A test és lélek szimbolikája lépten-nyomon üzen számunkra. Pszichénk testi tünetek formájában jelzi, hogy mivel van dolgunk, mit kell tennünk. 

A relaxáció módszerének elsajátítása közben megtanuljuk értelmezni ezeket a kódolt üzeneteket, és fokról-fokra képessé válunk arra, hogy megteremtsük testi-lelki-szellemi harmóniánkat.

Test és lélek kapcsolata

Az arc

Az arc az a részünk, amellyel a külvilág felé fordulunk. Gondolataink és érzéseink az arcunkra vannak írva. Ez alapján ítélnek meg bennünket, ez a legbelsőbb lényegünk tükre. Arckifejezésünkből kiolvashatók az érzelmeink, amelyekkel a környezetünkhöz viszonyulunk. 

Tegyünk fel magunknak néhány kérdést:

 • A valódi arcunkat mutatjuk a külvilágnak, vagy álarcot öltünk, amikor az utcára lépünk? 
 • Smink mögé burkolózunk, vagy természetes valójában mutatjuk meg magunkat másoknak?
 • Sikerül megőrizni a saját arcunkat, vagy valahol, valamikor elvesztettük az identitásunkat?
 • Vannak olyan helyek vagy helyzetek, amikor kétarcúak vagyunk?

Az arcunk őrzi az identitásunkat. Ha az életünk úgy alakul, hogy nem mutathatjuk meg a saját arcunkat, maszk mögé rejtőzünk. Rejtőzködés közben az arcizmaink megfeszülnek, az arcvonásaink megmerevednek, eltorzulnak. 

Előfordulhat, hogy olyan sokáig mutatjuk magunkat másmilyennek, hogy közben elfeledjük, hogyan festett a valódi arcunk.

A nyak

A nyak egyfajta hidat képez a fejünk és a testünk között. Gondoljuk át, hogy megfelelő egyensúlyt tartunk-e fent a testünk és szellemünk közt. 

A mindennapjaink során nem szentelünk-e túl sok energiát a szellemi tevékenységeknek, és eközben nem hanyagoljuk-e el a testünk szükségleteit. Vagy esetleg pont fordítva. Nem foglalkozunk-e túl sokat a testünk fitten tartásával, háttérbe szorítva a szellemi táplálékok magunkhoz vételét.

A nyakunk az a testrészünk, amely lehetővé teszi a számunkra, hogy a fejünket minden irányba mozgassuk, forgassuk. Amikor így teszünk, több féle szemszögből vizsgáljuk meg a külvilágot és dinamikusan változó képet alkotunk róla. A nyaki merevség rugalmatlanságról, a nézőpontváltás nehézségéről árulkodik.

Gondolkodjunk el azon, hogy:

 • Csak a saját nézőpontunkból vagyunk-e képesek szemlélni a dolgokat?
 • Gondolkodásmódunkat előítéletek határozzák-e meg?
 • Nem váltunk-e szűklátókörűvé?

Test és lélek harmóniájának megteremtése 

Amikor megkezdjük az autogén tréning gyakorlását, egyszersmind elhatározzuk, hogy időt szakítunk arra, hogy elmélyüljünk önmagunkban. A relaxáció néhány percében elcsendesítjük a külvilágot és figyelmünket befelé, az érzéseink felé fordítjuk. 

Az első alkalommal szokatlan lehet számunkra a csend és a nyugalom, amit a relaxációs élmény megtapasztalásakor önmagunkban találunk. Olyan alapvető emberi készséget elevenítünk ilyenkor fel, amely mindannyiunkban benne rejtőzik, de előfordulhat, hogy a mindennapok rohanásában elveszítettük a kapcsolatot önmagunkkal.

Keressük meg vagy fedezzük fel azt a nyugodt és biztonságos zugát a lakásunknak, ahol relaxálhatunk. Mielőtt belekezdünk az autogén tréning gyakorlásába, kérdezzük meg magunktól:

 • Van néhány percünk arra, hogy lelassítsunk és csak magunkkal foglalkozzunk?
 • Vajon készen állunk arra, hogy kikapcsoljuk a külső zajokat és a belső hangjainkra figyeljünk?
 • Van hová visszahúzódnunk, hogy megpihenhessünk és ellazulhassunk?
 • Készen állunk szembenézni önmagunkkal?

Kálmán Judit, online pszichológus – Online pszichológiai tanácsadás – Autogént tréning

Telefonszám: +36 70 254 5482

E-mail cím: info@homepszichologus.hu