A kar és kéz azok a testrészeink, melyekkel cselekszünk, alkotunk és teremtünk. Általuk formáljuk a minket körülvevő világot olyanná, amilyenné szeretnénk.

A kar a cselekvést szimbolizálja. A karjaink által valósítjuk meg cselekedeteinket és alakítjuk tevékenyen az életünket. A karjainkat eszközként használjuk, hogy elérjük a céljainkat. 

Kar

Az összefont kar

Ha mellünk előtt összefonjuk a karunkat, azzal elzárkózást, távolságtartást fejezünk ki a beszélgető partnerünk irányába. Mintha egy kerítést fonnánk magunk és a másik közé. Általában ez a testtartás kölcsönös, ha mi így állunk a másikhoz, ő is hasonlóképp viszonyul majd hozzánk. A távolságtartásunk a személyeken kívül szólhat bizonyos helyeknek vagy  helyzeteknek is. Gondolkodjunk el ilyenkor azon, hogy vajon miért vagyunk ott, mi dolgunk az adott helyen. Ha okkal vagyunk ott, kérdezzük meg magunktól, hogy mi indokolja a távolságtartásunkat, és hogyan tudnánk mindezt leküzdeni.

A fáradt, túlterhelt kar

Ha gyakran érezzük a karjainkat fáradtnak, erőtlennek, lehetséges, hogy nem tudjuk a dolgainkat irányítani, kézben tartani. Vajon mikor kezdődött mindez?

Előfordulhat, hogy olyan döntéseket kéne meghoznunk, amelyekre még nem állunk készen. Tudjuk, hogy miből fakad a tehetetlenség érzésünk? 

Merev vagy fájdalmas kar

A merev vagy fájdalommal bíró kar ellenállást vagy cselekvőképtelenségét szimbolizál. Arra utal, hogy valamilyen ellenállás van bennünk bizonyos cselevésekkel szemben. Tegyük fel a kérdést, hogy honnan eredhet ez az elutasítás. Belülről fakad a gát, amibe ütközünk, vagy külső nyomás hatására nem tudunk cselekedni. Kérdezzük meg magunktól, hogy mi az, ami megköti a kezünket, illetve mit nem szeretnénk megtenni. 

A kezeink

A kezeink lehetővé teszik számunkra, hogy alkossunk. Az alkotás az önkifejezésünk szimbóluma. Olyan tevékenység, melyben jól esik elmélyülni, feloldódni. Ha olyasmit csinálunk, ami kikapcsolódást jelent számunkra, megszűnik az időérzékünk, csak a jelenre koncentrálunk. Ilyenkor flow élményt élünk át. Vajon a legtöbbször azzal töltjük az időnket, amivel igazán szeretnénk?


A kezünkkel érintjük meg a szeretteinket, így kapcsolódunk másokhoz. Az érintés gyógyító erejű. Ha fájnak a kezeink, talán kellemetlen számunkra amit teszünk, vagy amit mások tesznek velünk.

Vajon a megfelelő embert érintjük meg és a megfelelő módon? Elegendő támogatást kapunk a környezetünktől az elképzeléseink megvalósításához?

Kálmán Judit, tanácsadó pszichológus – Online pszichológiai tanácsadás

Időpont egyeztetés:
Telefonszám: +36 70 254 5482

E-mail cím: info@homepszichologus.hu