Az emésztési panaszok hátterében szervi okokon kívül gyakran pszichés tényezők állnak. A megfelelő emésztés alapvető eleme az egészségünk fenntartásának, hiszen a test azokból az anyagokból épül fel, amelyeket megeszünk. A nem megfelelő táplálkozás számos betegséghez vezethet.

Emésztési panaszok

A táplálkozás szerepe 

A táplálkozás nem csupán a megfelelő tápanyagok beviteléből áll, hisz amellett, hogy a létfenntartásunkhoz alapvetően szükséges, örömforrásunk is egyben. A legtöbben nem csak akkor eszünk, amikor éhesek vagyunk és nem csak azt fogyasztjuk, amire a szervezetünknek szüksége van.

Sokan használják az ételt a szeretet pótlékaként vagy vágyaik beteljesítéseként. Mindez visszavezethető arra, hogy újszülött korunkban az anyatej vagy a cumisüveg tartalma, amit magunkhoz vettünk, a biztonságot nyújtó anyai szeret érzésével társult.

Az emésztés a lélek tükre

Az emésztőrendszerünk ugyanakkor tükrözi a lelki egyensúlyunkat is. Ha meg vagyunk elégedve azzal, ami az eletünkben történik, emésztésünk nagy valószínűséggel észrevétlenül is jól működik. Abban az esetben viszont, ha a minket érő stresszhatásokkal illetve konfliktus helyzetekkel nem tudunk megfelelően megküzdeni, az emésztőrendszerünk egyensúlya is felbillenhet.

Emésztési panaszok, étkezési zavarok

A kamaszkori étkezési zavarok hátterében is leggyakrabban lelki tényezők állnak. A túlzott elvárásoknak való megfelelés igénye gyakran vezet anorexiához vagy bulímiához. 

Mivel az étel és az “érzelmi táplálék” a tudatalattinkban szorosan összefonódik, az étkezési zavarok szinte kivétel nélkül összefüggnek a szeretettel kapcsolatos problémákkal illetve az önelfogadással.

Az emésztési panaszok lelki okai

Ahhoz, hogy jobban tudatosíthassuk magunkban az emésztési panaszunk hátterében meghúzódó pszichés tényezőket, tegyük fel magunknak a következő kérdéseket:

  • Hogyan reagálunk a visszautasításra? Automatikusan az ételhez nyúlunk -e ilyenkor, hogy kényeztessük magunkat?
  • Csak akkor eszünk, ha éhesek vagyunk, vagy unalmunkban, szomorúságunkban, esetleg szorongásunk oldásaként is eszünk.
  • Van, hogy megtagadjuk magunktól az ételt, hogy ezzel is büntessük magunkat?
  • Néha szeretnénk, ha jobban odafigyelnének ránk az emberek, ezért bizonyos ételeket nem fogyasztunk?

Kálmán Judit, pszichológus – Online pszichológiai tanácsadás és coaching

Elérhetőségek:

Telefonszám: +36 70 254 5482

E-mail cím: info@homepszichologus.hu