A lábfájás lelki okai és fizikai kiváltói gyakran együtt járnak. Amellett, hogy orvoshoz fordulunk, ha fáj a lábunk vagy valamilyen lábsérülést szenvedtünk, érdemes elgondolkodni, hogy a problémánk hátterében állhatnak-e lelki okok is.

A lábfájás lelki okai

Hová visz a lábam, merre haladok?

A lábainkon állunk a talajon és a lábaink segítségével mozgunk a világban. A lábunk visz minket előre és a lábunk torpan meg, ha elvesztjük az irányt és nem tudjuk, merre vagy hogyan haladjunk tovább. 

Állhatunk stabilan és magabiztosan a lábainkon és előfordulhat, hogy gyenge lábakon állunk. Ha elbizonytalanodunk, a lábaink megremegnek és a talaj könnyen kicsúszhat a lábunk alól. 

Mindez szimbolikus jelentéssel is bírhat, és könnyen összefüggést találhatunk a fizikai és lelki stabilitásunk közt. 

A lábfájás lelki okai

Sokan megtapasztalhatták, hogy néha nem arra visz a lábuk, mint amerre szeretnék. Ilyenkor úgy érezzük, mintha a lábaink nem akarnának engedelmeskedni a parancsnak. Valahányszor így érzünk, belső konfliktust és feszültséget élünk át, mellyel szükségszerűen foglalkoznunk kéne.

Hasonlóan a többi testrészünkhöz, a lábfájás lelki okai is megfejtendő kérdések számunkra, ha szeretnénk megőrizni a test-lelki harmóniánkat.

Nézzük meg részleteiben, hogy a lábunk mit üzen számunkra:

Merev vagy feszes láb

A lábunk biztosítja számunkra a stabilitás. Ha azonban túl merev a lábunk vagy kötöttek a lábizmaink, az akadályoz minket a szabad mozgásban. A túlságosan kötött izmok rugalmatlanná tehetik a mozgásunkat és megnehezíthetik a spontaneitást. Tegyük fel magunknak a kérdést, hogy mi az oka annak, ha nem akarunk változást az életünkben.

Gyenge lábak

Ha bizonytalanok vagyunk magunkban vagy nem bízunk a döntéseinkben, úgy érezzük, gyenge lábakon állunk, támogatásra szorulunk. Ilyenkor nem kívánunk önállóságot magunknak mert nem érzünk elég erőt ahhoz, hogy egyedül hozzunk meg döntéseket és megálljunk a saját lábunkon. Gondolkodjunk el azon, hogy mi okoz bennünk bizonytalanságot és mi az oka a határozatlanságunknak. 

Sérült láb (horzsolás, törés, ficam)

Ha megsérül a lábunk, képtelenné válunk arra, hogy továbblépjünk. Egyhelyben kell topognunk egészen addig, amíg meg nem gyógyulunk. Sokszor az ilyen sérülés épp a legrosszabb pillanatban ér minket. Talán egy fontos döntés előtt álltunk, melynek meghozatalát már régen fontolgattuk, de mindig úgy éreztük, hogy még nem állunk készen rá. 

Ha kificamítjuk a bokánkat, szó szerint azt élhetjük át, hogy kicsúszik a föld a lábunk alól és elesünk. A bokaficam rendszerint váratlanul ér minket, olyan, mintha lehetetlen lenne az ilyen sérülésre felkészülni. A bokaficam hatására összezavarodunk, úgy érezzük, kicsúszik az irányítás a kezünkből. Tegyük fel ilyenkor a kérdést magunknak, hogy vajon tudjuk- e, hogy milyen irányba szeretnénk haladni az életünkben és egészen biztosak vagyunk-e ebben.

Kálmán Judit – Online pszichológus – Online pszichológiai tanácsadás – Pszichoszomatikus tünetek enyhítése

Telefonszám: +36 70 254 5482

E-mail cím: info@homepszichologus.com