Nagyobb eséllyel sikerülhet a szorongás leküzdése, ha megértjük a mechanizmusát, és arra törekszünk, hogy gondolkodásmódunkon változtassunk.
A szorongás forrását gyakran nem maguk az események okozzák, hanem az a jelentés tartalom, amit az eseményekbe belemagyarázunk.

A szorongás leküzdése

A szorongás leküzdése a negatív gondolkodási mechanizmusaink felülvizsgálatával

Vélekedéseink

Egy esemény bekövetkezését követően azonnal megszületik a fejünkben a történtek értelmezése. Ez a folyamat minden esetben szubjektív, és nagyban függ az egyén aktuális hangulatától, korábbi tapasztalataitól, neveltetésétől illetve vélekedéseitől.
Minden történésnek, amivel valamilyen módon kapcsolatba kerülünk, jelentést is tulajdonítunk. Az értelmezés ösztönösen zajlik, és igen gyorsan, többnyire tudattalanul megy végbe. Ez része az ember túlélő mechanizmusának, nincs ugyanis mindig időnk arra, hogy az eseményekre lassan, megfontoltan, részletekbe menő elemzés segítségével reagáljunk.

Érzelmeink

Legtöbb érzelmünk a minket körülvevő eseményekre adott magyarázataink eredménye. Gondoljunk egy egyszerű példára. Arról értesülünk, hogy a munkahelyünkön másnap délelőtt áramszünet lesz. A hír elég egyértelmű, egészen pontosan azt jelenti, hogy nem lesz áram. A dolgozók mégsem egyformán értelmezik a kapott információt. Lesz olyan, akinek fontos teendője lett volna abban az időben, ő hátráltatva érzi magát, és frusztrációt, idegességet vagy dühöt érez. Egy másik kolléga érzelmileg közömbösen reagál, mivel neki mindegy, hogy online vagy offline dolgozik, épp elég teendője van, nem fog unatkozni. Nagy valószínűseggel olyan munkatárs is akad, aki az áramszünet kapcsán arra gondol, hogy végre lesz egy lazább napja, így őt a hír pozitívan érinti. Megkönnyebbülést és némi örömöt érez a másnapra gondolva.

A példa jól mutatja, hogy a külvilág eseményeiről való gondolkodásunk különböző érzelmeket kelt bennünk. Ha gondolkodásmódunk és érzelmeink tartósan negatívak, idővel a szervezetünk is jelzi majd számunkra a problémát, pszichoszomatikus betegségek formájában.

Az irracionális érzelmek és a szorongás leküzdése 

Bár érzelmeink keletkezése és ezek kifejezésre juttatása az evolúció során a túlélésünket szolgálták, mégis előfordul, hogy bizonyos eseményekre irracionális érzelmi reakcióval reagálunk. Mindez az információ feldolgozó mechanizmusunk műve. Ilyenkor a negatív érzelmek egy téves jelentéstulajdonítás eredményeként keletkeznek.

Bensőnkben folyamatos dialógust folytatunk önmagunkkal. Ez az úgynevezett öntársalgás ismételt mondatokból áll. Újból és újból felidézzük magunkban az átélt eseményeket illetve a környezetünkkel folytatott párbeszédeket. Az átélt élményanyagot ismételten értelmezzük, és az aktuális érzelmi állapotunktól függő érzéseket társítunk hozzájuk. Ha épp szomorúak vagyunk, szomorú emlékeket hívunk elő az agyunkból, vagy egy semleges eseményhez borús érzelmeket társítunk. 

Ez a képzettársítási mechanizmus áll leggyakrabban a szorongásaink hátterében is. Ezek az aggódással teli belső hangok keltik bennünk a nyugtalanító érzést, hogy valamit nem jól csináltunk, vagy nem jól fogunk csinálni. A tartós szorongás pszichoszomatikus betegségek kialakulásához vezet.

A szorongás leküzdése a pozitív gondolatok által

Amennyiben képesek vagyunk gondolkodásunkat tudatosan megváltoztatni, másként fogjuk értékelni a minket érintő eseményeket. Ehhez első lépésként arra lesz szükségünk, hogy a világot ésszerűbben és racionálisabban szemléljük. Próbáljuk meg az átélt események emlékképeiről lehántani azokat a képzettársításokat, melyeket mi tettünk hozzájuk, és összpontosítsunk a puszta tényekre. Ha ezen túlvagyunk, bíztassuk magunkat a következő módon:

  • Bátorító önmegerősítésekkel: Emlékeztessük magunkat arra, hogy korábban mire voltunk képesek.
  • Helyettesítéssel: Az irracionális gondolkodásra jellemző mondatainkat helyettesítsük ésszerűekkel.
  • Kérdezéssel: Tegyünk fel kérdéseket magunknak és irányítsuk a figyelmünket a logikátlan pontokra.
  • Objektivitással: Értékeljük a helyzetünket objektívan.
  • Előnyök és hátrányok mérlegelésével: Gondoljuk át, hogy az adott esemény milyen előnyökkel és hátrányokkal jár számunkra. 

Kálmán Judit, online pszichológus – Online pszichológiai tanácsadás, coaching, autogén tréning és meditáció tanfolyam

Telefonszám: +36 70 254 5482

E-mail cím: info@homepszichologus.hu