A telefonfüggőség mára a leggyakoribb függőségeink egyike, mely egyaránt érinti a fiatalabb illetve az idősebb korosztályt. Vajon mit tehetünk ellene, és hogyan kezdhetjük el leépíteni ezt a függőségi mechanizmus?

Telefonfüggőség

A telefonfüggőség leküzdése lépésről lépésre

A probléma belátása

Az első lépés, mint bármely más konfliktushelyzet kezelésénél, itt is a probléma azonosítása. Akkor tudunk hatékonyan küzdeni egy probléma elken, ha tudjuk, hogy mivel állunk szemben. Ahhoz, hogy lássuk, mennyire érint minket a telefonfüggőség, tisztán kell látnunk, hogy melyek azok a jellemzők vagy tünetek, amelyekből arra következtethetünk, hogy viszonyunk a telefonunkhoz szorosabb a kelleténél.

A különböző függőségek azonosításánál az első számú akadályt a tagadás jelenti. Ez egy természetes önvédelmi reakció, mely segít minket abban, hogy úgy érezzük, minden rendben van velünk. Egészen a végsőkig képesek vagyunk arra, hogy a probléma tagadása által fenntartsuk magunk számára a harmónia illúzióját.

Törekedjünk tehát arra, hogy minél hamarabb belássuk, valós problémával állunk szemben, és változtatnunk szükséges. Ez a belátás segíthet minket abban, hogy felfigyeljünk a függőségünk jeleire.

A telefonfüggőség jelei 

Túl sok időt töltünk mobilozással

A telefonfüggőség jelei közül az egyik legkézenfekvőbb mutató az időmennyiség, amelyet a mobiltelefonunk képernyőjének böngészésével töltünk. Hogyan győződhetünk meg erről?

  • Próbáljuk megtippelni, hogy napi szinten mennyi időt töltünk mobiltelefonozással.
  • Tartsunk önvizsgálatot, legalább egy héten keresztül, és számoljuk ki, hogy pontosan mennyi időt szántunk a “mobilozásra”. 
  • Tegyük fel magunknak a kérdést, hogy az adott időmennyiség több-e annál, mint amire számítottunk.

Időhiány

Ha úgy gondoljuk, hogy számos tevékenységre nem jut elég időnk, gondolkodjunk el azon, hogy a mobiltelefonunk mennyire játszhat szerepet mindebben. Könnyen lehet, hogy találunk ok-okozati összefüggést a két megállapítás között. 

Érdemes tételesen megvizsgálnunk, hogy a kelleténél több képernyőidő, milyen kötelezettségeket illetve örömforrásokat szoríthat ki az életünkből.

Rossz közérzet

Ha a telefonfüggőség felborítja a tevékenységeink közti időegyensúlyt, a probléma általában továbbgyűrűzik és hiányállapotot teremt az életünkben. Ha elmaradunk a feladataink elvégzésével vagy a regenerálódásunkra szánt időmennyiség csorbul, hamarosan a hangulatromlás jeleit is tapasztalhatjuk. A megfelelő időegyensúly felbomlása megtörheti az életünkben fennálló rendet, mely szorongáshoz illetve rosszkedvhez vezethet.

Kontrollvesztés

Kimondva vagy kimondatlanul, azt érezhetjük, hogy kicsúszik a kezünkből az irányítás. Ha időről időre  tapasztaljuk, hogy nem azzal foglalkozunk, amivel kellene, tegyük fel magunknak a következő kérdéseket:

  • Szeretnénk-e változtatni a kialakult helyzeten?
  • Mi az oka annak, ha esetleg nem tudunk változtatni a fennálló problémán?

Mit tegyünk, ha a környezetünk is figyelmeztet a problémára?

Ha a környezetünkben lévő személyek is figyelmeztetnek minket arra, hogy túl sokat látnak minket  mobiltelefonnal a kezünkben, ideje elgondolkodnunk a változtatás szükségességén.

Sajnos a kívülállók jelzése gyakran épp az ellenkező hatást éri el, mint kellene. Ha mások hívják fel a figyelmünket a telefonfüggőség problémájára, előfordulhat, hogy az aktivizálható energiánk jelentős részét a probléma megoldása helyett a védekezésre fordítjuk. Ilyenkor valószínűleg egyszerre próbáljuk meggyőzni magunkat és másokat arról, hogy a látszat ellenére minden rendben van velünk. Mindez természetesen csak elodázza és hátráltatja a probléma megoldását.

A legcélravezetőbb, ha a saját kezünkbe vesszük az irányítást és környezetünknek megköszönjük a hasznos észrevételt. Próbáljuk meg biztosítani őket, hogy mi is látjuk a problémát, de tegyük nyilvánvalóvá, hogy önállóan szeretnénk megküzdeni a helyzettel. Természetesen, ha kapunk jó ötleteket, hasznosíthatjuk őket.

Kálmán Judit, tanácsadó pszichológus – Online pszichológiai tanácsadás

Telefonszám: +36 70 254 5482

E-mail cím: info@homepszichologus.hu