A megfelelő időgazdálkodás illetve az elvégzendő feladataink helyes rangsorolása kulcs szerepet játszik abban, hogy mennyire tudjuk hatékonyan elvégezni a teendőinket.

A helyes időgazdálkodás felé vezető út

Időgazdálkodás

Miért nem mindig hatékonyak az önfejlesztő könyvek?

Ha változtatni szeretnénk a jelenlegi rutinjainkon, tudnunk kell, hogy pontosan mivel van problémánk. Sokszor érezzük úgy, hogy valami merőben új dolgot kéne megtanulnunk, és az eddig megszokott gyakorlatunkat maradéktalanul le kéne cserélnünk, mert úgy látjuk, nem működik. Ez az elhatározás legtöbbször addig tart, amíg el nem olvassuk az első időgazdálkodás témában íródott önfejlesztő könyvet. Ránézésre minden tanács ésszerűnek tűnik, sőt az is felmerül bennünk, hogy a javaslatok nagy része nem újdonság számunkra, mi is gondoltunk már arra, hogy így kéne csinálnunk. 

De hogyan tovább? Hogyan változtassunk, ha eddig nem sikerült? A kezdeti lendület és motiváció általában ezen a ponton szokott elillanni, és nem véletlenül. 

Önmegfigyelés – A meglévő szokásaink, időgazdálkodási stílusunk feltérképezése

Ha a fent leírt módszerrel látunk hozzá a probléma megoldásának, figyelmen kívül hagyjuk a legfontosabb tényezőt, önmagunkat. Ahhoz, hogy megtanuljuk jobban beosztani az időnket, nem feltétlenül kell gyökeresen megváltoznunk. Nem kell szakítanunk azokkal a szokásainkkal vagy tevékenységeinkkel, melyek fontosak számunkra, és a mindennapi feltöltődésünket szolgálják. Szintén nem szükséges olyan merev szabályok és napirendi pontok közé kényszerítenünk magunkat, amelyek távol állnak a temperamentumunktól.

A változtatásra természetesen szükségünk lesz, ha hatékonyabbá szeretnénk válni, de egyáltalán nem biztos, hogy mindent rosszul csináltunk előzőleg, és kizárólag valami gyökeresen új dolog tudná forradalmasítani az életünket. Ahhoz, hogy elindulhassunk a megfelelő úton, át kell gondolnunk, hogy hol tartunk most. Kezdjük a munkát az önmegfigyeléssel!

A helytelen mechanizmusok azonosítása

Ha eljutottunk odáig, hogy tisztán látjuk, miért nem tudunk megfelelően gazdálkodni az időnkkel, máris jelentős utat tettünk meg. Ha sikerül a problémát részleteiben is látnunk, és felfedeznünk azokat az apró kis buktatókat, amelyek a mindennapjainkban megakadályoznak minket abban, hogy olyan hatékonyak legyünk, mint amilyenek szeretnék, máris közelebb kerültünk a célunkhoz. Így már elegendő lesz pusztán arra a néhány szokásunkra koncentrálnunk, amelyeken változtatni szeretnénk, és ehhez nem szükséges az, hogy merőben új életmódba kezdjünk.

Célok kitűzése

Ha sikerült azonosítani a problémákat, még mindig korai lenne nekiállnunk a megfelelőnek gondolt időgazdálkodási stratégiák elsajátításának. Ha így teszünk, lehetséges hogy már az elején úgy érezzünk, elveszítettük a fókuszt, annak ellenére, hogy a könyvekben pontosan le van írva, hogy mit és hogyan kell tennünk. Tudnunk kell azonban, hogy egyszerre nem fogjuk tudni az összes nem bevált rutinunkat lecserélni valami jobbra. El kell döntenünk tehát, hogy mi a legfontosabb célunk, melyik az a tulajdonságunk vagy munkamódszerünk amelyen legelőször kellenne változtatnunk. Fogalmazzuk meg a célkitűzést, és hozzuk meg az elhatározást minél előbb. Ha idáig eljutottunk, ne halogassuk tovább a változást.

Időgazdálkodás és önismeret

A megfelelő időgazdálkodási technikák elsajátításához vezető úton az első lépeseket a hatékony önismereti munka jelenti.

Kálmán Judit, tanácsadó pszichológus, coach

Elérhetőség:

E-mail cím: info@homepszichologus.hu