Az ízületeink segítenek minket a testünk szabad és gördülékeny mozgatásában. Az ízületi gyulladás meggátol abban, hogy szabadon mozogjunk, hogy azt tegyünk, amit szeretnénk, és a mozdulataink által szabadon kifejezhessük magunkat.

Ízületi gyulladás

Mit üzen a fájdalom?

Testi tüneteink, fájdalmaink esetén, amellett, hogy orvoshoz fordulunk és a javasolt, gyógymódot alkalmazzuk, mindig gondolkodjunk el azon, hogy milyen lelki okai lehetnek a betegségünknek. Vajon mit üzen, mire figyelmeztet minket a testünk a fájdalom nyelvén?

Előfordulhat, hogy feszültséget kelt bennünk, ha úgy érezzük, az érzéseink kifejezése akadályba ütközik és el kell rejtenünk őket a külvilág előtt. Ez a belső feszültség előbb-utóbb testi panaszok formájában is megmutatkozhat.

Merev ízületek

Az ízületi gyulladás esetén a merev ízületek szimbolizálják a belső merevségünket. Ha képtelennek érezzük magunkat arra, hogy másokkal megosszuk a gondolatainkat illetve az érzéseinket, merevekké és zárkózottakká válunk.

Tegyük fel a kérdést, hogy mi tart vissza minket attól, hogy kitörjünk ebből a merev állapotból. Mi az a rossz, amitől tartunk, amikor elzárkózunk attól, hogy a saját valónkban megmutatkozzunk a külvilág előtt?

Gondoljuk át a félelmeinket, amik meggátolnak minket abban, hogy felvállaljuk önmagunkat. Talán úgy érezzük, hogy az érzéseinket takargatnunk kell, mert nem megfelelőek ahhoz, hogy feltárjuk őket mások számára is?

Kapcsolódás és magány

Az ízületek biztosítják testünkben a csontok összeköttetését. Ez az összeköttetés teszi lehetővé számunkra a mozgékonyságot. Hasonlóképp van ez az életünkben is, amikor kapcsolatot tartunk fenn a külvilággal. Kielégítő kapcsolódás hiányában magányosnak és meg nem értettnek érezhetjük magunkat. Ez a fajta különállás még jobban elszigetelhet minket másoktól és meggátolhat abban, hogy nyissunk a környezetünk felé.

Vajon mi tesz minket merevvé és rugalmatlanná? Miért váltunk képtelenné arra, hogy együtt mozogjunk másokkal? Vajon él még bennünk a kapcsolódás vágya? Mi tart vissza minket abban, hogy elfogadóbbak legyünk illetve a többi emberről is azt feltételezzük, hogy elfogadóan viszonyulnak majd hozzánk? 

Ízületi gyulladás

A csontízületi gyulladás esetében a csontok végét borító porc pusztul el és keményedik meg. Az így kialakuló csontkinövések fájdalmat okoznak, a porckopás a szabad mozgás elvesztését eredményezi.

A merevedés folyamata az idő előrehaladtával tovább folytatódik, mely a lelki folyamataink leképeződése is lehet. Ha gátat építünk magunk és a külvilág közé és mereven elzárkózunk másoktól, fokozatosan egyre kritikusabbá és intoleránsabbá válhatunk. 

Sokízületi gyulladás

A reumatotoid artitisz egy autoimmun betegség. A szervezet saját maga ellen támad, amikor a védekező rendszere az izületi membránokat károsítja. A tünetek test-szerte jelentkezhetnek és erőteljes fájdalmat okoznak.

Az autoimmun betegség kialakulása lelki síkon arra világíthat rá, hogy önmagunk ellenségévé váltunk. 

Gondolkozzunk el azon, hogy mi vezethetett ahhoz, hogy önmagunk ellen fordultunk. Miért váltunk túlzottan önkritikussá és miért nem tudjuk elfogadni és megfelelően szeretni magunkat?

Kálmán Judit, pszichológus – Online pszichológiai tanácsadás

Telefonszám: +36 70 254 5482

E-mail cím:

info@homepszichologus.hu