Az alábbi időgazdálkodás teszt segítségével ellenőrizheti, hogy mennyire hatékonyan tudja beosztani az idejét, és megtudhatja hogy jut-e elegendő ideje arra, amire szeretné.

Időgazdálkodás teszt

Mit mér az időgazdálkodás teszt?

Átgondoltság

A helyes időgazdálkodás egyik legfontosabb eleme az átgondoltság. Ha előzőleg számba vesszük a teendőinket, és tisztában vagyunk azzal, hogy mi az, amit el szeretnénk végezni, nagyobb eséllyel jut majd időnk mindenre. 

Priorizálás

Ha van egy teendő listánk, kevésbé tűnik szorongatónak az elintézendők sora. Ha sikerült leltárt készítenünk a feladatainkról, a következő lépés lehet az egyes tételek rangsorolása. Ezt többféleképpen végezhetjük. Megtehetjük, hogy egyszerűen beszámozzuk a teendőket. Az első helyre a legfontosabb intéznivalóink kerülnek majd, a sor végére pedig a kevésbé fontosak. Újból átolvasva az egész listát, lehet, hogy arra a következtetésre jutunk, hogy az utolsó helyen lévő feladatok elvégzésétől akár el is tekinthetünk.

A másik lehetőség, hogy nem fontosság, hanem halaszthatóság szempontja alapján rangsorolunk.  Ebben az esetben a halaszthatatlan teendőinkkel kezdjük majd a sort, és a halaszthatók kerülnek hátrébb. A priorizálási szempontokat akár ötvözhetjük is, arra törekedve, hogy különbséget tegyünk a sürgős és a fontos teendők közt.

Összpontosítás

Az időhiány egyik legkellemetlenebb velejárója, hogy úgy érezzük, azt sem tudjuk mihez kapjunk hamarabb. Nem jó megoldás viszont, ha ezt a szorongató érzést azzal próbáljuk leküzdeni, hogy több dolgot akarunk egyszerre csinálni. Ilyenkor egyik tevékenységet sem tudjuk 100 százalékos odafigyeléssel végezni, így a munkánk minősége sem lesz kielégítő. A párhuzamos munkavégzés által nem feltétlenül tudunk időt megtakarítani, viszont garantáltan jobban elfáradunk, mintha egyszerre egy dologra összpontosítottunk volna.

Maximalizmus

Sokszor az okozza az időzavart, hogy a teendőink elvégzése során a tökéletességre törekszünk. A túlzott precizitás és maximalizmus eredményeként nem tudjuk befejezni időben amit elkezdtünk, mert mindig az az érzésünk, hogy javítanunk kéne rajta valamit. Sajnos, hiába priorizáltunk előzőleg, ha a teendőlista első pontjánál túl sok időt vesztegetünk el.

Időkorlát

Ha időkeret szabunk az elvégzendő tevékenységeinknek, könnyebben leküzdhetjük a perfekcionizmusunkat. Hasonlóképp segít az időterv illetve időkorlát készítése, ha a pihenési időnkre is kiterjesztjük. Könnyebben állunk neki az elvégzendő teendőinknek és küzdjük le az esetleges lustaságunkat, ha előre elterveztük, hogy mennyi időt szánjunk a lazításra.

Az időgazdálkodás kérdőív bemutatása

Az időbeosztás teszt segít feltérképezni, hogy mely területeken van problémánk az időgazdálkodásunkkal.

A kérdőív kitöltése ingyenes, és szabadon hozzáférhető a 18 életévüket betöltött érdeklődők számára. A tesztkitöltés kiskorúak részére kizárólag szülői engedéllyel és felügyelettel ajánlott.

A tesztalany eredménye a kitöltés után rögtön olvasható a képernyőn. Az időbeosztás teszt válaszait a honlap nem tárolja, így ha elnavigál az oldalról, az eredmény elvész. 

Az értékelést csak Ön látja.

Az időgazdálkodás teszt kitöltési instrukciója

Az alábbiakban kijelentéseket fog olvasni. Mérlegelje, hogy az adott állítás mennyire igaz vagy nem igaz Önre, és eszerint jelölje meg a megfelelő választ.

Minden kijelentésnél egy válasz lehetőséget adjon meg, és ne hagyjon ki egy állítást sem!

1. Gyakran érzem úgy, hogy kifutok az időből.

 
 
 
 

2. Sokszor vagyok túlhajszolt, kimerült.

 
 
 
 

3. Általában egyszerre több dologgal foglalkozom.

 
 
 
 

4. Munka közben gyakran elkalandozik a figyelmem.

 
 
 
 

5. Minden napra van kész tervem.

 
 
 
 

6. Rangsorolni szoktam a teendőimet fontosságuk szerint.

 
 
 
 

7. Munka után jut időm a kikapcsolódásra.

 
 
 
 

8. Munkám során mindig a tökéletességre törekszem.

 
 
 
 

9. Sokszor késő estig dolgozom.

 
 
 
 

10. Soha nem volt gondom a határidők betartásával.

 
 
 
 

11. Esténként elégedett vagyok azzal, amit a nap folyamán elvégeztem.

 
 
 
 

12. Nyomaszt, ha egy feladat határidős.

 
 
 
 

13. Rögtönzős típus vagyok, nem szokásom előre tervezni.

 
 
 
 

14. Gyakran vagyok feszült és ideges.

 
 
 
 

15. Gyorsan és hatékonyan dolgozom.

 
 
 
 

16. Olyan érzésem van a nap végén, mintha elröpült volna az idő.

 
 
 
 

17. Van egy kialakult napi ritmusom, amivel elégedett vagyok.

 
 
 
 

Kálmán Judit, pszichológus – online pszichológiai tanácsadás, coaching

Telefonszám: +36 70 254 5482

E-mail cím: info@homepszichologus.hu