A hírfüggőség egyre gyakoribb jelenség a fiatal és az idősebb korosztály körében egyaránt. A mobiltelefon kijelzőjén a hírek görgetésével napi több órát el lehet tölteni, ha nem figyelünk fel időben a függőségünkre. De vajon mi késztet minket arra, hogy egyik cikket a másik után olvassuk vagy a szalagcímeket böngésszük fáradhatatlanul, akár éjszakába nyúlóan?

Hírfüggőség

Korábban is létezett vagy újkeletű jelenség a hírfüggőség?

Korábban is voltak olyanok, akik szerettek jól informáltak lenni valamilyen témában, és ezért a naprakészségért hajlandók voltak időt és energiát áldozni. Az információk gyűjtése általában valamely érdeklődési területhez vagy az általános műveltséghez kapcsolódó területeken mutatkozott meg. A televízió és az internet megjelenése előtt azonban sokkal nehezebb dolga volt a hírfüggőnek, ha tájékozottságát naprakészen szerette volna tartani. Például újságokat olvashatott illetve egy kávézóban vagy kocsmában, az ismerőseitől szerezhette meg a számára érdekes információkat. 

Tulajdonképpen a pletyka éhség is a hírfüggőség egy fajtájának tekinthető. A pletykálkodók annál fontosabbnak és pótolhatatlanabbnak érzik magukat, minél több vagy fontosabb információt sikerül megszerezniük illetve megosztaniuk. A hírfüggőség azonban a televízió és a mobilkommunikációs eszközök illetve az internet térhódításával vált igazán súlyos és széles rétegeket érintő népbetegséggé. Az online hírcsatornák révén ma bárki lehet jól informált, függetlenül attól, hogy extrovertált vagy introvertált illetve mekkora szociális kapcsolati hálóval rendelkezik. 

A telefonfüggőség mint gyakori kísérőjelenség

A hírfüggőség gyakran egy másik hétköznapi függőség, a telefonfüggőség részeként jelentkezik. A mobiltelefonunk képernyője a nap 24 órájában kínál számunkra könnyen elérhető és változatos szórakozási lehetőséget. Ha csak egy pár perc szabadidőnk van, és semmi különösebb dologba nem érdemes belefognunk, kézenfekvőnek tűnik, hogy a mobiltelefonunk segítségével kapcsolódjunk ki. Ha fáradtak vagyunk, akkor azért, ha unatkozunk, akkor amiatt választjuk ezt az elfoglaltságot. 

Az internet nyújtotta szórakozási lehetőségek közül a legegyszerűbb és ily módon a legkézenfekvőbb a hírolvasás. Tulajdonképpen minden információ, amelyet begyűjtünk, hírnek tekinthető, legyen az a barátaink Facebook posztja vagy a napi politikai események összefoglalója. A hírfüggő úgy érzi, ha nem követi rendszeresen az általa preferált híreket, rosszul informálttá válik illetve kimarad valamiből. 

Mik a hírfüggőség tünetei?

A hírfüggőség egyfajta kényszercselekvésben nyilvánul meg. Szorongással tölt el minket, ha nem követjük nyomon az aktuális híreket. A híréhség észrevétlenül egyre több időt vesz el az életünkből, és egyre több hasznos tevékenységet szorít ki. 

Végül már nem elégszünk meg azzal, hogy elolvassuk az általunk preferált hírportálon a napi tudósításokat. Nyomban megnyitunk egy másik hírcsatornát is, hogy leellenőrizzük, máshol mit írnak ugyanarról a témáról, vagy megvizsgáljuk, mi maradt ki a korábban megnézett hírösszefoglalóból. Majd ugyanezt napjában többször megismételjük, hogy azonnal értesülhessünk a legfrissebb posztokról. Sokan a szalagcímek pörgetésével kezdik a napjukat és ezzel is fejezik be. 

Az internet kínálta hírözön mindenhová követi a hírfüggőt. A különböző okos eszközök segítségével bárhol és bármikor hozzáférhetünk a keresett információkhoz. Érdemes azonban elgondolkodnunk azon, hogy mindeközben, mennyi egyéb érdekes, hasznos vagy szórakoztató időtöltésre nem jut időnk vagy energiánk.

Kálmán Judit, tanácsadó pszichológus – Online pszichológiai tanácsadás

Telefonszám: +36 70 254 5482

E-mail cím: info@homepszichologus.hu