A sportolás nyáron is segít megőrizni az egészségünket és fenntartani a jó közérzetünket. A napi jólétünk és a testi-lelki harmóniánk megteremtésének egyik alapvető pillére a testmozgás. Nem kell, hogy élsportolók legyünk vagy különösen jó kondícióval rendelkezzünk ahhoz, hogy örömünket leljük a mozgásban. A nyári hőségben azonban a szokottnál is  fontosabb, hogy ne terheljük túl magunkat és betartsunk néhány alapvető szabályt ennek érdekében.

Sportolás nyáron

Sportolás nyáron – hogyan kezdjünk bele?

Megfelelő mozgásforma választása

Válasszunk a testalkatunknak és a fizikai állapotunknak megfelelő mozgásformát. A választáskor első számú szempont az aktuális fizikumunk legyen. Gondoljuk végig, hogy milyen sport tevékenységeket folytattunk korábban, és ezek közül melyekben leltük örömünket, és miben volt sikerélményünk. Természetesen kipróbálhatunk új sportokat is, amelyek felkeltették az érdeklődésünket és kedvet érzünk ahhoz, hogy tapasztalatokat gyűjtsünk bennünk.

Mérlegeljük a lehetőségeinket, és olyan testmozgás mellett döntsünk, amelynek gyakorlására  rendszeresen is lehetőségünk nyílik, akár a lakóhelyünk közelében is.

Fokozatosság

Legyünk türelmesek magunkkal! Ne akarjuk azonnal megváltani a világot és ne tűzzünk magunk elé teljesíthetetlen célokat. Ha így teszünk, megkímélhetjük magunkat a kezdeti csalódásoktól és a különféle sportsérülésektől. 

Előzetesen tájékozódjunk, olvassunk utána, hogy mit javasolnak az adott sportág tapasztalt művelői azoknak, akik kezdőként vágnának bele a testedzésbe.

Próbáljuk elengedni a maximalizmusunkat és ne vigyünk teljesítménykényszert a hobby sportba. 

Rendszeresség

Törekedjünk arra, hogy rendszeresen mozogjunk, mert így folyamatosan élvezhetjük a sportolás jótékony hatását. A választott mozgásformát próbáljuk meg beilleszteni a napirendünkbe. Kisebb az esélye annak, hogy a kezdeti lelkesedésünk lankadásával csökken az aktivitásunk, ha konkrét időpontot találunk az edzéseinknek. Ez lehet akár a reggeli órákban, napindítóként, amikor még frissek és lendületesek vagyunk. Nyáron ilyenkor a legalkalmasabb az időjárás például a futáshoz, kocogáshoz, kerékpározáshoz vagy más szabadtéren végezhető sportokhoz. Ha sikerül megtalálnunk a kellő intenzitást, hamarosan tapasztalni fogjuk, hogy a reggeli testmozgás energizál és az egész nap folyamán érezhetjük a jótékony hatását. 

Mire ügyeljünk?

Folyadék utánpótlás

A megfelelő mennyiségű folyadék utánpótlás alapvető fontosságú ahhoz, hogy ne legyünk rosszul sportolás közben. Érdemes ügyelni a vízbevitelre már az edzés megkezdése előtt néhány órával. Mozgás közben is legyen nálunk innivaló. Ha több mint egy órán át tartó sportolást terveztünk, válasszunk olyan italokat, amelyeket erre a célra fejlesztettek ki. 

Kerüljük a túlhevülést és az edzés végeztével se feledkezzünk meg a folyadékbevitelről.

Megfelelő öltözék választása

A nyári sportoláshoz válasszunk az időjárásnak megfelelő öltözéket, amely kellő védelmet nyújt a napsugárzással szemben, ugyanakkor megfelelő szellőzést biztosít a testünk számára. A világosabb színek jobban visszaverik a fényt, így ha ilyen színű ruházatot választunk, kevésbé érezzük zavarónak az erős napsugárzást. Futáshoz érdemes olyan felsőrészt húzni, amely megfelelően elvezeti az izzadtságot. A szabadon lévő testfelületeket védjük naptejjel a magas UV szinttel szemben.

A sportolás jótékony hatásai

Egészségmegőrzés

A rendszeres napi testmozgás által egészségesebbnek, frissebbnek érezhetjük magunkat. A sportolás serkenti a vérkeringést. Az egyenletes terhelést biztosító mozgásformák segítenek a magas-vérnyomás betegség illetve az elhízás megelőzésében. Már napi 30 perc sportolással is sokat tehetünk az egészségünk megőrzéséért.

A napi, rendszeres testmozgás csökkenti az elhízás következtében kialakuló betegségek valószínűségét.

Stresszcsökkentés

Nem hangsúlyozható eléggé a mozgás stresszcsökkentő hatása. Az immunrendszer optimális működését befolyásolják a minket érő stresszhatások. Ha nem találunk megfelelő módszert a stresszlevezetésre, könnyebben megbetegszünk illetve nehezebben gyógyulunk fel a betegségekből.

A napi stresszlevezetésként a legmegfelelőbb, ha az esti órákat választjuk a sportolásra, vagy közvetlenül munka után megyünk el edzeni. Így hatékonyabban ki tudjuk szellőztetni a fejünket és nyugodtabban fogunk aludni is. Különösen ajánlott a testmozgás azoknak, akik a napjuk túlnyomó részében ülő munkát végeznek.

Kálmán Judit, pszichológus – Online pszichológus – Stresszcsökkentés

Telefonszám:+36 70 254 5482

E-mail cím: info@homepszichologus.hu