Az “általános feszültségszint” mérő kérdőív választ ad arra, hogy mekkora nyomás nehezedik Önre a mindennapjaiban. Sokan küzdenek kiszolgáltatottság, tehetetlenség érzésével a munkahelyükön vagy a magánéletükben és szorongással gondolnak a jövőjükre.

Az alábbi szempontok elolvasása illetve a mellékelt teszt kitöltése segíthetnek Önnek a probléma okának felkutatásában.

Magas feszültségszint

A magas feszültségszint okai

Nyomott lelkiállapotban hajlamosak lehetünk arra, hogy a negatív érzelmeink magukkal ragadjanak, és ezáltal egyre rosszabbá váljon a közérzetünk. A negatív gondolati spirálok következtében utólag sokszor nem is egyértelműen azonosítható, hogy mi volt a kiváltó ok, ami a folyamatot elindította. 

Ha feszültséget vagy szorongást érzünk, tegyük fel magunknak a kérdést, hogy mi bánt minket, mi az, amivel nem tudunk megbirkózni. Ha nem sikerül választ kapnunk a kérdésünkre, gondolkodjunk el azon, hogy az elmúlt időszakban többször éreztük-e magunkat feszültnek vagy nyugtalannak, és próbáljuk megfigyelni, hogy volt-e ezekben a helyzetekben valami hasonló. 

Szemléletmód váltás

Sokszor az is segít, ha szemléletmódot váltunk. Megpróbálunk más szemmel tekinteni a helyzetünkre, mint ahogy korábban tettük. Ha fel tudunk fedezni pozitívumokat vagy bíztató momentumokat, ezekre építve új perspektívákat nyithatunk meg magunk számára.

A nézőpontváltás nem mindig könnyű, csak akkor sikerülhet, ha tudatosan törekszünk rá.

Sokat segíthet egy ilyen helyzetben, ha van lehetőségünk megbeszélni a gondjainkat egy objektív, külső szemlélővel, aki értő figyelemmel meghallgat minket illetve kérdésekkel segíti a gondolkodásunkat.

Feszültségszint emelő tényezők

Bejósolhatatlan helyzetek

Gyakran kelt feszültséget az emberekben a kiszámíthatatlanság. Ha a környezetükben olyan személyek vannak, akiknek a viselkedése nem megfelelően bejósolható számukra, vagy az az élethelyzetük tartogat számukra nem kontrollálható eseményeket. A bármikor bekövetkező támadás elhárításához folyamatos készültségre van szükség. Az ilyen szituációkra stressz reakcióval válaszolunk, mely aktiválja bennünk az “üss vagy menekülj” reflexet. 

A tartós stresszhelyzet kimerítő, igénybe veszi a szervezet tartalékait. A folyamatos nyomás alatt a teljesítőképesség romlik és az egészségi állapotunk is megsínyli a terhelést.

Maximalizmus

Sok ember a saját maximalizmusának a rabja. Belső kényszert érez arra, hogy a nap minden órájában csúcsformában teljesítsen. Rendkívül magas elvárás szintet állít fe önmagával szemben, és folyamatosan az elvégzetlen teendői lebegnek a szemei előtt. Nem engedélyez maga számára pihenést, hanem mindig újabb és újabb feladatokat állít maga elé. Ilyen módon szüntelenül nyomás alatt tartja magát. A teljesítménykényszer legtöbbször szorongással és nyugtalanság érzésével párosul.

Tisztánlátás hiánya

Ahhoz, hogy kikerüljünk a szorongató helyzetünkből, tisztán kell látnunk, hogy mi az oka a fokozott stresszreakciónknak. Meg kell győződnünk arról, hogy valóban nehezített terepen mozgunk-e, és mi a forrása a szorongásunknak. Vizsgáljuk meg, hogy a környezetünkben lévő emberekben szintén hasonló feszültséget kelt-e az a dolog, ami bennünk. 

Ha úgy látjuk, hogy a helyzet megfelelő kezelése kizárólag számunkra jelent problémát, meg kell találnunk az erre alkalmas megküzdési módot, amely segíthet bennünket a továbblépésben.

Feszültségszint mérő teszt

Tesztkitöltési útmutató

Az alábbi teszt nagykorú személyek számára javasolt, díjmentesen kitölthető. A kérdőív önjellemzésen alapul, a kapott eredmény nem minősül diagnózisnak. 

A teszteredmény a kiértékelés gombra kattintva azonnal olvasható a képernyőn, melyet a honlap nem tárol el.

Az alábbi kérdőív 16 állítást tartalmaz. Gondolja át, hogy Ön hogy viselkedne vagy gondolkodna az adott szituációban, és ennek megfelelően jelöljön meg minden esetben egy választ.

1. Képtelen vagyok megérteni azokat az embereket, akik csak úgy élnek bele a világba.

 
 

2. Állandóan lelkiismeretfurdalással küzdök.

 
 

3. Minden tévedést rossz néven veszek.

 
 

4. Az életben az egyik legfontosabb feladat, hogy felismerjük a saját tévedéseinket.

 
 

5. Ha valaki felismeri a gyengeségeit, igyekeznie kell minél hamarabb megszabadulnia tőlük.

 
 

6. Nagy problémát jelentene számomra, ha le kéne adnom a jelenlegi életszínvonalamból.

 
 

7. Többnyire kissé nyugtalanul alszom és reggel ritkán ébredek kipihenten és derűsen.

 
 

8. Minden nap fogyasztok édességet.

 
 

9. Ha feszült vagyok, eszem egy kicsit.

 
 

10. Ha sportolok, többnyire nagyobb teljesítményt követelek magamtól, mint amire képes vagyok.

 
 

11. A nap folyamán legalább annyi időt gondolok arra, hogy sportolnom kéne, mint amennyit valójában sportolással töltök.

 
 

12. Olyan elveket vallok, amelyeket nehéz betartani.

 
 

13. Esténként sokszor úgy érzem, hogy nem voltam elég hatékony a nap folyamán.

 
 

14. Túl kevés az időm arra, hogy társasági életet éljek.

 
 

15. Sokszor veszem észre mások hibáit, és tudom, hogy mit kéne máshogy tenniük.

 
 

16. Az elmúlás gondolata félelemmel tölt el.

 
 

Kálmán Judit, pszichológus – Online pszichológiai tanácsadás – Feszültségcsökkentés

Telefonszám: +36 70 254 5482

E-mail cím: info@homepszichologus.hu