Az egyedüllét az egyik legnagyobb kihívás, amellyel meg kell küzdenünk napjainkban. A koronavírus járvány és a bezárkózás hatásaként szinte minden korosztályt érintő probléma a magány. Több hónapos kihagyás után az embereknek nehézséget okoz a szociális visszailleszkedés a közösségbe.

Egyedüllét, magány

Az egyedüllét okai

Számos élethelyzetben érezhetjük magunkat egyedül. A magány érzése különösen nyomasztóvá tud válni, ha valaki egyedül él és hosszabb ideig nem tudja elhagyni az otthonát. Ugyanakkor családban vagy párkapcsolatban élők is szenvedhetnek az egyedüllét problémáitól. Ebben az esetben legtöbbször az okoz gondot, ha valaki úgy érzi, nem érti meg őt a környezete és nincs a közelében olyan ember, akivel megoszthatná az örömeit vagy a gondjait. 

Sokszor egyszerűen nem hiányzik más, mint a kortársak közelsége vagy a korábban megszokott és természetesként megélt kommunikáció másokkal.

Az elszigetelődés 

Az elszigetelődés többnyire egy folyamat eredménye, vagy bizonyos történések következménye. Ilyenkor az apróbb kellemetlenségeken vagy lemondásokon keresztül juthatunk el odáig, hogy szinte kilátástalanul egyedül érezzük magunkat. Az elszigetelődés kísérőjeként kialakuló közérzetromlás gyakran tovább erősíti a passzivitást vagy a depresszió tüneteit.

Kilátástalanság

A kilátástalanság egyik fő oka, ha a magányos ember egy idealizált állapot megteremtéséről álmodik. Ebben az esetben az elérendő cél túlságosan távolinak tűnhet ahhoz, hogy az elérése érdekében erőfeszítéseket tegyen. Az irreális célok felerősítik a bizonytalanság és a kilátástalanság érzését, és gyengítik a motivációt. 

Hogyan küzdhető le az egyedüllét?

Az egyedüllét ellen számos praktikus lehetőség kínálkozik, a legfontosabb azonban a kezdeti motivációhiány leküzdése. 

Arra kell törekednünk, hogy a lelki egyensúlyunkat helyreállítsuk, és a szorongásunkat enyhítsük. Sajnos a magány és a szorongás sokszor egymást erősítik. Minél többet vagyunk egyedül, annál hajlamosabbak lehetünk a szorongásra illetve minél szorongóbb valaki, annál inkább félhet attól, hogy társaságba menjen. Ha ezt az ördögi kört meg tudjuk valamilyen módon szakítani, máris sikerül megtennünk az első nagy lépést az egyedüllét ellen.

Hangulatjavító tevékenységek 

A magány okozta szomorúság oldására jó megoldás, ha olyan tevékenységeket keresünk a magunk számára, amely egyfajta elmélyülést igényel és leköti a figyelmünket. Ez az elfoglaltság lehet munka vagy kikapcsolódás is. Bármelyik során sikerülhet flow élményt, azaz az önfeledt belefeledkezést megtapasztalnunk, boldogabbnak fogjuk érezni magunkat. Ez a felszabadult érzés segíthet bennünket abban, hogy motiváltabbak legyünk a továbblépésben illetve reálisabban tudjuk szemlélni a helyzetünket. Mindeközben akár társaságra is lelhetünk. 

Mozduljunk ki otthonról

Ha tehetjük, menjünk emberek közé. Ha nem is szervezünk valakivel közösen programot, de emberek közt vagyunk, élettelibbnek fogjuk érezni magunkat. Még a legfelszínesebb kommunikáció, amit egy bevásárlás vagy akár múzeum látogatás közben folytatunk, is hozzásegít minket a kapcsolatteremtés készségének erősítéséhez.

Sportoljunk, mozogjunk

A mozgás hasonlóképp energizál és öröm érzetet kelt. Mindemellett egy séta vagy kirándulás jó alkalom arra, hogy másokkal találkozhassunk és beszélgethessünk. Részt vehetünk szervezett túrákon vagy elmehetünk edző terembe, így sportolás közben másokkal is találkozhatunk. 

A magány szubjektív érzése

Sokan a meg nem értettség vagy a mellőzöttség miatt érzik magukat magányosnak, még akkor is, ha a családjuk vagy a kollégáik társaságában vannak. Az is előfordulhat, hogy egyéb pszichés problémák, mint például szorongás, depresszió vagy pánikbetegség miatt szigetelődik el valaki a környezetétől. Ebben az esetben érdemes pszichológus vagy pszichiáter segítségét kérni az első lépések megtételéhez.

Kálmán Judit, pszichológus – Pszichológiai tanácsadás

Telefonszám: +36 70 254 5482

E-mail cím: info@homepszichologus.hu