Online kamasz tanácsadás. Otthonról igénybevehető segítségnyújtás serdülő korú fiatalok részére. Skype vagy Zoom alkalmazást használunk a kapcsolattartásra.

Online kamasz és serdülő tanácsadás


A kamaszkor egy átmeneti időszak mely sokszor krízisekkel, nehézségekkel tarkított. A gyermekkorból kilépve megváltoznak a fiatalok viselkedési szokásai és igényei a környezetük irányában. Az online pszichológia tanácsadás segítséget nyújt a kamasz fiatal számára a konfliktushelyzetek kezelésében illetve a szorongás csökkentésében.

A serdülőkor jellemzői

A serdülőkor 12-13 éves korban kezdődik, és 18-19 éves korban zárul, amikor a fiatal már nem nő (serdül) tovább. Ebben az időszakban a családokon belül kölcsönös kihívást jelent az egymáshoz való alkalmazkodás.

A serdülőkor olyan, mint egy “második születés”, szinte berobban a családok életébe. A fiatalok jelentős hormonális átalakuláson és testi változásokon mennek keresztül. Már nem tekintik magukat gyereknek, és környezetüktől is ezt várják el. Sokszor ingerlékenyek, zaklatottak vagy visszahúzódók. Nehezen értenek szót a családtagjaikkal, akik gyakran szemtelennek vagy undoknak tartják őket. A szülők számára hasonlóképp nehezséget okoz a megfelelő hangnem és kommunikációs stílus megtalálása.

Mire vágyik a kamasz?

A serdülők számára kiemelten fontos a függetlenségük kivívása. Nehezen viselik maguk fölött a szülői tekintélyt, mellyel szemben minden adandó alkalommal lázadnak. Nem szeretik, ha kritizálják az öltözködési stílusukat, a hajviseletüket vagy a zenei ízlésüket.  Zavarja őket, ha mások beleszólnak abba, hogy kikkel barátkoznak. Sokszor aprósagnak tűnő dolgokon vesznek össze a környezetükkel.

A szülőktől és a családjuktól fokozatosan eltávolodva egyre fontosabb lesz számukra  a közösséghez való tartozás. A barátaik társaságaban szeretnék a szabadidejüket tölteni, és leginkább a kortársaik véleményét érzik fontosnak. 

Ha a kamasz élete odahaza konfliktusokkal terhelt, és esetleg a baráti kapcsolatai is sérülnek, úgy érzi, teljesen kicsúszik a lába alól a talaj.

Mire vágyik a szülő?

A szülők, hasonlóan a gyermekükhöz, konfliktusmentes, boldog hétköznapokat szeretnének. Továbbra is szívesen látnák el tanácsokkal gyermeküket, és támogatnák őket a fejlődésükben. A hajszolt hétköznapokban a családok számára nagy könnyebség lenne, ha mindenki “tudná, mi a dolga”, ha a felnőttek számíthatnának a gyermekek segítségére a házimunkában, vagy “legalább” a saját szobájuk rendbentartásában. A szülő úgy érzi, hogy nem kér lehetetlen, és csalódott, ha az általa minimálisnak vélt elvárások sem teljesülnek.

A szülő nehezen fogadja el, hogy gyermeke hamarosan felnő, és önálló személyiséggé válik. Aggodalommal tölti el, ha a gyermeke bezárkózik a szobájába, és nem szívesen vesz részt a család életében.

A közös nevező

Bár látszólag egymástól távoli a szülő és a kamasz álláspontja, valójában mindkét fél ugyanarra vágyik. Kölcsönös tiszteletre és megértésre. Nosztalgiával gondolnak vissza azokra az időkre, amikor a család még harmónikusan működő, stabil egység volt, melyben gyermek és felnőtt egyaránt feltöltődhetett.

Miben segít az online kamasz tanácsadás

Segítséget szeretnék nyújtani a kamaszoknak, illetve szüleiknek abban, hogy ismét kiegyensúlyozott, pozitív és kölcsönösen elfogadó légkörben élhessenek együtt. 

A kamasz tanácsadás területei:

Jelentkezés online kamasz tanácsadásra:

Kálmán Judit, online pszichológus magánrendelése,

Cím: Budapest, XI. kerület, Gazdagrét, Frankhegy utca 9.

Online pszichológiai tanácsadás