Az önbizalom annyit jelent, hogy bízunk önmagunkban és hiszünk a képességeinkben. Az önbizalom tudatos munkával fejleszthető, amit sosem késő elkezdeni. Az alábbi önbizalom teszt megmutatja, hogy mekkora önbizalommal rendelkezik Ön jelenleg.

Önbizalom fejlesztése

Mit jelent az önbizalom?

Bár a szó jelentése egyértelműen megfogalmazható, az értelmezése mindenki számár mást jelent. Sokan például a magabiztossággal azonosítják. Az ő számukra egyet jelent a határozott fellépéssel és viselkedési stílussal. Mások a jó kommunikációs képességgel rendelkező, meggyőző beszédstílusú ismerőseikről gondolják, hogy megfelelő önbizalommal rendelkeznek. Szokták még a kitartással vagy megküzdő képességgel is jellemezni az önbizalmat. 

Valójában azonban a fent idézett jelzők közül egyik sem fedi le megfelelően az önbizalom fogalmát. Mindegyik hozzátesz egy olyan jelentéstartalmat, amely már túlmutat a szó eredeti értelmén. Önbizalommal bírni annyit tesz, hogy bízunk és hiszünk önmagunkban. Ha rendelkezünk ezzel, nagyobb eséllyel érhetjük el a céljainkat és boldogulhatunk az életünkben.

Bárkinek lehet önbizalma?

Az önbizalom, noha velünk született képesség, és mint ilyen, természetesen meglévő emberi tulajdonságunk, mégsem rendelkezik vele mindenki. Van akik még azelőtt elveszti, hogy tudatára ébredt volna, milyen érzés önbizalommal telve viszonyulni önmagához és a külvilághoz. Sokak őriznek az emlékezetükben egy idealisztikus képet arról a vidám és tettre-kész énjükről, amilyenek  gyermekkorukban voltak. Vajon hogyan veszíthetjük el az évek során az önbizalmunkat és válhatunk önbizalom-hiányos kisiskolássá, kamasszá vagy felnőtté?

Az önbizalomhiány okai

Nevelés

A szülők többsége törekszik arra, hogy megadja a gyermekének mindazt, ami tőle telik, és a lehető legtöbbet hozza ki belőle. Szülőként azonban, sokszor a legjobb szándékunk ellenére követünk el hibákat. 

Paradox módon talán épp akkor romboljuk leginkább a gyermekünk önbizalmát, amikor a “legjobbat akarjuk”.

Sokat árthat a gyermekek önbecsülésének, ha folyamatosan figyelmeztetjük őket a hibáikra, vagy másokhoz hasonlítgatjuk őket. Nehéz megtalálni a dicséret és dorgálás kellő arányát illetve a tartalom megfelelő közlésmódját. Néhány dühösen odavetett szó súlyos nyomot hagyhat a gyermekek lelkében.

Barátok

A szülőkhöz hasonlóan a legközelebbi barátok pont annyit árthatnak, mint amennyit használhatnak az önbizalom terén. Barátnak nevezzük azokat a közeli ismerőseinket, akikkel szoros kapcsolatban állunk. Ezeknek az embereknek kitüntetett figyelmet szentelünk. Megosztjuk velük a gondolatainkat, örömünket és bánatunkat. Közel engedjük őket magunkhoz, mert megbízunk bennük és szinte fenntartás nélkül elfogadjuk a véleményüket vagy kritikájukat. A neveléshez hasonlóan, észrevétlenül épül be és válik a részünkké mindaz, amit rólunk mondanak vagy ahogy hozzánk viszonyulnak. Nem mindig tűnik fel nekünk a rivalizálás a féltékenység vagy az előítéletesség. 

Környezeti hatások

Minden ember személyiségének a fejlődését alapvetően meghatározza a környezet, ahol él. A szüleinken és a barátainkon kívül jelentős hatással vannak ránk a tanáraink, az osztálytársaink, a szomszédaink a munkahelyi kollégáink. Folyamatosan formálódunk általuk, érősödünk vagy gyengülünk, attól függően, hogy milyen impulzusok érnek minket.

A szociális környezetünk hatásait nem zárhatjuk ki az életünkből, de megtanulhatjuk befolyásolni azt, hogy mit engedünk át a védőpajzsunkon és mit tartunk távol magunktól. 

Hogyan fejleszthető az önbizalom?

Az önbizalom fejleszthető tulajdonság. Ha az önbizalomhiány jeleit tapasztaljuk a gyermekünkön, kezdjünk el tudatosan odafigyelni az árulkodó jelekre. Beszélgessünk vele és próbáljuk megfejteni, mi lehet az oka a változásnak. Kérdezzük meg a tanárokat, edzőket, hogy ők mit tapasztalnak. Ismerjük meg a gyermekünk barátait, osztálytársait és győződjünk meg arról, hogy nem bántalmazzák – e verbálisan vagy fizikailag. Gondolkodjunk el a nevelési szokásainkon, és ha nem találjuk a probléma okát, kérjük pszichológus segítségét.

Ha önmagunkon tapasztaljuk az elbizonytalanodás jeleit, vagy esetleg régóta küzdünk önbizalomhiánnyal, ne halogassuk a probléma megoldását. Gondolkozzunk el az alábbiakon:

Pozitív gondolkodás

Az önbizalom hatékonyan fejleszthető a pozitív gondolkodás által. Legyünk nyitottak a pozitív visszajelzésekre, melyeket a környezetünktől kapunk, és építsük az önbizalmunkat ezekre a pillérekre. 

Ápoljunk jó kapcsolatot azokkal az ismerőseinkkel és rokonainkkal, akik közel állnak hozzánk, és töltekezzünk kölcsönösen egymás elfogadásából. 

Változtassunk korábbi szemléletmódunkon, tekintsünk optimistábban a jövőnkre és a ránk váró kihívásokra. 

Önvizsgálat

Tartsunk önvizsgálatot. Fedezzük fel erősségeinket és fókuszáljunk ezekre, amikor új vagy nehéz feladatokkal szembesülünk. Idézzük fel emlékezetünkben azokat a helyzeteket, amikor hasonló, kihívást jelentő helyzetekben jól boldogultunk. Gondolkodjunk el azon, hogy akkor mi lehetett a sikerünk kulcsa és támaszkodjunk a jól bevált megoldási módjainkra. Ha a rutin feladataink elvégzése zökkenőmentesen megy, bátran próbálkozhatunk egyre többször azzal is, hogy kilépjünk a komfort-zónánkból. Tudatosítsuk magunkban, hogy az önbizalom nem jelent mást, mint hinni a képességeinkben. 

A szorongás leküzdése

Keressük meg a szorongásaink okát. Próbáljunk rájönni, hogy mi gátol meg minket abban, hogy azzá váljunk, akik lenni szeretnénk. Tegyük fel magunknak a kérdést, hogy mi nyomaszt minket, mi az, amivel nem tudunk megbirkózni. Dolgozzunk elszántan a problémánk megoldásán, és ha úgy érezzük, elakadtunk, kérjük pszichológus segítségét.

Önbizalom teszt

Az alábbi önbizalom teszt segít Önnek meghatározni, hogy mekkora önbizalommal rendelkezik, és eldönteni, hogy érdemes-e szakemberhez fordulnia. A kérdőív kitöltése tükröt tart Önnek, és segít feltérképezni az esetleges probléma jellegét és fokát, ugyanakkor nem helyettesíti az orvos vagy pszichológus szakvéleményét.

A teszt kitöltése ingyenes, bárki számára szabadon hozzáférhető, aki elmúlt 18 éves. A honlap az adatai nem gyűjti be és nem tárolja. A kérdőív 23 kérdést tartalmaz, kitöltése pár percet vesz igénybe. Az önbizalom teszt eredményét a kiértékelés gombra kattintva azonnal olvashatja a képernyőn. Amikor elnavigál az oldalról, az eredménye elvész.

Önbizalom kérdőív kitöltési útmutatója

Jelölje a mondatok mellett a megfelelő választ aszerint, hogy jellemzőnek érzi az adott állítást magára nézve vagy sem. Minden kijelentésnél egy választ jelöljön meg, és ne hagyjon ki egy mondatot sem!

1. Minden tükörbe belenéz, ami mellett elhalad (az ablaküvegbe is)?

 
 

2. Szívesen megváltoztatná az életét?

 
 

3. Szívesen élné más emberek életét?

 
 

4. Gyakran veszi észre, ha mások Önre merednek?

 
 

5. Kellemetlenül érzi magát népes társaságban?

 
 

6. Könnyen viseli a veszteséget?

 
 

7. Ha meghallja egy hangfelvételen a hangját, elégedett vele?

 
 

8. Általában hadarva vagy gyorsan beszél?

 
 

9. Mielőtt elmegy otthonról, többször is ellenőrzi, hogy jól zárta-e be az ajtót?

 
 

10. Ön szerint érdemes nyíltan kimutatnunk másoknak az érzelmeinket?

 
 

11. Nehezére esik, ha kérnie kell valamit másoktól?

 
 

12. Van tudomása arról, vagy az gondolja, hogy a háta mögött pletykálnak Önről?

 
 

13. Ha külföldön jár, és nem tudja merre menjen tovább, inkább tanulmányozza hosszasan a térképet, mint hogy segítséget kérjen?

 
 

14. A jelen pillanatban jól érzi magát az öltözékében?

 
 

15. Tesz néha feleslegesen szívességet?

 
 

16. Jó a meggyőzőképessége?

 
 

17. A végsőkig kitart egy vitában?

 
 

18. Kellemetlenül érzi magát, ha nem Ön van a középpontban?

 
 

19. Vezéregyéniségnek tartja magát?

 
 

20. Tud másokat követni, (vagy legszívesebben Ön határozza meg az irányvonalat)?

 
 

21. Ha kudarc éri a munkájában az még erőteljesebb maximalizmusra ösztönzi?

 
 

22. Gyakran kritizál másokat?

 
 

23. Meg van győződve arról, hogy a problémáit egyedül is meg tudja oldani?

 
 

Önbizalom fejlesztése

Kálmán Judit, online pszichológus – Online pszichológiai tanácsadás – Önbizalom fejlesztése

Telefonszám: +36 70 254 5482

E-mail cím: info@homepszichologus.hu