A karrier tanácsadás segítséget nyújt a pályakezdőknek illetve a pályamódosítást tervezőknek abban, hogy milyen irányban induljanak el az álláspiacon. A tanácsadás elősegíti az egyéni készségek és képességek feltérképezését és megkönnyíti a karrierválasztás megfelelő lépéseit.

Karrier tanácsadás

A karrier tanácsadás elemei

Motiváció vizsgálat – pályaérdeklődés felmérés

Az álláskeresés megkezdése előtt érdemes időt szánni arra, hogy átgondoljuk, valójában milyen munkával szeretnénk foglalkozni. Ahhoz, hogy olyan hivatást találjunk magunknak, amely hosszú távon örömöt jelent majd számunkra, meg kell vizsgálnunk a saját motivációs bázisunkat. 

A munkavégzés során átélt öröm ad lendületet ahhoz, hogy a munkánkat hosszú távon sikeresen végezhessük. Ha képesek vagyunk belefeledkezni a végzett tevékenységbe, úgy érezzük, szinte elrepült a munkaidőnk. Ezt az érzést nevezzük “flow”-nak.

Flow élményt akkor élhetünk át, ha olyasmivel foglalkozunk, ami nem haladja meg a tudásszintünket illetve a képességeinket, ugyanakkor elegendő kihívást jelent számunkra. Az örömteli munkavégzés, mentes a szorongástól illetve az unalomtól.

A karrier tanácsadás segítséget nyújt a motivációs bázis feltérképezésében, és a megfelelő karrierirány meghatározásában.

Készségek és képességek felmérése

A motiváció vizsgálat mellett a karrier tanácsadás során felmérjük azokat a képességeket és készségeket, amelyekre a pályaválasztás során támaszkodhatunk. A saját erőforrásaink ismerete segít hozzá minket ahhoz, hogy megtaláljuk a hozzánk illő munkaterületet. 

A képességvizsgálat mellett személyiségteszteket is használhatunk ahhoz, hogy megnézzük, milyen szociális készségekkel rendelkezünk. Ezeknek a mérőeszközöknek a segítségével arra is választ kaphatunk, hogy milyen a munkavégzéshez való viszonyunk illetve milyen munkamód jellemző a leginkább ránk.

Pályaválasztási tanácsadás

Pályaválasztási tanácsadásra több életszakaszban is szükségünk lehet. Bár sokszor arra törekszünk, hogy a számunkra fontos dolgokban életre szóló döntéseket hozzunk, ez mégse lehetséges mindig. Igyekszünk olyan pályát választani, amely hosszú távon elégedettséggel tölt el minket, de előfordulhat, hogy az aktuális élethelyzetünk azt kívánja, hogy pályát módosítsunk.

Tanácsadás pályakezdőknek

A pályakezdőknek szóló karrier tanácsadás aktuális lehet akár végzős diákként vagy friss diplomásként, de a továbbtanulás megkezdése előtt is jól jöhet a pályaválasztási tanácsadás. Ha a megfelelő képző intézmény kiválasztása előtt kérünk tanácsot, jelentős mennyiségű időt, pénzt és energiát spórolhatunk meg magunknak.

A középiskolából vagy a felsőoktatásból kilépve számos karrierút áll előttünk. Nem érdemes kapkodni és felesleges kompromisszumokat kötni, amikor pályát vagy állást választunk magunknak. Ilyenkor jól jön, ha rendelkezünk reális önismerettel és határozott elképzeléssel arról, hogy milyen munkát szeretnénk végezni.

Pályamódosítás tanácsadás

Az életünk során többször kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy életkörülményeink megváltoznak. Ha  az életünk valamely szakasza lezárul, sokszor érezhetjük, hogy szeretnénk valami új dologba belefogni. A pályamódosítás új reményekkel kecsegtethet, a változástól örömöt és megelégedést remélhetünk. Ugyanakkor ügyelnünk kell arra, hogy az újrakezdés minél kevésbé veszélyeztesse az anyagi biztonságunkat. Szeretnénk olyan felelős döntést hozni, amelyet később nem bánunk meg.

Kipróbálhatjuk magunkat valami merőben új területen, de választhatunk olyan munkát is, ahol hasznát vesszük a meglévő munkatapasztalatainknak is. 

Ahhoz, hogy megfelelő döntést hozhassunk, igénybe vehetünk karrier tanácsadást. Így az állásváltás szorongás-mentesebb és eredményesebb lehet számunkra.

Karrier tanácsadás és karrier tervezés

A karrier tervezés során rövid és hosszú távon gondolkodunk a jövőnk felől. A vágyainkat a karrier tervezés során, a kínálkozó lehetőségekkel összhangba hozzuk. Célkitűzéseket fogalmazunk meg,  és megoldási stratégiákat dolgozunk ki annak érdekében, hogy minél hatékonyabbak lehessünk a karrierterveink megvalósításában.

Álláskeresés tanácsadás

A karrier tanácsadás egyik legfontosabb elemeként, konkrét segítséget kaphatunk az álláskereséshez. Megtanulhatjuk, hogyan írjunk önéletrajzot illetve hogyan találjunk rá a megfelelő álláslehetőségekre. 

A számunkra vonzó állásajánlatok megpályázásában illetve az állásinterjúkra való felkészülésben is kérhetjük szakember támogatását.

Kálmán Judit, tanácsadó pszichológus – Pályaválasztási és karrier tanácsadás

Telefonszám: +36 70 254 5482

E-mail cím: info@homepszichologus.hu