A változtatás gyakran elhatározás kérdése, ugyanakkor mégsem könnyű megválunk a korábbi beidegződésektől és eredményesebbé tenni a problémamegoldó mechanizmusainkat. Ha sikerül azonosítani a változtatás gátló tényezőit, könnyebben alakíthatjuk át negatív gondolati sémáinkat.

változtatás

Miért okoz nehézséget a változtatás

Tanult tehetetlenség

A tanult tehetetlenség az egyik legfontosabb gátja annak, hogy új utakon induljunk el, és korábban általunk nem alkalmazott megoldásokat alkalmazzunk. A tanult tehetetlenség azt jelenti, hogy probléma elkerülő, kitérő magatatásra kondicionáljuk magunkat annak érdekében, hogy elkerüljük az esetleges kudarc élményeket. 

Ha úgy látjuk, hogy képtelenek vagyunk megoldani bizonyos helyzeteket, akkor inkább nem próbálkozunk vele többször. 

Ez a folyamat játszódik le sokszor a pánikbetegség során is. A pánikbeteg, ha egyed szituációkban pánikrohamot tapasztal, mely kellemetlen érzéssel és félelemmel tölti el, már néhány alkalom alatt megtanulja az elkerülést. Például, ha néhányszor a buszon pánikroham tört rá, ezentúl más tömegközlekedési eszközt választ az utazáshoz, hogy a pánikot elkerülje.

Az önbizalom elvesztése

A tanult tehetetlenség okozója az önbizalom elvesztése. Ha sikertelenséget tapasztalunk az életünk valamilyen terén, az önbizalmunk meginog. Ha többször vagy több területen vallunk kudarcot, elveszítjük az önbizalmunkat és a tehetetlenség állapotába jutunk.

Az önbizalomhiány kialakulásának az oka az, hogy képtelennek érezzük magunkat arra, hogy kezeljünk bizonyos helyzeteket vagy megoldjunk olyan szituációkat, amelyek félelmet keltenek bennünk. 

Fontos, hogy lássuk, nem a dolgok vagy a helyzetek félelmetesek, hanem mi érezzük őket annak, ha nem rendelkezünk megfelelő megküzdési mechanizmussal. Mivel az elkerülés hosszú távon nem elégséges módszer, a helyzeten csak tanulással változtathatunk. Meg kell tanulnunk hatékonyabban gondolkodni és cselekedni.

A mentségek keresése 

Ha a változtatás a célunk, nem elég, ha csak beszélünk a problémáinkról, tennünk is kell ellenük. A ventilálás, azaz a problémák kibeszélése könnyít a lelkünkön és segít a problémával való szembenézésben. Kezdő lépésként mindenképpen hasznos, ha nem próbáljuk a gondjainkat a szőnyeg alá söpörni vagy tagadni azok meglétét.

A szembenézést előbb vagy utóbb tetteknek kell követnie ahhoz, hogy változást érjünk el a kívánt területen. A változáshoz azonban a legtöbb esetben ki kell lépnünk a komfortzónánkból és számunkra ismeretlen vizekre kell eveznünk. 

Előfordulhat, hogy nem érezzük késznek magunkat a változtatáshoz, ilyenkor a legkézenfekvőbb megoldásnak a mentségek keresése tűnik. Könnyen meggyőzhetjük magunkat és a környezetünket arról, hogy miért nem tudunk cselekedni, vagy miért nincs itt az ideje a változtatásnak. 

Az önostorozás

Ha stresszesebb időszakot élünk át, természetes, hogy minden energiánkkal a túlélésre koncentrálunk és nincs kapacitásunk arra, hogy új dolgokat tanuljunk vagy alkalmazzunk. 

Ilyenkor legyünk tekintettel az állapotunkra, és ne ostorozzuk magunkat. 

Szabaduljunk meg a bűntudatunktól, amely azt súgja nekünk, hogy mindenért mi vagyunk a hibásak. 

A tetteinkért való felelősség vállalása nem azonos azzal, hogy büntetjük vagy hibáztatjuk magunkat. Ha ezt tesszük, saját magunk válunk a fejlődésünk gátjává és önbizalmunk rombolójává.

Próbáljunk megszabadulni a teljesítménykényszertől és csak néhány, igazán fontos dologra koncentráljunk. Hagyjunk időt a változtatásra és ne legyünk türelmetlenek önmagunkkal szemben. Nem fog sikerülni egyszerre minden problémánkat megoldani, viszont ha örülünk és megbecsülünk minden apróbb lépést, amely a célunk eléréséhez vezet, hamarosan jobban fogjuk érezni magunkat.

Kálmán Judit – Online pszichológusOnline pszichológiai tanácsadás

E-mail cím: info@homepszichologus.hu

Telefonszám: +36 70 254 5482