A mentális poszt-covid szindróma kifejezés azokat pszichés tüneteket foglalja magában, amelyeket a koronavírus fertőzésen átesett személyek tapasztalhatnak a betegség lefolyását követően. Ezek a tünetek, illetve időtartamuk egyénenként változó lehet. 

Mentális poszt-Covid szindróma

A mentális tünetek okai

Egyelőre még vizsgálja a tudomány, hogy mik lehetnek a mentális poszt-Covid szindróma közvetlen kiváltó okai. Még nem állnak rendelkezésre megfelelő mennyiségben tanulmányok arról, hogy milyen eltérés figyelhető meg a különböző vírusvariánsok által okozott pszichés utóhatások közt, illetve vannak-e egyéni rizikófaktorok, melyek által bizonyos személyek vagy csoportok veszélyeztetettebbek lehetnek.

Egyértelműen látszik ugyanakkor, hogy a Covid-19 járvánnyal párhuzamosan nő azoknak a száma, akik különböző mentális panaszokkal szakemberhez fordulnak. Megfigyelhető az is, hogy egyaránt érintettek, akik tünetmentesen, illetve enyhébb vagy súlyosabb tünetekkel estek át a fertőzésen. Azok körében, akik súlyosabb betegségben szenvedtek, esetleg  kórházi kezelésén is átestek, a későbbi mentális tünetek is jellemzőbbek illetve súlyosabbak. Az ő esetükben a fokozott bizonytalanság érzése és az életveszélyes állapot átélése gyakrabban vezet poszttraumás stressz szindróma kialakulásához is.

Milyen tünetekkel jár a mentális poszt-Covid szindróma?

Depresszió

A pandémia kitörése óta egyre többen fordulnak pszichológushoz illetve pszichiáterhez depressziós állapotra jellemző panaszokkal. A legtöbben tartós rossz hangulatra, fáradékonyságra, kilátástalanság érzésére panaszkodnak. Sokaknál, a közeli hozzátartozójuk elvesztésekor megélt fájdalom és a gyász a bűntudat érzésével is társul.

Szorongás

A tartós bizonytalanság megtapasztalása, melyet eltérő mértékben ugyan, de mindenki átélt az elmúlt egy év során erőteljes szorongást kiváltó tényező. Azt a nemzedéket, amelyik nem élt át korábban háborús vagy halálos betegség okozta fenyegetettséget, felkészületlenül érte a világjárvány. Az emberek eszköztelennek érzik magukat az ilyen jellegű, életet veszélyeztető és folyamatosan fennálló konfliktushelyzet kezelésére.

Pánik

A pánikrohamok a magas szorongás szint egyik vezető tüneteként a lakosság egyre nagyobb számát érintik. A helyzet súlyosságát fokozza, hogy akik a Covid-19 vírus okozta fertőzés által súlyos légszomjjal illetve fulladásos tünetekkel küzdöttek, a pánikrohamok során újból heves tüneteket tapasztalnak meg. Abban az esetben is, ha orvosilag kimutatható, hogy a tüdő kapacitásuk már helyre állt, súlyos traumát okoz számukra a hasonlóság a pánikroham során átélt tünetekkel. Ugyanez a helyzet a pánikzavarban jellemző szapora pulzus kapcsán is, mely szintén a koronavírus betegség jellemzőire emlékeztethetnek. 

Alvászavar

Az általános rossz hangulat illetve szorongás és lelki kimerültség érzése gyakran alvászavarral társul. Ha nem megfelelő az alvás minősége illetve mennyisége, valamint problémát jelent az elalvás vagy a túl korai ébredés, a mentális betegségben szenvedők állapota tovább romlik. Mindez egy ördögi körhöz hasonlít, az egyes tünetek egymást erősítik.

A mentális poszt-Covid szindróma tüneteinek enyhítése

Speciálisan a mentális poszt-Covid szindróma tüneteinek enyhítésére kidolgozott terápiás eljárás egyelőre nem áll rendelkezésre. A szakemberek a depresszió, szorongás és a pánikbetegség illetve az alvászavar kezelésére jelenleg alkalmazott módszerekkel kezelik a klienseket. Ilyen technikák például az autogén tréning, meditáció, relaxáció illetve a mindfullness.

Az autogén tréning 

Az autogén tréning relaxációs módszer Európában is elfogadott és közismert módja a szervezet ellazításának. A technika könnyen elsajátítható, rendszeres gyakorlása pedig érzékelhető hatással bír a szervezetre. Csökkenti az általános feszültségszintet, csökkenti a szorongás tüneteit. Javítja az éjszakai alvás minőségét és enyhíti az alvásproblémát azáltal, hogy stresszmentesítő, lazító hatásával megkönnyíti az elalvást. 

A pánikbetegségtől szenvedők számár jelentős mentális segítség annak megtapasztalása, hogy az autogén tréning technika által befolyásolni képesek a testi tüneteiket. Szabályozni tudják ilyen módon a légzésük és a szívverésük egyenletességét.

Meditáció

A meditáció vagy imagináció módszere az autogén tréning technikán alapul. A meditáció során, relaxált állapotban, könnyebben hozzáférhetők a kezelendő lelki problémák. A meditáló személy megtapasztalja a testi-lelki-szellemi harmónia érzését, melyből erőt meríthet a gyógyulás folyamatához.

Mindfulness

A technika az előbbiekhez hasonlóan, szintén Ázsiából ered, és ilyen módon szoros kapcsolatban áll az ottani kulturális szokásokkal. Mindemellett tökéletesen használható módszer az európai ember számára. Bárki számár elsajátítható és egyéniségétől, érdeklődési körétől függően alkalmazható. A Mindfulness, a tudatos jelenlétet jelenti. Egy olyan korszakban, amikor a pandémia a létbizonytalanság erősödéséhez és a stabil jövőkép megingásához vezet, üdítő és gyógyító hatású, ha megpróbálunk az jelenre koncentrálni. Törekedjünk az épp átélt napot boldogabbá és tartalmasabbá tenni. Nyissuk meg az érzékszerveinket a természet szépségei felé, éljük át a pillanatban rejlő csodát. 

A Mindfulness biztonságot ad számunkra és segít az aktuális problémákkal való megküzdésben. A technika mindennapos gyakorlása boldogságfokozó és feszültségcsökkentő hatású.

Kálmán Judit – Tanácsadó pszichológus – Online pszichológiai tanácsadás

Telefonszám: +36 70 254 5482

E-mail cím: info@homepszichologus.hu