A tudatos jelenlét annyit jelent, hogy éberré válunk és odafigyelünk arra, ami a jelen pillanatban  történik. Az ilyen pillanatokban észrevesszük és értékelni tudjuk azokat a dolgokat, amelyek egyébként észrevétlenül suhannak el mellettünk. Feltűnik számunkra a környezetünkben rejlő szépség, meghalljuk a madarak csicsergését, érezzük a szél fúvását a bőrünkön és az étel ízét a szánkban. 

Tudatos jelenlét

A tudatos jelenlét és az önmegfigyelés

Amíg a jelenben vagyunk és figyelmünket fókuszáltan tartjuk, nem feledkezünk bele a múltba és nem is a jövőben járunk. Ilyenkor értelmet lel számunkra a múló idő, aktív részeseivé válunk a jelenünknek. 

A figyelmünket bármire irányíthatjuk, legyen az valamilyen külső inger vagy belső érzés. Lehetőségünk nyílik arra, hogy megfigyeljük magunkat, és megfejtsük saját működésünket. Felfedezhetjük az erősségeinket és a fejlesztendő területeinket, megtapasztalhatjuk, hogy mitől érezzük jól magunkat és hol tapasztalunk ellenállást vagy korlátokat. 

Először meglehetősen furcsa lehet az ilyen jellegű éberség megélése, ugyanakkor ha elsajátítjuk ezt a szemléletmódot, hasznunkra válik, mert segít abban, hogy jobban megértsük önmagunkat.

Önismeretünk erősítésé

Az önmagunkra irányított figyelem tekinthető egyfajta önismereti munkának is. Megfigyelhetjük a testünket, az elménket, az érzéseinket és azt, hogy ezek miként hatnak egymásra. Előfordulhat, hogy észrevesszük azt is, hogy mennyire ódzkodunk attól, hogy szemügyre vegyük saját magunkat, főleg a gyenge pontjainkon. Talán inkább másra terelnénk a figyelmünket és legszívesebben valami teendőbe fognánk, mert kellemetlenül érezzük magunkat. Halaszthatatlan tennivalók jutnak az eszünkbe, és így töltjük ki a napjainkat az elvégzendő feladatok végeláthatatlan sorával, ügyelve arra, hogy ne maradjanak üresjáratok. 

Tudatos jelenlét és öngyógyítás

Érzéseinkre úgy figyelhetünk a legjobban, ha megnézzük, hogy miként reagálunk egyes helyzetekre és emberekre. Figyeljünk oda a szorongásainkra és félelmeinkre. Vegyük észre, hogy mire vágyunk. Tudatosítsuk magunkban, milyen testi reakciókat váltanak ki az érzéseink, és mi történik velünk érzelmileg, mielőtt megfájdul a fejünk vagy a hátunk. Testi fájdamaink gyakran az elfojtott problémáinkat hozzák felszínre. A testünk pszichoszomatikus tünetek formájában üzeni meg számunkra, hogy életmód vagy szemléletváltásra van szükségünk. Tudatos önmegfigyeléssel megtalálhatjuk a pszichoszomatikus betegségeink okát.

Ne fojtsuk el az érzéseinket

Ahogy egyre tudatosabbá válunk, szembetaláljuk magunkat olyan régi viselkedésmintákkal vagy elfojtott emlékekkel, amelyek hatással vannak a gondolkodásmódunkra. Ha ráirányítjuk a figyelmünket az elménk, érzelmeink, testünk és viselkedésünk közt fennálló összefüggésre, azzal megnyitjuk az ajtót mindenféle elfojtott, letagadott vagy mellőzött energia számára. A jobbuláshoz néha az is elég, ha rálátunk azokra a dolgainkra, amelyeket azelőtt el kívántunk kendőzni magunk előtt. 

Kálmán Judit – Online pszichológus – Online pszichológiai tanácsadás

Telefonszám: +36 70 254 5482

E-mail cím: info@homepszichologus.hu