A fóbia intenzív félelem, amelynek mértéke aránytalanul nagyobb annál a veszélynél, amelyet kiváltó oka, a valóság jelent. Enyhe formájában viszonylag gyakori, a felnőtt lakosság mintegy 10 százalékát érinti. Szélsőséges formája, mely súlyos lelki zavart jelent, már jóval ritkább, a felnőttek mindössze 1 százalékánál fordul elő.

Fóbia

A fóbia leggyakoribb típusai:

Agorafóbia

Az elnevezés a zsúfolt, illetve a nyílt terektől való félelemre utal. Ide tartozik még az utazástól való szorongás is. Az agorafóbiában szenvedő személy nem szívesen száll fel például különböző tömegközlekedési eszközökre és vonakodik attól, hogy lakóhelyétől nagyobb távolságba utazzon.

Szociális fóbia

A nyilvános megaláztatástól és szégyentől való felelem. A fóbia elszenvedője attól tart, hogy közösségi helyzetben mások előtt kellemetlen helyzetbe kerül. 

Nozofóbia

A betegségektől és a fertőzésektől való félelem. Ilyen lehet például az indokolatlan rettegés az AIDS-től vagy rák betegség kialakulásától. Az ilyen félelmekkel küzdő személyek hajlamosak arra, hogy folyamatosan figyeljék testi érzéseiket, és ha szokatlan tüneteket észlelnek magukon, azokat egy kialakuló félben lévő gyógyíthatatlan betegségnek tulajdonítsák.

Tárgyfóbia

A tárgyfóbiáknak széles spektruma fordulhat elő. A leggyakoribb az állatoktól, rovaroktól, magasságtól, repülőgépektől, bezártságtól és rossz időjárástól való félelmek. Ezeken kívül előfordulnak bizonyos számoktól való szorongás, vagy teljesen egyedi tárgyfóbiák is.

A fóbia kialakulása

A legtöbb esetben a fóbia kialakulását valamilyen traumatikus esemény átélése előzi meg, sokszor még gyermekkorban. 

Sok gyermek fél például a kutyáktól vagy a villámlástól, a széltől vagy bizonyos rovaroktól. Legtöbbjük azonban felnőtt korára kinövi ezeket a szorongásait.

A fóbiák kialakulása gyakran társításos tanuláson alapul. Ilyenkor félelmet kiváltó inger válik egy olyan jelentéktelen tárgyból vagy kísérő körülményből, amely pusztán jelen volt a traumatikus élmény átélésénél. 

A fóbiák kezelése

Manapság kétféle viselkedésterápiát alkalmaznak sikeresen a fóbiák kezelésében. Mindkettő a kioltáson alapul. 

Fokozatos érzékenyítés módszere

A módszeres érzékenyítés technikájának alkalmazása során a páciensek először egy relaxációs technikát sajátítanak el. Ezt követően felállítanak egy félelmi hierarchiát, amelynek tetején az általuk legfélelmetesebb a legalján pedig a legkevésbé félelmetesnek tartott helyzetek foglalnak helyet. A következő lépésben a páciensek relaxálni kezdenek, és amikor kellően ellazultak, megpróbálják a minél élethűbben elképzelni a hierarchia alján lévő szituációkat. Mindezt addig ismétlik, amíg sikerül az illetőnek legyőzni a félelmeit, és tovább léphet a rangsor egy szinttel félelmetesebb szituációjának gyakorlására.

Elárasztásos módszer

Ez a módszer sokkal rövidebb idő alatt vezet eredményre, mint az előbbi eljárás, ugyanakkor az átélt élmény jóval drámaibb. Itt a fóbiás páciens azonnal “mély vízben” gyakorol. A saját beleegyezésével az általa legfélelmetesebbnek ítélt helyzetben próbálhatja ki, hogyan tud megküzdeni a fóbiájával.

Kálmán Judit, online pszichológus – online pszichológiai tanácsadás, online autogén tréning / relaxáció oktatás

Időpont egyeztetés:

Telefonon: +36/70 254-5482

E-mailben: info@homepszichologus.hu