A párkapcsolati kommunikáció zökkenőmentessége az egyik legfontosabb záloga az együttműködésnek. A házastársak vagy élettársak közt felmerülő konfliktushelyzetek jelentős része megoldható azáltal, ha a felek közt javul a kommunikáció eredményessége.

Párkapcsolati kommunikáció

A párkapcsolati kommunikáció buktatói

A legtöbb esetben nehézséget okoz a már megromlott vagy épp hanyatló félben lévő párkapcsolati viszony helyreállítása. Ilyenkor mindkét oldal a saját sérelmeivel van elfoglalva és nehezére esik túllépni a megbántottságán. 

Ha a kapcsolatra rátelepszik a sértettség, egyre nehezebb felülkerekedni az eluralkodó rossz hangulaton. A résztvevők, mintha egy ördögi körbe kerülnének, egyre mélyebbre süllyednek a csalódottságukban és a másiktól várják a kezdeményezést. Pozitív megerősítés hiányában a távolság egyre nő a felek közt és a konfliktushelyzet kilátástalanabbá válik.

A párkapcsolati kommunikáció helyreállítása 

Noha a párkapcsolati kommunikáció különösen érzékeny a felek hangulati ingadozásaira, mégsem lehetetlen a konfliktushelyzet feloldása. A legfontosabb tényező a folyamat elindításában, ha képessé válunk a saját szubjektív álláspontunkon felülemelkedni. Ha megpróbálunk kilépni a szituációból és nézőpontot váltani, a vártnál hamarabb sikereket érhetünk el a párkapcsolati viszony helyreállításában.

Nézőpontváltás

Kezdjünk el belehelyezkedni a máik fél helyzetébe és vizsgáljuk meg a történteket az ő szemszögéből. Ha így teszünk, hamar rájöhetünk, hogy az igazságnak mindig két oldala van.

Hallgassuk meg másikat

Figyeljünk oda arra, hogy mit mond a párunk és gondolkodjunk el azon, hogy eddig meghallottuk-e mindezt. Könnyen előfordulhatott ugyanis, hogy miközben a saját igazunk bizonygatásával voltunk elfoglalva, nem hallottuk meg, hogy mit mondanak nekünk.

Értsük meg az üzenetet

Ha figyelmesen meghallgattuk a másik oldalt, tegyük fel magunknak a kérdést, hogy az elhangzottak vajon milyen üzenettel bírnak számunkra. Ha olyasmit hallunk, ami esetleg negatívan hat ránk, kíséreljük meg egy időre félretenni a saját érzéseinket és koncentráljunk inkább a megértésre.

Érezzünk együtt a másikkal

Egy konfliktus kellős közepén talán a legnehezebb dolog, amit elvárhatunk magunktól, az együttérzés. Hogyan foglalkozzunk azzal, hogy a másiknak rossz, ha úgy érezzük, nekünk mégrosszabb.

A legjobb ebből a szempontból, ha tudatosak vagyunk és előre felkészülünk a beszélgetésekre. Határozzuk el, hogy megpróbálunk érzelmileg minél kevésbé bevonódni a konfliktushelyzetbe.

Segítségünkre lehet, ha előzetesen elgondolkodunk azon, hogy mire számíthatunk, így kevésbé ér minket váratlanul az adott helyzet.

Beszélgessünk egy objektív kívülálló személlyel 

A megértésben sokat segíthet, ha elmeséljük a történteket valakinek, akiben megbízunk. Az illető lehet egy rokon vagy barát, de a leghatékonyabb segítséget egy szakembertől várhatjuk. A pszichológus vagy coach segíthet nekünk abban, hogy bizonyos, jól irányzott kérdéseket megválaszolva tisztábban lássuk a helyzetünket. 

Legyünk eltökéltek a megoldásban

Ha szilárd az elhatározásunk abban, hogy a hanyatló félben lévő párkapcsolati kommunikáció még helyreállítható, tegyünk meg mindent ennek érdekében. Higgyünk abban, hogy a megoldás a mi kezünkben van és ne várjunk a másikra az első pozitív lépés megtételével.

Ha képessé válunk arra, hogy megértsük a társunk mozgatórugóit, könnyebben tudunk változást elérni. Ilyen módon be tudjuk vonni a párunkat is az együttműködésbe. Ha sikerül elérnünk, hogy mindketten nyertesnek érezzük magunkat, biztosak lehetünk abban, hogy megfelelően alakult a kommunikáció köztünk.

Kálmán Judit, pszichológus – Online pszichológiai tanácsadás

Telefonszám: +36 70 254 5482

E-mail cím: info@homepszichologus.hu