A boldogság hormon megfelelő mennyiségű jelenléte a szervezetünkben, meghatározó szerepet tölt be a mindennapi jó közérzetünk fenntartásában. Ezeket a hormonokat a belső elválasztású mirigyeink termelik, de meditációval, sportolással mi is sokat tehetünk a megfelelő hormonszint eléréséért.

Boldogság hormonok

Dopamin – az elégedettségért felelős boldogság hormon

A dopaminnak meghatározó jelentőssége van a tanulásban illetve a figyelmi teljesítmény optimalizálásában. Ez az anyag felelős továbbá  a fájdalom tűrésért és a felfokozott hangulat átéléséért. Fontos szerepet játszik ezen kívül, a nemi vágy kialakulásában. Problémát okoz a dopamin esetében a túl magas és a túl alacsony szint is. A hormon jelenléte a szervezet számára jutalmazó értékű, elégedettség érzését eredményezi.

Úgy képzelhetjük el a dopamint, mint az agy hírvivőjét. Ezek a neurotranszmitterek az öröm érzés szabályozásában játszanak kulcs szerepet. Amikor ideális mennyiségben vannak jelen a szervezetünkben, nem érzékelünk semmi különöset, ha ettől eltér a mennyisége, az mentális és egészségügyi problémákkal jár.

A túl alacsony dopamin szint felelős az erőteljesebb hangulati ingadozásokért, alvás problémákért, lehangoltság, kimerültség érzéséért. Kimutatható az összefüggés a dopamin hiány és a depresszió közt.

Így emelhető a dopaminszint:

  • a megfelelően változatos és egészséges táplálkozással, 
  • az esti lefekvés illetve a reggeli felkelési idő beállításával, és a megfelelő alvásidő biztosításával,
  • testmozgással, sportolással 
  • meditáció gyakorlásával

Szeratonin – a lelki békéért felelős boldogság hormon

Az örömérzetünk meglétéhez szükséges másik hormon a szeratonin. A minket elöntő boldogsághullám például egy kiadós futás után, a szeratonin szint megemelkedésének köszönhető. A kialvatlanság a testmozgás jótékony hatásával ellentétben, a szervezet szeratonin szintjének csökkenéséhez vezet. Az alacsony szeratonin szint szintén előidézhet depressziót illetve szorongást.

Az aktív sportolás amellett, hogy megemeli a szeratonin szintünket, csökkenti a stressz hatások  következtében megemelkedett kortizol szintet, mely tartós megléte magas vérnyomás illetve  cukorbetegség kialakulásához vezethet.

Endorfin – A fájdalom csillapító boldogság hormon

Testünk természetes fájdalomcsillapító szere az endorfin. Ha sérülést szerzünk vagy fájdalmaink vannak, a szervezetünk természetes módon elkezdi termelni ezt a hormont.

Az endorfin felszabadulását segíti elő a szervezetünkben, ha csokoládét vagy chili paprikát eszünk. Ügyelnünk kell azonban arra, hogy rendszeresen ne ilyen módon emeljük az endorfin szintet, mert a szervezetünk úgy reagál a kívülről bevitt  szerekre, hogy a saját boldogság hormon termelését csökkenti.

 Az endorfinszint emelkedését támogató tevékenységek a masszázs, a gőzfürdő és a szauna is. Ugyanakkor gondoljunk a nevetés és a zene boldogságkeltő hatására is, és gyakoroljuk amikor lehetőségünk van rá. Hasonlóképp endorfin hullám áraszt el minket a szeretkezés során is.

Oxitocin – a szeretethormon

Jelentős szerepet játszik az oxitocin a vajúdás folyamatában, a szülés során illetve a szoptatásban. Felszabadulása a szervezetben boldogság érzéssel jár, mely nyugtató és stresszcsökkentő hatású.

Az oxitocin felelős a kötődésért, az empátiáért illetve a gondoskodásért. Az anyaság érzéséhez hasonlóan a társas kapcsolatok kialakítása, illetve a szeretteinkkel, barátainkkal való együttlét is hozzájárul az oxitocin szint emelkedéséhez. Ha szerelmesek vagyunk, az oxitocin szintünk erősen megnő.

A boldogság pszichológiája – A flow élmény

A boldogság hormonok mellett ne feledkezzünk meg arról, hogy a mindennapjainkban szinte bármilyen tevékenység végzése közben átélhetünk euforikus öröm érzést. A flow élmény lényege, hogy az adott munka vagy hobby, amivel foglalatoskodunk megfelelő mértékben kösse le a figyelmünket, és elvégzése ne jelentsen se túl nagy, se túl alacsony kihívást számunkra.

Kálmán Judit – Online pszichológus – Pszichológiai tanácsadás, relaxáció, meditáció tanfolyam

Telefonszám: +36 70 254 5482

E-mail cím: info@homepszichologus.hu