A coaching egy személyes fejlesztő folyamat, mely során a coach az egyéni erősségekre alapozva támogatja a továbblendülést, az elakadások, problémák megoldását.

A sikeres coaching folyamat eredményeként a segítséget kérő kepéssé válik arra, hogy a későbbiekben önállóan és eredményesen tudja kezelni a kihívást jelentő helyzeteket.

Coaching

Mi a különbség a coaching és a terápia közt?

A coaching nem terápia, de az alkalmazott módszerek pszichológiai alapokon nyugszanak. A coach célja a bizonyos nehézségekkel, elakadásokkal küzdő, vagy önmagukat valamilyen téren fejleszteni kívánó embereknek való segítségnyújtás.

A cél ebben az esetben nem a lelki betegségek illetve magatartászavarok gyógyítása, hanem az egyén megküzdési képességének fejlesztése. A coach nem ad tanácsot vagy kész receptet egy adott probléma megoldására. Kérdéseivel segíti a megfelelő megoldás megtalálását.

A coaching folyamata

A coaching célkitűzése, folyamata, időtartama előre belátható illetve kontrollálható. A coach a múltbéli problémák átfogó felkutatása helyett a jelenben megoldandó feladatokra és a jövőben megvalósítandó megoldásokra koncentrál, ilyen módon a konfliktushelyzet gyors megszüntetésére törékszik. A múltat célirányosan vizsgálja, részletesen a jelenlegi feladattal összefüggésbe hozható megoldási lehetőségekkel foglalkozik.

Életvezetési (life) coaching

Az életvezetési vagy life coaching célja az öröm gyakoribb és jobb megélésének elősegítése.

Az élettel való elégedettség és a pozitív lelkiállapot tartós fenntartása segíti a jobb megküzdést és a testi, lelki egészség fenntartását. Ha jól érezzük magunkat, toleránsabbak és nyitottabbak vagyunk a külvilág felé, teljesítmenyünket, tanulási képességünket és kitartásunkat ebben az állapotban hatékonyabban tudjuk fejleszteni.

A pozitív pszichológia (Seligman, Csíkszentmihályi nyomán), az erősségekre koncentrál a hiányosságok helyett. A módszer az egyén személyes teljesítményét állítja a középpontba.

A boldogság tanulható, de tenni kell érte. Le kell bontanunk a magunk által épitett falakat.

A segítségnyújtás területei

Üzleti / Business Coaching

Az üzleti coaching a munka világában nyújt segítséget. A folyamat célja a szervezet működésének összehangolása illetve optimalizálása. A coach egyaránt dolgozik vezetőkkel illetve beosztottakkal. 

A közös munka, során a jelen problémáinak feltárására koncentrálunk, illetve a jövőre vonatkozóan célokat fogalmazunk meg. A coach és az ügyfél közösen határozzák meg a lehetséges célok közül a folyamat során elérhetőket.

Az üzleti coaching területei:

Vezetői coaching:

A coach célja, a vezetői hatékonyság fokozása. A coach segítséget nyújt közép- illetve felső vezetőknek a munkatársak motiválásában illetve a kedvező munkahelyi légkör megteremtésében és fenntartásábán

Ha szakszerű sesgítséget szeretne kapni, forduljon hozzám bizalommal!

Elérhetőségeim:

Kálmán Judit, online pszichológus, coach magánrendelése:

Cím: Budapest, 11. kerület, Gazdagrét, Frankhegy utca 9.

E-mail cím: info@homepszichologus.hu