A pályamódosítás megvalósításának gondolata sokakat szorongással tölt el. A munkahely vagy karrierváltás legtöbbször komoly dilemmát okoz. A járt út járatlanra cserélése azonban nem feltétlenül kockázatos megoldás, ha megfelelően előkészített és átgondolt módon történik a munkahelyváltás.

Pályamódosítás

Mikor jön el a pályamódosítás ideje?

Az érzés, hogy valami mást kell csinálnunk, mint amivel eddig foglalkoztunk, nem köthető életkorhoz. Érezhetjük így akár húsz vagy harminc évesen is, legtöbbször azonban valamivel később, általában 40-50 éves kor körül jutunk el a gyökeres változtatás igényéhez.

Ekkorra fogynak el általában azok a kihívások, amelyek korábban motivációval töltöttek el bennünket, illetve ilyenkor gondoljuk úgy, hogy, ha most nem változtatunk, akkor talán soha nem fogjuk rászánni magunkat.

Negyven – negyvenöt éves korunkra már kellő tapasztalattal rendelkezünk a saját munkaterületünkön és tisztában vagyunk a további karrierlehetőségeinkkel. Ha vezetői ambíciókkal bírtunk, nagy valószínűséggel sikerült felküzdenünk magunkat a munkahelyi ranglétrán legalább egy középvezetői szintig. Ennek ellenére nem garantált, hogy elégedettek vagyunk mindazzal, amit elértünk. Ha pedig beosztottként dolgoztunk idáig, valószínűleg szeretnénk több önállóságot és szabadságot kivívni. Nem véletlen, hogy számvetést készítünk magunkban.

Karrierváltás előtt gondoljuk át, hogy mi a problémánk!

A pályamódosításhoz többféle út vezethet. A pályaváltás okai között leggyakrabban a kiégés illetve a frusztráció áll. Több évtizednyi megfeszített munka után, nem csoda, ha úgy érezzük, elfáradtunk. Ugyanakkor fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy pontosan mi az oka annak, hogy nem érezzük jól magunkat a jelenlegi munkánkban. 

Ha nem jövünk ki jól a főnökünkkel vagy túl sok stresszel jár a jelenlegi munkánk, érdemes átgondolnunk, hogy mit csinálhatnák esetleg másként. Előfordulhat ugyanis, hogy a legfőbb problémát nem a munkakörülményeink okozzák, hanem mi magunk alkalmazunk nem megfelelő megküzdési stratégiákat vagy nem biztosítunk elegendő pihenőidőt magunknak. 

Ha önállóan nem boldogulunk, kérjünk segítséget! Így elkerülhetjük azt, hogy egy új munkahelyen hasonló problémákkal szembesüljünk, mint a korábbiak esetén. Fontos, hogy tisztán lássuk, mi a célunk, a munkahelyi közérzetünket javítani, munkahelyet váltani vagy pályát módosítani.

A munkahelyi közérzet javítása – Mit tehetünk azért, hogy jobban boldoguljunk a jelenlegi munkahelyünkön, a meglévő munkakörünkben?

 • Megfelelő megküzdési stratégiák elsajátítása 
 • Szakmai tapasztalataink bővítésé
 • Szakmai előrelépés a meglévő munkahelyünkön
 • A munkakörünk bővítése, érdekesebbé tétele
 • Új kihívások keresése
 • Hatékonyabb időgazdálkodás és  priorizálás
 • A kompetenciahatáraink pontosabb kijelölése
 • A nem hozzánk tartozó feladatok delegálása
 • Hatékonyabb feltöltődés, relaxálás, 
 • A munka és magánélet egyensúlyának megteremtése

Munkahelyváltás – Milyen új állás lenne megfelelő számunkra a meglévő tapasztalatainkkal?

Ha úgy gondoljuk, hogy a problémáink megoldását egy új munkahely jelentené, gondolkodjunk el azon, hogy, milyen jellegű munkahelyen szeretnénk dolgozni a jövőben?

 • Inkább egy kisebb, családiasabb cég felelne meg az elképzeléseinknek, ahol jobban beleláthatnánk a munkafolyamatokba vagy egy nagyobb vállalat, ahol alaposabban elmélyülhetünk egy részterület feladataiban?
 • Az irodai munkát vagy az otthon végezhető tevékenységet részesítjük inkább előnyben?
 • Mennyi időt vagyunk hajlandóak naponta utazni a munkahelyünkre?
 • Milyen főnökkel és milyen csapatban szeretnénk dolgozni?
 • Milyen fizetési igénnyel rendelkezünk?
 • Mindenáron váltani szeretnénk, vagy csak akkor, ha egy igazán vonzó ajánlatot kapunk?
 • Milyen munkaidőben tudunk munkát vállalni és mennyire vagyunk terhelhetők?

Végül pedig ne feledkezzünk meg a legfontosabb kérdésről, amit fel kell tennünk magunknak, mielőtt belekezdünk az álláskeresésbe. Gondoljuk át alaposan, hogy a jelenlegihez hasonló munkakör betöltése egy másik vállalatnál, megoldaná -e a problémánkat, vagy pályamódosításra van szükségünk.

A pályamódosítás előkészítése

Ha pályát szeretnénk módosítani, a váltásunkat már részben előkészítettük azzal, hogy a fent leírt szempontok mentén elgondolkodtunk azon, hogy min kell változtatnunk. 

Nem elég azonban tudnunk azt, hogy mi nem boldogít minket jelenleg. Tisztán kell látnunk, hogy mit szeretnénk valójában illetve mire van lehetőségünk.

A pályamódosítás gátjai 40 felett

A pályamódosítás sokszor amiatt sem könnyű, mert nem vagyunk biztosak abban, hogy van-e elég időnk arra, hogy egy új területen sikeresek legyünk. Ha egyedülállók vagyunk, nehezen cseréljük fel a biztos egzisztenciát adó hivatásunkat egy bizonytalanért. Ha családban élünk, úgy érezzük, felelősséggel tartozunk a családtagjainkért. 

Ha bizonytalanok vagyunk abban, hogy mit szeretnénk csinálni, hajlamosak lehetünk arra, hogy hamarabb látjuk meg a változtatás gátjait, mint a kínálkozó lehetőségeket. Sok esetben a környezetünk, a barátaink is óvatosságra intenek minket. 

Merhetünk-e nagyot álmodni?

Ha megfelelően átgondoltan készítjük elő és bonyolítjuk le a karrierváltás folyamatát, nem kell feladnunk az álmainkat. Fontos, hogy megfelelő időt biztosítsunk magunknak az előkészületekre. Gondoljuk át körültekintően, hogy mi tenne minket boldoggá és, ha szükséges, kérjünk karrier tanácsadást. Teremtsük meg a lehetőségeket arra, hogy az új munkánkhoz szükséges szaktudást és készségeket elsajátíthassuk illetve gondoskodjunk megfelelő anyagi hátérről ahhoz, hogy a pályamódosítás biztonsággal végrehajtható legyen.

Kálmán Judit, pszichológus – Online pszichológiai tanácsadás

Telefonszám: +36 70 254 5482

E-mail cím: info@homepszichologus.hu