Az érzelmi intelligencia vagy röviden EQ azon képességekre utal, melyek megléte a társas viselkedés és kommunikáció során elengedhetetlenül szükséges. Az emocionális intelligencia határozza meg a boldogulásunkat a mindennapi életben. 

A hagyományos intelligencia tesztek által nem mérhető az EQ, hisz ezek a mérőeszközök az intellektuális hatékonyság (IQ) tesztelésére hivatottak.

EQ, érzelmi intelligencia

Az érzelmi intelligencia összetevői

Önismeret

A megfelelő önismeret azt jelenti, hogy tisztában vagyunk a készségeinkkel illetve képességeinkkel. Ismerjük a határainkat, tudjuk, mire vagyunk képesek és mire nem. A reális önismerettel rendelkező személy képes arra, hogy az erősségeire támaszkodva felfedezze a személyisége fejlesztendő területeit, és dolgozzon azokon. Az önismeret érzelmi téren is megmutatkozik, ez kell ugyanis ahhoz, hogy felmérjük és bejósolhassuk, hogy az egyes élethelyzetekre hogyan fogunk reagálni. 

Önirányítás

Ha rendelkezünk a fentebb leírt önismerettel, jobb eséllyel vagyunk képesek arra, hogy uralkodjunk az érzelmeinken és úrrá legyünk a hangulati ingadozásainkon. Az önirányítás képessége azt jelenti, hogy stresszhelyzetben meg tudjuk őrizni a nyugalmunkat és le tudjuk küzdeni a félelmeinket. Ilyen módon megelőzhetjük azoknak a negatív gondolati spiráloknak a beindulását, melyek kétségbeeséshez vagy pánikhoz vezetnének.

Önmotiváció

Ahhoz, hogy megtaláljuk a boldogulásunkat a mindennapi tevékenységeink során, motiváltaknak kell lennünk. Ez a késztetés akkor lehet igazán erős és tartós, ha belülről fakad. Nagyobb eséllyel feledkezünk bele a munkánkba és élünk át a magával ragadó flow élményt, ha nem pusztán a főnökünk elismerését vagy béremelést áhítva tesszük a dolgunkat, hanem belső érdeklődés, kíváncsiság és tettvágy hajt minket. 

A belső motiváció által fűtött szorgalom és kitartás gyümölcse legtöbb esetben hosszú távon is  kecsegtető marad.

Az EQ összetevői a társas viselkedésben 

Empátia

A köznyelvben a legtöbbször az empátiával azonosítják az érzelmi intelligenciát, noha a két szó nem ugyanazt jelenti. Az empátia meghatározó összetevője az EQ-nak, de az emocionális intelligencia, mint ahogy a fentebb leírtakból is kitűnik, jóval összetettebb fogalom.

Empátiának nevezzük a képességet, mely által megérthetjük mások érzéseit. Ez szükséges ahhoz, hogy együttérezhessünk valakivel, ha az illető például szomorú vagy gondterhelt. Ha képesek vagyunk arra, hogy beleérezzük magunkat az embertársunk helyzetébe, nagyobb eséllyel fogjuk megtalálni az illetővel a megfelelő hangnemet a kommunikációnk során és tudunk számára segítséget nyújtani.

Az empátia hiánya ezzel ellentétben, gyakran vezet öncélú vagy modortalan viselkedéshez, mely során nem vagyunk tekintettel a másik fél érzelmeire és szükségleteire.

Kapcsolatteremtő készség

Ahhoz, hogy más emberekkel együttműködhessünk, kiindulásként arra van szükségünk, hogy kapcsolatba lépjünk, kontaktust teremtsünk az illetővel. 

Vannak olyanok, akik számára a kapcsolatteremtés nem jelent gondot, sőt örömükre szolgál a külvilággal való interakció, mások számára viszont nehézséget jelenthet. A külvilághoz való viszonyulásuk alapján az előbbi embereket nyitottnak, közlékenynek vagy extrovertáltnak szoktuk nevezni, míg a második csoportot zárkózottnak, introvertáltnak esetleg gátlásosnak címkézik. Természetesen függetlenül attól, hogy társaságkedvelők vagyunk -e vagy sem, képesek lehetünk arra, hogy megfelelő kommunikációs módszerek elsajátításával a kapcsolatteremtő készségünket fejlesszük.

Az EQ fejlesztése

Az érzelmi intelligencia az IQ-val ellentétben, jelentősen fejleszthető, ha kellő nyitottsággal rendelkezünk a pszichológia iránt illetve készek vagyunk belekezdeni az önismereti munkába. Mindebben segítségünkre lehetnek a témához kapcsolódó pszichológiai ismeretterjesztő könyvek, cikkek vagy folyóiratok, illetve önismereti tesztek is. 

Ha konkrét problémával vagy elakadással küzdünk, érdemes pszichológus szakember segítségét kérni az önismereti munkához.

Kálmán Judit, pszichológus – Online pszichológiai tanácsadás

Telefonszám: +36 70 254 5482

E-mail cím: info@homepszichologus.hu