A megfelelő cél kijelölése az egyéni hatékonyság egyik kulcsa. Pontosan tisztában kell lennünk azzal, honnan hová szeretnék eljutni, és az elérendő célunkhoz milyen utat szeretnénk választani.

cél kitűzés

Specifikus célkitűzés

Olyan célt tűzzünk ki magunk elé, amely számunkra igazán fontos. A cél meghatározásánál mérlegelnünk kell, hogy valóban a sajátunk-e a késztetés vagy mások elvárásának szeretnénk megfelelni. Pontosan definiálnunk kell önmagunk számára, hogy mit szeretnénk elérni, és azt is meg kell fogalmaznunk, hogy miért lényeges számunkra az adott dolog vagy tevékenység.

Ne gondolkozzunk általánosságban, hanem törekedjünk minél konkrétabb tervet felállítani.

Mérhető cél

A céljaink legyenek mérhetők, találjunk viszonyítási pontokat, amik lehetnek akár bizonyos mérőszámok vagy időpontok is. Ha már kezdetben tudjuk, hogy honnan hová szeretnénk eljutni, út közben sem veszítjük el az irányt. Ha a teljesítményünk mérhető, folyamatos visszajelzést kaphatunk arról, hogy éppen hol tartunk és meddig jutottunk a tervünk megvalósításában.

Kihívást jelentő cél

A célunk legyen vonzó számunkra. Olyasvalami, ami nem érhető el könnyen, de reális esélyünk van arra hogy megbirkózzunk a nehézségekkel. Ha a feladat megfelelő szintű a kihívást jelent nekünk, motiváltabban fogunk dolgozni a megvalósításon. Ha valami túl könnyen elérhető, nem tűnik elég értékesnek. Amiért nem kell tennünk, hanem könnyedén az ölünkbe hullik, nem okoz olyan boldogságot, mint amiért meg kellett dolgoznunk.

Reális cél

Fontos hogy a cél, amit el szeretnénk érni, reális legyen. Ne szőjünk olyan terveket, melyekről már az elgondolás pillanatában tudjuk, hogy a megvalósításuk lehetetlen számunkra. A tervezést ne tévesszük össze az álmodozással.  Vágyainkat igazítsuk a realitáshoz. Ha úgy érezzük hogy az eseményekre nincsen megfelelő ráhatásunk, inkább keresünk magunknak más kihívást. Ne vesztegessük az időnket irreális tervek kivitelezésére.

Tervezés és ütemezés

Ha már egyértelműen tudjuk, hogy mi a célunk, és elgondolkodtunk azon, hogy az út, amelyen haladni kívánunk, milyen fokmérőkkel rendelkezik jelentős előrelepést tettünk. Ha úgy érezzük, hogy találunk elegendő kihívást a tervezett tevékenységben és célunk elérését reálisnak tartjuk, már csak a tervezés van hátra. Tűzzünk ki határidőt. Jegyezzük fel magunknak, hogy mikorra szeretnénk elkészülni a teendőinkkel. Ezt az időpontot úgy határozzuk meg, hogy szintén reális legyen. Hagyjunk magunknak elegendő időt és teret a megvalósításhoz. Ha így teszünk, a saját tempónkban tudunk haladni, nem kerülünk folyamatos időzavarba és nem nyomaszt minket a teljesíthetetlen határidő. Íj módon sikeresen és frusztrációktól mentesen juthatunk el oda, ahova szerettünk volna.

Kálmán Judit, tanácsadó pszichológus, coach – Online pszichológiai tanácsadás – online pszichológus rendelés

Telefonszám: +36 70 254 5482

E-mail cím: info@homepszichologus.hu