Az énidő a szabadidőnknek azt a részét képezi, amikor magunkban vagyunk és azt csinálunk, amit szeretnénk. Ilyenkor senki nem szól bele abba, hogy mivel töltjük az időnket. A privát idő megtalálása a munkás hétköznapokban a legtöbb ember számára kihívást jelent, függetlenül attól, hogy az illető egyedül vagy párkapcsolatban él.

Az énidő jelentése

Az énidő jelentése

Az énidő egy relatív új fogalom, bár a jelentéstartalma nem jelent újdonságot. Mindenkinek szüksége van arra, hogy néha felszabaduljon a rá váró kötelezettségek terhe alól és azzal töltse az idejét, amivel igazán szeretné. Az egyéni igények természetesen ezen a téren is igen változók lehetnek. Van aki kevesebb szabadidővel is beéri, és vannak olyanok, akik mindig úgy érzik, hogy hiányzik az éltükből a szabadság. 

Az énidő azonban nem pusztán a szabadidőt jelenti. Ez egy olyan privát idő, melynek eltöltését nem osztjuk meg másokkal. Ilyenkor nem kell alkalmazkodnunk senkihez. Igazán értékessé akkor válik számunkra a privát idő, ha sikerül tartalmasan töltenünk. Az énidő különös értékét az adja, ha általa boldogabbnak és kiegyensúlyozottabbnak érezhetjük magunkat.  

Az énidő megtalálása

A privát idő megtalálása a családban vagy párkapcsolatban élők számára gyakran különösen nehéznek tűnik. Nem könnyű elvonulni a szeretteinktől, akikkel szívesen vagyunk együtt, ugyanakkor ha lemondunk az énidőnkről, hamarosan érezni fogjuk a hiányát. 

Mikor szakítsunk időt magunkra?

Az önmagunkra szánt idő lehet “talált” kincs, mely spontán módon adódik a hétköznapok vagy a hétvégék során, de tudatosan be is tervezhetünk egy kis kényeztetést a napirendünkbe. 

Mindkét esetben szembesülhetünk azonban azzal, hogy az események nem úgy alakulnak, mint ahogy elterveztük. Ilyenkor okkal érezhetjük csalódottnak magunkat, és ez az érzés könnyen vezethet elégedettlenséghez, önostorozáshoz vagy egy negatív gondolati spirál beindulásához.

Hajlamosak lehetünk ugyanis a talált időt alárendelni a maximalizmusunknak és a szabadság kiélvezése helyett egy újabb teljesítményhelyzetbe sodorhatjuk magunkat. Ez történik például akkor, ha egy váratlanul elmaradt teendőt azonnal egy új feladat elvégzésével helyettesítünk be. Például gyorsan berakunk még egy mosást vagy elintézünk néhány hivatalos telefont. Könnyen előfordulhat, hogy végül a pihenésre használható idő eltöltése nagyobb kapkodással vagy stresszel jár, mint amivel az elmaradt tevékenység járt volna.

Az énidő eltöltésének megtervezése

Akár spontán módon, akár előre eltervezetten szakítunk időt magunkra, fontos, hogy kellően tudatosak legyünk. Ne hagyjuk, hogy magukkal ragadjanak a ránk váró teendők, hisz éppen ezek alól szeretnénk felszabadulni. 

A legjobb, ha egyszerűen örülünk a talált időnek, és azzal töltjük, amihez a leginkább kedvünk van. 

Ha nem akarjuk a véletlen szerencsére bízni a napi jutalom időnket, tervezzük be a napirendünkbe. Ügyeljünk arra is, hogy ne akarjuk rövid idő alatt megváltani a világot és ne kreáljunk teljesítményhelyzetet a privát időből. Ha kevés szabadidő áll a rendelkezésünkre, olyan elfoglaltságot tervezzünk, amelynek megvalósítása nem feszegeti sem az időbeli sem pedig a fizikai korlátainkat.

Száműzzük a bűntudatot

Akárhogy is sikerül eltöltenünk az énidőnket, utólag ne érezzünk bűntudatot amiatt, hogy megfelelően hasznosítottuk-e a rendelkezésre álló szabad lehetőséget. Ne érezzük kudarcnak, ha eleinte esetleg nem úgy alakul minden, ahogy elterveztük. Nézzünk inkább előre, és legközelebb tervezzünk a tapasztalataink tükrében.

Törekedjünk arra, hogy elhagyjuk a teljesítmény-centrikus nézőpontunkat és inkább olyan szabadidős tevékenységet válasszunk magunknak, amely segíti a testi-lelki feltöltődésünket és stresszoldó hatású.

Kálmán Judit, pszichológus – Online pszichológiai tanácsadás

Telefonszám: +36 70 254 5482

E-mail cím: info@homepszichologus.hu