Az autogén tréning (AT) egy relaxációs módszer, mely segítségével ellazítható az egész szervezetünk. Ez a relaxációs technika egy bizonyítottan hatékony módja a stresszkezelésnek.

Online autogén tréning

Az autogén tréning napi rendszeres gyakorlásával csökkenthető az általános feszültségszint. A szorongás oldására illetve a pszichoszomatikus betegségek kezelésére is alkalmazható az AT.

Az autogén tréning, az egyéb relaxációs technikák többségétől eltérően, bárhol, bármikor gyakorolható. Akár tömegközlekedési eszközön ülve, vagy egy orvosi rendelőben várakozva is végezhető ez a gyakorlat. Hasonlóképp alkalmas a módszer arra, hogy munkaidőben, a feladataink végzése közben egy-egy rövid szünet közbeiktatásával elvégezzük a relaxációs gyakorlatunkat.

Miért közkedvelt az autogén tréning?

A relaxáció a nyugati gondolkodástól nem idegen, nincs semmiféle vallási vagy misztikus háttere, és nem igényel speciális testtartást vagy hitbéli elköteleződést. Többek közt ezért is örvend egyre nagyobb népszerűségnek, és alkalmazzák a nyugati világban egyaránt.

Ez relaxációs technika egy könnyen elsajátítható, öngyógyító módszer, mely segít fenntartani az egyensúlyt a két agyféltekénk közt, azáltal, hogy összhangot teremt a domináns és a nem domináns félteke közt. Az autogén tréning ilyen módon támogatja a bennünk rejlő művészi érzék és a kreativitás kibontakoztatását.

Öngyógyítás a relaxáció segítségével:

A negatív érzelmek, mint például a düh, a szorongás, a szomorúság oldásával a relaxáció mozgosítja belső, gyógyító energiáinkat, ilyen módon megelőzhető számos, lelki eredetű krónikus betegség kialakulása.

A relaxációs technika tanulása fokozatosan végbemenő, heteken keresztül tartó folyamat, de már az első alkalmak során érezhetjük a közérzetünkben a stresszoldás és az ellazulás jótékony hatásait.

A relaxáció nem helyettesíti a hagyományos orvosi diagnózist és terápiát, de kiegészítő gyógymódként alkalmazható a pszichoszomatikus tünetek kezelésére illetve a szellemi és fizikai teljesítőképesség fokozására.

Az alábbi panaszok esetén segít az autogén tréning:

A relaxáció tanulása több alkalmat vesz igénybe, és heti rendszerességgel találkozunk. Ezalatt az idő alatt a résztvevők egyénileg, az otthonukban is naponta többször gyakorolják a tanultakat.

Bárki megtanulhat relaxálni?

A relaxáció bárki számára megtanulható öngyógyító technika. A legfontosabb kritérium a rendszeres gyakorlás. A tanulási időszakban érdemes legalább naponta kétszer relaxálni. Az egyik alkalommal ülő helyzetben, a másik alkalommal pedig fekvő pozícióban. A gyakorláshoz válasszunk nyugodt körülményeket, és szánjunk rá körülbelül 7-10 percet.
Akkor számíthatunk igazi sikerre, ha megtanuljuk a szöveget, melyet magunkban mondunk az autogén tréning közben. Ha esetleg nincs időnk arra, hogy azonnal megtanuljuk, az első időszakban készíthetünk hangfelvételt, amit meghallgatva gyakorolhatunk.

Mikor gyakoroljuk az autogén tréninget?

A gyakorlás egyik időpontjaként választhatjuk az esti órákat. Elalvás előtt, vagy az esti elcsendesedés elősegítésére végezhetjük ilyenkor a relaxációt. Ehhez érdemes a fekvő helyzetet választani.
A másik időpont legyen nap közben, és ülő helyzetben gyakoroljunk. Mivel az autogén tréning segít kikapcsolódni és ellazulni, érdemes már a tanulás fázisában is ilyen céllal alkalmazni. Gyakorolhatjuk a módszert például két tevékenység végzése között, hogy kiszellőztessük a fejünket, vagy munkából hazatérve. Végezhetjük ugyanakkor a munkahelyünkön is, ha van tíz perc szünetünk, és szeretnénk egy kicsit felfrissülni.

Megtanulható-e az autogén tréning teljesen önállóan?

A szöveg önállóan megtanulható és a gyakorlás is végezhető önállóan. A tanfolyami részvétel azért szükséges, mert így a tanulók nem maradnak magukra a kérdéseikkel illetve elakadásaikkal. Ha valaki oktató nélkül tanulja a módszert, nehezen tudja fenntartani a tanulási folyamat során a folyamatos motivációt.
Az autogén tréning oktatásakor a közös gyakorlások lehetőséget nyújtanak arra, hogy mindenki megtapasztalja a teljes ellazultság állapotát, mely a későbbi önálló gyakorlás során könnyebben felidézhető.

Ha a tanfolyamot pszichológus vezeti, a tanulók pszichés problémáik okaira is választ kaphatnak, illetve személyre szóló iránymutatásban részesülhetnek a relaxációs technika elsajátításával kapcsolatban.

Jelentkezés az online tanfolyamra:

A tanfolyam online formában zajlik, igy az ország bármely pontjáról, az otthonukból csatlakozhatnak a résztvevők.

Tudjon meg többet az online autogén tréning jelentkezésről:

Kálmán Judit, online pszichológusEgyéni online autogén tréning tanfolyam

Jelentkezés:

E-mailben: info@homepszichologus.hu