A pszichológiai társasjátékok élvezetes szórakozást jelenthetnek az egész család vagy egy baráti társaság számára. Amellett, hogy kellemes időtöltést nyújtanak, fejlesztik az önismeretet, a kommunikációs készséget illetve többségük a kreatív gondolkodást is.

Pszichológiai társasjátékok

A pszichológiai társasjátékok önismeret fejlesztő hatása

Az önismeret fejlesztésének hatékony módja, ha lehetőségünk nyílik arra, hogy a környezetünktől visszajelzést kapjuk magunkról. A pszichológiai társasjátékok segítségével feldolgozható formában jutunk hozzá olyan pozitív információkhoz önmagunkról, amelyeket később beépíthetünk az énképünkbe. Ezek a támogató visszacsatolások megerősítenek bennünket abban, hogy mely tulajdonságainkra építhetünk, milyen területeken rendelkezünk erősségekkel.

Az önismereti társasjátékok, hasonlóan más társasjátékokhoz, jól körülírt szabályok mentén működnek, és ilyen módon megfelelő mederben tartják a játékosok visszajelzéseit. Ezáltal elkerülhetők a kellemetlen helyzetek, illetve a kéretlen kritikák vagy megjegyzések. Amellett, hogy tudomást szerezhetünk az erősségeinkről, a fejlesztendő területeinkről is beszélgethetünk anélkül, hogy bárki kellemetlenül érezné magát. 

Családi társasjátékok

A legtöbb pszichológiai társasjáték remekül játszható családi körben, akár több korosztály vagy generáció számára is. Mivel ezeknek a játékoknak nem az a célja, hogy legyőzzük egymást, vagy túljárjunk a másik fél eszén, a versengés a társasozás során háttérbe szorul. A kooperatív játékokhoz hasonlóan itt is az együttműködés és a kölcsönös egymásra hangolódás kap hangsúlyt. Arra azonban fokozattan ügyelnünk kell, hogy figyeljünk egymásra, legyünk empatikusak és toleránsak a másikkal szemben. Tartsuk tiszteletben egymás méltóságát és ne hozzunk senkit sem kellemetlen helyzetbe.

Társasozás baráti körben

A pszichológiai társasjátékok baráti körben is jó időtöltést jelenthetnek, ha megfelelően választjuk ki az alkalomhoz illetve a társaság méretéhez, összetételéhez illő játékot. 

A pszichológiai társasjátékok akkor működnek megfelelően, ha a társaság nem nagyobb 4-5 főnél, illetve már valamennyire ismerik egymást a játékosok. A játék kiválasztásánál az is szempont, hogy kívánjuk-e egymást jobban megismerni, és a köztünk lévő távolságot csökkenteni. Munkatársak vagy osztálytársak esetében például előfordulhat, hogy vannak a társaságban olyanok is, akik nem szeretnék közelebb engedni magukhoz a többieket, ebben az esetben a játék számukra akár kellemetlen is lehet. 

Az úgynevezett party játékok kifejezetten könnyed szórakozást ígérnek azok számára, akik egymást alig vagy csak felszínesen ismerik. Ezeknek a játékoknak széles tárháza kínálkozik megvételre, ugyanakkor a megfelelő játék kiválasztása nagyobb körültekintést igényel, ha nem szeretnék kínos perceket szerezni egymásnak.

A pszichológiai társasjátékok kommunikációt fejlesztő hatása

Sokszor családon belül sem könnyű az egymással való kommunikáció. Főleg a kamasz gyermekek esetén ütközik nehézségbe, hogy nyíltan beszéljünk egymással az érzéseinkről illetve a lelki problémáinkról. A szülők gyakran tanácstalannak érzik magukat, nem tudják milyen módon “bírhatnák szóra” gyermeküket anélkül, hogy megsértenék vele a kamasz fiatalt. 

A pszichológiai társasjátékok megtanítanak minket arra, hogyan beszélgethetünk egymással anélkül, hogy határt sértenénk vagy kellemetlenül éreznénk magunkat. 

Ezekben a játékokban általában vannak könnyebb és fajsúlyosabb témák, amik közül választhatunk, illetve lehetőségünk van egy-egy kérdést passzolni is.

Az oldott légkör illetve a vidám hangulat segíti a résztvevőket a kommunikációban és az úgynevezett jégtörő kérdések segítenek az oldott hangulat megteremtésében.

Kálmán Judit, pszichológus – Online pszichológiai tanácsadás

Telefonszám: +36 70 254 5482

E-mail cím: info@homepszichologus.hu