Az ekcéma gyakran elhúzódóvá váló bőrbetegség.  Kiváltó okainak felkutatásánál érdemes figyelembe venni az esetleges lelki okokat is.

Ekcéma

Az ekcéma tünetei

A bőr az ekcéma vagy más néven dermatitis esetén kipirosodik, apró hólyagok alakulnak ki a felszínén. A dermatitis viszketés okoz, így a bőr a vakarás következtében kisebesedhet.

Ha nem ismert a bőrbetegség kiváltó oka és a probléma tartósan fennáll, a bőrgyulladás állandósul, a bőr kipirosodik és hámlik. 

Az ekcéma kiváltó okai

Környezeti hatások

A bőr irritációját okozhatja valamely külső tényező, mely allergiás reakciót vált ki az arra érzékeny személyek esetén. Dermatitist okozhatnak például a pollenek vagy bizonyos állatszőrök illetve vegyi anyagok. Ez utóbbiak esetén érdemes körültekintően bánni a különböző tisztító vagy tisztálkodó szerekkel.

Belső okok

Az ekcéma kialakulásában legtöbbször az egyéni hajlam is szerepet játszik. Emiatt a tünetek már kisbaba korban is jelentkezhetnek. 

Az ekcéma lelki okai

Az ekcéma az arra hajlamos emberek esetében sokszor minden különösebb külső ok nélkül jelentkezik vagy elmúlik. 

Mint minden testi tünetekkel rendelkező betegség esetén, a dermatitisnél is elengedhetetlenül fontos a megfelelő orvosi diagnózis. Ugyanakkor a bőrgyógyászati kezelés alkalmazása mellett érdemes elgondolkodni azon, hogy állhatnak-e a tünetek megjelenésének vagy kiújulásának hátterében lelki okok is.

A szervezet egészséges egyensúlyának megbomlását okozhatja a szorongás vagy megoldatlan lelki problémák. Megterhelően hat ránk, ha egy konfliktushelyzet huzamosan fennáll. Ilyenkor a testünk erőforrásainak egy részét leköti a probléma kezelése, ami által kevesebb lelki energia jut az egészséges harmóniánk megőrzésére. 

Érzékenység

Az ekcéma tüneteinek megjelenése jelezheti, hogy szélsőségesen érzékenyek vagyunk valamely, ránk ható érzelmi körülményre. Kisgyerekek esetén például a tejcukor érzékenység is kiválthat bőr irritációt, de a tüneteket felerősíti, ha egyidejűleg valamilyen lelki konfliktus is fennáll.

Stressz

A mindennapi életünk során számos stresszhatás ér minket, melyekre nem egyformán reagálunk. Az emberek stressztűrő képessége nagy mértékben eltérő. Ugyanakkor az egyéni stresszérzékenység is változik, van hogy könnyebben és van, hogy nehezebben tudunk megbirkózni a stresszel. 

Valamely stresszfaktor huzamos fennállása igénybe veszi a szervezetünket, melynek hatására az ellenálló képességünk csökken. Ilyenkor az egészségi állapotunk is sérülékenyebb lehet. Az ekcéma kiújulásának hátterében állhatnak különböző stresszfaktorok.

Szorongás

Ha a minket érő negatív környezeti hatásokkal vagy a ránk váró kihívásokkal szemben eszköztelennek érezzük magunkat, erőteljes szorongást élhetünk át. Ilyenkor nem érzünk elegendő erőt magunkban a megküzdéshez és nem látjuk tisztán, hogy mi vár ránk ennek következtében.

Kapcsolat a környezettel

Az ekcéma a bőr megbetegedése, mely szimbolikus jelentéssel is bírhat. A bőrünk a határoló felület köztünk és a külvilág között. Ilyen értelemben az ekcémás bőr, azt jelezheti, hogy védtelennek érezzük magunkat a külvilággal szemben. Mintha külső veszélyektől tartanánk, melyek konfliktust okoznak számunkra. A bőr irritáció, pszichoszomatikus tünetként kommunikációs nehézségeket is tükrözhet.

Megküzdés a lelki gondokkal

A szorongás okainak feltárásához illetve a hatékony stresszoldó technika elsajátításához érdemes szakszerű segítségét kérni. A tanácsadó pszichológussal vagy pszichoterapeutpával folytatott problémafeltáró beszélgetés segíthet a tisztánlátásban illetve a problémák gyökér-okainak felszínre hozásában.

Az autogén tréning relaxációs technika elsajátítása hatékony módja az általános stressz-szint és a szorongás csökkentésére. A módszer segítségével nyugodtabbnak és kipihentebbnek érezhetjük magunkat, és fokozhatjuk a megküzdő képességünket. Az autogén tréning önismereti út is egyben, mely által felfedezhetjük a bennünk lévő erőforrásokat.

Kálmán Judit, pszichológus – Online pszichológiai tanácsadás

Telefonszám: +36 70 254 5482

E-mail cím: info@homepszichologus.hu