Az érdekegyeztetés során mindkét fél arra törekszik, hogy akaratát érvényesítse. Ha mindezt asszertíven teszik, esély van arra, hogy a vita vagy beszélgetés végeztével mindkét oldal nyertesnek érezze magát.

Mi az asszertivitás?

Az asszertív kommunikáció lényege abban rejlik, hogy egy téma megvitatása során úgy próbáljuk meg képviselni az érdekeinket, hogy a másik fél érdekei eközben ne csorbuljanak. Ezzel ellentétben, ha agresszívan, erőszakos önérvényesítési stílussal vitázunk partnerünkkel, azt üzenjük neki, hogy nem törődünk az álláspontjával és nem kívánjuk figyelembe venni a szempontjait. 

A harmadik jellemző kommunikációs stílus a passzív vagy behódoló attitűd. Ha a másik fél érdekeinek alárendelődve veszünk részt a párbeszédben, lemondunk arról, hogy saját törekvéseinket juttassuk érvényre. 

Jól érzékelhető, hogy az érdekegyeztetés során, a legcélravezetőbb módszer az asszertív kommunikációra való törekvés.

Érdekegyeztetés asszertív módon

Az érdekegyeztetés főbb pillérei

Ha egy beszélgetés során azt szeretnénk elérni, hogy mindkét fél elégedettnek érezhesse magát, törekednünk kell arra, hogy egyetértési pontokat találjunk a társunkkal. Mindez nem könnyű feladat, hisz az egyetértés csak akkor működik, ha őszinte meggyőződés rejlik mögötte.

Gondoljuk át, mit szeretnénk elérni

Gondoljuk végig hogy milyen célt szeretnénk megfogalmazni, és mi az, amit valóban el szeretnénk érni. Csak akkor tudjuk sikeresen érvényesíteni saját érdekeinket, ha a tisztában vagyunk azzal, hogy mit akarunk.

Értsük meg a másik felet

Törekedjünk arra, hogy megértsük a másikat. Igyekezzünk megérteni amit mond, hangolódjunk rá  az érvelésére, hallgassuk meg figyelmesen a mondandóját. Ismerjük meg az ő álláspontját.

Keressünk egyetértési pontokat

Ha semmivel nem értünk egyet, a másik fél számára egyértelműen azt jelezzük, hogy nem vagyunk kompromisszum képesek. Így pedig felesleges a beszélgetést tovább folytatnunk. Ha mindenbe belenyugszunk, és úgy teszünk, mintha egyetértenénk, lemondunk arról, hogy törekvéseinket érvényre juttassuk. 

Ha azt szeretnénk hogy az eszmecsere végén mindketten úgy érezzük, jól jártunk, vizsgáljuk meg, hogy vannak-e közös érdekeink. Őszintén örüljünk azoknak a pontoknak, amelyekben egyetértünk, akkor is, ha az adott kérdésben általában nem vagyunk azonos állásponton. Nézőpontunk, szemléletünk megváltoztatása, fontos lépés a lehetséges egyetértés elérése felé.

Megfogalmazhatunk ellenvéleményt is az érdekegyeztetés során

Meg kell tanulnunk, hogyan fejezzük ki az ellenvéleményünket, illetve hogyan fogalmazzunk meg adott esetben kritikát. Nem szerencsés, ha mindezt durva vagy agresszív módon tesszük. Vannak, akik úgy fejezik ki egyet nem értésüket, hogy közben a felsőbbségüket demonstrálják. Az ilyen viselkedés ellenérzést és frusztrációt vált ki a másik félből. Tartsuk tiszteletben a másikat. Fogalmazzunk udvariasan, soha ne minősítsük partnerünket. Törekedjünk arra, hogy megőrizzük objektivitásunkat, kerüljük a személyeskedést.

Kálmán Judit, tanácsadó pszichológus, coach Online pszichologiai tanácsadás és coaching

Telefonszám: +36 70 254 5482

E-mail cím: info@homepszichologus.hu