A kamaszkori problémák nem kizárólag azokat a gondokat jelentik, amelyekkel a kamaszoknak az életkori sajátságaik folytán kell megküzdeniük. A mindennapjaik során számos ütközőpont merül fel a kamaszok és a környezetük közt, melyekre nem könnyű megtalálni a legmegfelelőbb megoldást.

Kamaszkori problémák

A kamaszkori problémák forrásai

Önmaguk

A kamaszkori problémák közül az elsőszámú és legmeghatározóbb probléma forrás legtöbb esetben az önmagukkal való megküzdés. A legtöbb kamasz nem elégedett a külsejével és a képességeivel. A serdülők sokszor túlzó elvárásokat támasztanak magukkal szemben, hogy ezzel is bizonyítsák önmaguk és a külvilág számára rátermettségüket. A teljesítménykényszer legtöbbször feszültséghez és szorongáshoz vezet.

A tanárok

A fiatalok napjuk jelentős részét az iskolában töltik. Egy-egy pedagógus, éveken keresztül végig kíséri az életüket. Ők azok, akik hetente több alkalommal formálják a gondolkodásmódjukat, világlátásukat és életfelfogásukat. A tanárok elvárásai ezért különösen fontosak a diákok számára. Egy pedagógus szájából elhangzó kritikát nem minden esetben könnyű megemészteni.

A szülők

A szülők befolyása a fiatalok közérzetére egyértelműen meghatározó. Egy-egy mondatukkal bizalmat önthetnek a gyermekükbe, de hasonlóképp gátolhatják is az egészséges önértékelésük kialakulását.

A legfontosabb, amit a szülők adhatnak a kamaszok számára, az a szeretet és a feltétel nélküli elfogadás. Egy serdülő, ha rosszkedvű vagy bizonytalan önmagában, sokszor csak annyit vár a szüleitől, hogy türelmesen meghallgassák. Ne kisebbítsék a problémáját és ne mondják azt, hogy “ez nem probléma”, “ne törődj vele”, vagy “magától úgyis meg fog oldódni”. A fiatalok sokszor nem is tanácsokat várnak, hanem értő figyelmet, egy ölelés vagy néhány együttérzést kifejező mondatot. A kamaszkori problémák megoldása a szülők számára néha rejtélyesnek tűnhet, de nem lehetetlen.

A kortársak

A tinik idejük jelentős részét a barátaikkal töltik. Legszívesebben az iskolán kívül is egymással tartják a kapcsolatot. Véget nem érő beszélgetésekbe bonyolódnak, miközben egymással osztják meg bizonytalanságukat, örömüket és bánatukat. Kortárs kapcsolatok hiánya az egyik legsúlyosabb probléma, amivel meg kell küzdeniük azoknak a fiataloknak, akik valamilyen oknál fogva kívül rekednek a közösségen. 

A kívülállóság, az értéktelenség érzését kelti bennük. Úgy érzik, nem elég jók, vagy mások, mint a többiek, és ezért nem sikerül barátokra lelniük.

Az elszigetelődés illetve a kirekesztettség érzése súlyos depressziót okozhat. Még rosszabb a helyzet, ha a közösség bántalmazó vagy sértő a fiatal számára. Ilyenkor a legtöbbször nem mernek beszélni a serdülők az őket ért bántalmazásról mert szégyellik a helyzetüket. Különösen nagy a felelőssége az ilyen helyzetben a fiatalok közvetlen környezetének. Ha a szülők és a tanárok időben észreveszik a problémát, még könnyebben orvosolható a baj.

Kálmán Judit – Pszichológus – Online pszichológiai konzultáció – Kamasz tanácsadás

Telefonszám: +36 70 254 5482

E-mail cím: info@homepszichologus.hu