A fejfájás lelki okai az orvosi okokkal együtt vizsgálandók. A migrén gyötrő fájdalom, mely, ha gyakran jelentkezik és súlyosbodó formában tér vissza, mindenképpen alapos orvosi kivizsgálást érdemel. Mindemellett nem szabad megfeledkezni a fájdalom esetleges lelki okoairól sem, melyek felkutatásához érdemes pszichológus vagy pszichiáter segítségét kérni.

 fejfájás, migrén

A migrén okainak feltárása

A fejfájásnak számos oka lehet. Állhat mögötte a hormonális egyensúly megbomlása, peldául menstruáció előtt vagy a változókor időszakában, vagy valamilyen megbetegedés.

A rendszeresen visszatérő fejfájás orvosi kivizsgálást igényel. Ugyanakkor érdemes elgondolkodnunk azon, hogy nem terheljük -e túl magunkat szellemileg, és szánjunk több időt a szellemi kikapcsolódásra. Ha életvitelünket túlságos maximalizmus jellemzi, és meg akarunk felelni az elvárásoknak, előfordulhat, hogy megfeledkezünk érzéseinkről és testünk igenyeiről.

A fejfájás lelki okai

Fokozott szellemi megterhelés: Ha hosszú órákat ülünk a számítógép előtt, és nem szánunk időt szabályos időközönként a pihenőre, hamarosan érezhetjük a szellemi kimerültség jeleit. Ilyenkor a szellemi megterhelés feszültséget okoz a szervezetünkben, mely fejfájás vagy migrén formájában jelentkezhet.

Túlzott eredményorientáltság: Ha folyamatosan a megvalósítandó céljaink lebegnek a szemünk előtt, és nem engedélyezzük magunknak a testi illetve szellemi lazítást, előbb utóbb túlhajszoltnak, kimerültnek érezhetjük magunkat. Ilyenkor a szervezetünk a fejfájás által üzeni meg nekünk, hogy ideje változtatnunk.

Mozgásszegény életmód: A sportolás és a testmozgás által az egész szervezetünket felfrissíthetjük, energizálhatjuk. Ha megfeledkezünk testünk természetes igényeiről, nem jut elég friss oxigén a vérünkbe és a tüdőnkbe, így anélkül, hogy megeröltető fizikai munkát végeztünk volna, kimerültnek, fáradtnak érezhetjük magunkat.

Érzéseink elfojtása: Ha nem veszünk tudomást az érzéseinkről, és negatív érzelmeinket elfojtjuk, hamarosan testi tünetek formájában juttatja tudomásunkra a szervezetünk, hogy nézzünk szembe a problémáinkkal. A harag, a félelem vagy szorongás, az aggodalom érzésének elfojtása gyakran okozhat fejfájást.

A fejfájás megelőzése

A fejfájás leküzdésének leghatékonyabb módja a megelőzés. Egészséges táplálkozással, megfelelő életritmussal melyben egyaránt helyet kap a munka és a feltöltődés, sokat tehetünk az egészségünkért. 

Vegyük figyelembe testünk igényeit, sportoljunk és szánjunk elegendő időt a testi-lelki-szellemi harmóniánk megteremtésére.

Autogén tréning alkalmazása a fejfájás megelőzésére

Ha kevés szabad időnk van, de fontos számunkra az egeszségünk megőrzése, az autogén tréning módszer napi rendszeres gyakorlásával megszabadulhatunk a feszültségeinktől. Az autogén tréning módszer elsajátítása egy tanulási folyamat, mely során fokról-fokra ellazítjuk testünket, és megtanulhatjuk kezelni, feldolgozni a bennünk felgyülemelett negatív érzéseket. A módszer mindenki számára elsajátítható és akár munkahelyi környezetben is gyakorolható feszültségoldó technika.

Jelentkezés online autogén tréning tanfolyamra

Kálmán Judit, tanácsadó pszichológus, autogén tréner – Online pszichológiai tanácsadás

Részvételi díjak:

Csoportos tanfolyam:
5000 Ft/ 60 perc (30 000Ft/ 6 alkalom)
Egyéni tanfolyam: 5000 Ft / 30 perc

A díjfizetés csoportos tréning esetén a tanfolyam megkezdése előtt, egy összegben, banki átutalással történik. Egyéni tanfolyam esetén lehetőség van tanóránként, az egyes alkalmak után elutalni az óra díját.

Jelentkezés:
Telefonon: +36 70 254 5482
E-mailben: info@homepszichologus.hu