A kertészkedés gyógyító ereje régóta ismert. A növényekkel való foglalatoskodás feszültségcsökkentő és stresszoldó hatású. A kertművelés közben gyakorolhatjuk az elmélyülést és feltöltődhetünk a természet-adta energiával.

Kertészkedés

Miért érezzük magunkat jobban kertészkedés után?

A természetben töltött idő önmagában is jótékony hatású a szervezetre. Vitathatatlan, hogy az oxigén-dús levegő és a természetes fény pozitívan hat az egészségünkre. Számtalan tevékenységet végezhetünk a szabad levegőn, sportolhatunk, dolgozhatunk, találkozhatunk a szeretteinkkel vagy egyszerűen csak gyönyörködhetünk a környezet szépségében. Kertészkedés közben mindezekből az örömökből egyszerre részesülhetünk. 

A növényekkel való foglalatoskodás nincs életkorhoz, fizikumhoz vagy gazdasági jóléthez kötve. Bárki, bármikor kedvet kaphat, belekezdhet a kertészkedésbe.

A kertészkedés stresszoldó hatása

Amikor a növények ültetésével vagy gondozásával foglalkozunk, kiszakadunk a mindennapi rohanásból. Lelassulunk, elcsendesedünk és figyelmünket az apró részletekre irányítjuk. Ez az összpontosítás segít minket abban, hogy valóban eltávolodjunk a stresszkeltő gondolatainktól és egy időre megszabaduljunk a  bennünk kavargó dilemmáktól, a ránk nehezedő terhektől.

Az aprólékos munka a kertben, a hosszas pepecselés figyelmet igényel ugyankkor megnyugtat és energiával tölt fel minket. 

Egy szép kertrész vagy egy bájos virágláda összeállítása magában hordozza az alkotás örömét. A növények által utat engedhetünk a fantáziánknak, kifejezhetjük önmagunkat, üzenhetünk a külvilágnak.

A kertészkedés öröme

A növényeink ápolása közben megtapasztalhatjuk az úgynevezett flow élményt. Ilyenkor megszűnik számunkra az idő mert magával ragad minket a tevékenység, amit végzünk. Ebben az élményben azonban csak akkor lehet részünk, ha épp megfelelő az általunk végzett munka nehézsége, kihívásszintje számunkra. Ha túl nehéz a feladat (túl nagy fába vágtuk a fejszénket) vagy esetleg unalmasnak és rutinszerűnek érezzük, a flow élmény elmarad.

Érdemes arra törekednünk, hogy kertészkedés közben ne tűzzünk magunk elé célokat és ne törekedjünk látványos eredményre. Ne vigyünk teljesítménykényszert ebbe a szabadidős elfoglaltságunkba, hanem egyszerűen csak élvezzük.

Szorongásoldás a kerti munka segítségével

A növényekkel való foglalatoskodás amellett, hogy oldja a bennünk lévő stresszt, jelentős szorongás csökkentő hatással bír. A hatást azzal fokozhatjuk, ha lehetőségünk van mindezt a szabad levegőn gyakorolni, akár az erkélyünkön vagy a nyitott ablak mellett tevékenykedni. A kertészkedés szorongásoldó ereje szintén a fókuszálásban rejlik. 

Amikor szorongunk, egy megfoghatatlan tárgyú félelem kerít minket a hatalmába, és ez az érzés beszűkíti a tudatunkat. Ilyenkor nehezen tudunk kizökkeni a rossz hangulatunkból, és ez egy önmagát gerjesztő folyamatként egyre növeli a szorongásszintünket. A szorongás gyakran pánik tünetek formájában csúcsosodik ki.

Amikor kertészkedünk, és a figyelmünket a munkavégzésünk tárgyára irányítjuk, nem hagyunk helyet a szorongásnak. Ahogy magával ragad minket a munkaöröm, kizökkenünk a szorongásunkból vagy eleve megakadályozzuk a negatív, öngerjesztő folyamat beindulását.

A kert közösségépítő hatása

A kertészkedés nem feltétlenül magányos elfoglaltság. Kiváló alkalom arra, hogy a család együtt legyen és közösen hozzon létre valami maradandó dolgot. Több generáció dolgozhat együtt, a családtagok életkorához, fizikai állapotához és a kertészkedésben való jártasságához igazodó munkamegosztásban. Az együtt eltöltött idő egyaránt feltölti érzelmileg a fiatalokat és az idősebbeket. 

Baráti társaság is szerveződhet közös kertészkedésre, segíthetünk egymásnak, átadhatjuk a tapasztalatainkat és megoszthatjuk az élményeinket másokkal. Ilyenkor lehetőség nyílik a beszélgetésre, jobban időt szánhatunk egymás megismerésére. 

A testmozgás lehetősége a kertben

A sportolás stresszoldó és feszültségcsökkentő hatása egyértelműen igazolt tény. Napi minimum fél óra testmozgás egész napra megalapozza a frissességünket és segít megőrizni az egészségünket. Ha mozogni szeretnénk a jó levegőn, nem kell rögtön a legmegerőltetőbb sportágakra vagy rendkívüli terhelésre gondolnunk ahhoz, hogy jobban érezzük magunkat. A kertészkedés észrevétlenül mozgatja meg minden porcikánkat. Ha rendszeresen végzünk kerti munkát, nő a fizikai teljesítő képességünk és javul az állóképességünk. Mindemellett hamarosan az izomzatunkon is észrevehetjük a pozitív változást.

Kálmán Judit – Online pszichológus – Online pszichológiai tanácsadás

Telefonszám: +36 70 254 5482

E-mail cím: info@homepszichologus.hu