvát módon megküzdeni az adott problémával.

Kálmán Judit – Online pszichológus – Online pszichológiai tanácsadás

Telefonszám: +36 70 254 5482

E-mail cím: info@homepszichologus.hu