Az életmódváltás sokak számára komoly kihívást jelent. Nem könnyű elhatározásra jutni a változtatás terén, ha valaki épp magánéleti vagy munkahelyi gondokkal küzd.

Nehéz felismerni, hogy nem úgy élek, ahogy szeretnék, nem azzal foglalkozom, amiben igazán az örömömet lelném.

Életmódváltás

Az életmódváltás legfőbb gátjai

Vajon hány ember van, aki soha életében nem ismeri fel, hogy lelki energiáinak némi átalakításával a lehető legjobbat hozhatná ki az életéből, de nem bízik kellőképp magában és a folyamatban.

Sokszor el sem jutunk a felismerésig, hogy mit kéne tennünk ahhoz, hogy változást hozzunk az életünkbe. Ha problémánk van, gyors és fájdalommentes megoldásra törekszünk. Olyan utakat keresünk, melyek a lehető legkevesebb energia befektetést igénylik, és nem kívánunk szembenézni a problémáink valós okával.

Munkahelyi problémák

Mivel a munka az ember életének központi része, feltétlenül élvezetes és kielégítő tevékenységnek kell lennie. Mégis sok ember úgy érzi, hogy amennyiben tisztességesen megfizetik, és állása biztonságot jelent számára, nem kell törődnie azzal, hogy munkája mennyire unalmas vagy elidegenítő.

A haszontalannak érzett idő

Az egyik fő oka van annak, hogy valaki nem leli örömét a munkájában, ha értelmetlennek, haszontalannak érzi azt, amivel foglalkozik. Többnyire akkor van ilyen érzésünk, ha kevés lehetőségünk van arra, hogy véleményt alkossunk a munkafolyamatról vagy megfogalmazhassuk saját ötleteinket, elképzeléseinket. Ha nem tudunk személyesen kapcsolódni a tevékenységünkhöz.

Gépies, monoton elfoglaltság

Ha a mindennapi munkánk végzését monotonnak vagy gépiesnek érezzük, azt jelenti, hogy már semmi kihívást nem tartogat számunkra. Amikor úgy érezzük, hogy csukott szemmel is képesek lennénk ellátni a feladatunkat, vagy szellemileg a legkisebb mértékben sem köt le minket, amit csinálunk, egészen biztosan nem leljük örömünket az adott tevékenységben. Szeretnénk minél hamarabb letudni, túl lenni rajta.

Feszültségterhes munkakör

Az eddig felsoroltaknál is megterhelőbb, ha a munkánk feszültségforrást jelent a számunkra. Ennek oka lehet, ha valaki nincs megfelelő viszonyban a főnökével vagy a kollégáival, de a munka túl magas kihívásszintje is okozhat problémát. Ha a tudásunkat vagy a képességeinket jelentősen meghaladó feladatokkal kerülünk tartósan szembe, nem tudjuk élvezni a tevékenységet és feltöltődni a végzése közben.

Életmódváltás flow élményekkel

Flow élménynek nevezzük, amikor olyan módon vagyunk képesek elmélyülni valamilyen tevékenység végzésébe, hogy úgy érezzük, megszűnik számunkra a tér és az idő. Belefeledkezünk abba, amit végzünk, és boldognak érezzük magunkat. 

Javíthatjuk az életminőségünket és a mindennapi közérzetünket azzal, ha olyan tevékenységekbe fektetünk be lelki energiát, amelyekkel nagyobb lehetőségünk van a flow élményre. 

Az életmódváltás első lépése

Ha valóban szeretnénk változtatni, és nem csak elkendőzni szeretnénk a problémánkat, álljunk meg egy pillanatra, és tartsunk önvizsgálatot. Próbáljunk szembenézni a helyzetünkkel és tudatosítani önmagunk számára a rossz közérzetünk okát. 

Váljunk éberré, és figyeljünk oda arra, ami velünk történik. Gondolkodjunk el azon, hogy mi okozza számunkra a rossz érzést, és keressük meg a gyökér okokat, amiken változtatnunk kéne.

Kálmán Judit, pszichológus – Személyes és online pszichológiai tanácsadás

Telefonszám: +36 70 254 5482

E-mail cím: info@homepszichologus.hu