Szervezetünk stresszreakcióval válaszol a megterhelő környezeti hatásokra. A hatékony stresszkezelés, a megfelelő alkalmazkodás és válaszadás képességét jelenti.

Stressz

Mi a stressz?

A “stressz” szó mindenki számára mást jelent. Az emberek különbözősége folytan az is eltérő, hogy kinek milyen környezeti hatás megterhelő. Van aki számára stresszt okoz egy hétköznapi beszélgetés lefolytatása egy számára ismeretlen emberrel, és vannak olyanok, akik akkor érzik jól magukat, ha közönség előtt szerepelhetnek. Számtalan hasonló példát lehetne találni arra, hogy nem egyforma az “ingerküszöbünk”, illetve nem egyformán megterhelőnek tapasztaljuk meg a minket érő környezeti hatásokat. 

Mi a stresszreakció?

Orvosi kutatások bizonyították ugyanakkor, hogy bár az emberek érő ingerek eltérőek lehetnek, a szervezetünk mégis hasonlóképpen reagál a problémásnak ítélt helyzetekre. 

Azt is megállapíthatjuk, hogy a stressz nem mindig valamilyen káros hatás következménye. Egy kedves ismerőssel történő váratlan találkozás, vagy egy sorsfordító pozitív esemény bekövetkezése az életünkben hasonló stresszreakciókat idézhet elő, mint egy fenyegető inger. A szervezet jellegzetes vegetatív válasszal reagál a stresszingerre: ilyen például az erősebb verejtékezés, vércukor szint emelkedés, fokozódó szívverés, vérnyomás emelkedés, szaporább légzés. 

Megküzdés a stresszel:

A közfelfogással ellentétben nem az a cél, hogy a stresszhelyzeteket elkerüljük, hisz szervezetünk bármely, számára szokatlan eseményt stesszhelyzetként azonosíthat. 

Életünk során nem is térhetünk ki a stresszhelyzetek elől. Felnőtt és gyermek egyaránt számtalan stresszingerrel találkozik napi rendszerességgel. A cél minden ember számára, egyéni szinten, az önmegismerés, illetve a hatékony stresszkezelés elsajátítása. Tudnunk kell azonosítani magunk számára, hogy melyek azok az események, melyek leginkább stresszt váltanak ki belőlünk, és meg kell fejtenünk, hogy mi az oka annak, hogy ezek a helyzetek fokozottan heves reakciót váltanak ki belőlünk. 

A stresszinger elmúltával a kiváltott stresszreakciók emyhülnek, a szivverésünk lelassul, a szervezet visszaáll a normális működési állapotába. Amennyiben a tartósan ki vagyunk téve a számunkra káros stresszhatásoknak, szervezetünk folyamatosan túlfeszített állapotban van, ami hosszú távon egészségkárosodást okoz. 

Tartós stressz hatására kialakuló pszichoszomatikus betegségek:

 • Fejfájás
 • Magas vérnyomás
 • Asztma
 • Reuma
 • Vastagbélgyulladás
 • Gyomor- és nyombélfekély

Stresszkezlés technikák:

Mivel a mindennapi stresszhatásoktól teljes mértékben nem tudjuk megvédeni magunkat, arra kell törekednünk, hogy kifejlesszük magunkban a megfelelő alkalmazkodás képességét. Ha rendelkezünk hatékony megküzdési technikákkal, kevésbé hevesen fogunk reagálni a minket érő stresszingerekre.

Stresszkezelés

Napi szinten alkalmazható stresszoldó módszerek:

 • Sportolás
 • Testedzés
 • Megfelelő légzéstechnikák elsajátítása
 • Relaxáció
 • Meditáció

Stresszkezelés a relaxáció segítségével

Bárki számára könnyen elsajátítható és napi szinten alkalmazható relaxáció technika az autogén tréning.

Az autogén tréning segítségével megtanulhatjuk ellazítani vázizmainkat és megszabadulhatunk a fejünkben kavargó megterhelő gondolatoktól. A feszültségoldást alkalmazhatjuk igény szerint, bárhol és bármikor, és beiktathatjuk a napi ritmusunkb. Végezhetjük a gyakorlatot nap közben a munkahelyünkön vagy reggel és este az otthonunkban.

Az online autogén tréning tanfolyam lehetőséget nyujt arra, hogy az othonából bejelentkezve sajátítsa el a relaxaciós technikát.

Jelentkezés autogén tréning tanfolyamra:

Kálmán Judit, pszichológus magánrendelése, Budapest, XI. kerület, Gazdagrét, Frankhegy utca 9.

Kálmán Judit, pszichológus