A pályaválasztási tanácsadás segítséget nyújt abban, hogy a megtaláljuk azt a hivatást, amely leginkább összhangban van a vágyainkkal, a készségeinkkel illetve a lehetőségeinkkel. 

Pályaválasztási tanácsadás

Gyorsan változó világunkban a pályaválasztás egyre kevésbé jelent életre szóló döntést. Lehetőségeink a munkapiac igényei szerint folyamatosan változnak. Új szakmák jelennek meg,  illetve sok, korábban stabilnak tűnő megélhetési mód szorul fokozatosan háttérbe. 

Ma még nehéz megjósolni, hogy melyek lesznek a legkeresettebb szakmák 20-30 év múlva, illetve milyen foglalkozások fognak teljesen eltűnni.

Mindemellett hozhatunk jó döntést, amikor pályát választunk, amikor a továbbtanulásunkról döntünk vagy fiatal felnőttként a munka világába belépve. Életünk során, akár többször is kerülhetünk válaszút elé, amikor az élethelyzetünk folytán pályamódosítás vagy pályaváltás szükséges a továbblépéshez.

A pályaválasztási tanácsadás igénybevételével nagyobb eséllyel sikerül rövidebb idő alatt hosszú távon megfelelő döntést hoznunk a jövőnkkel kapcsolatban.

A pályaválasztás meghatározó tényezői

A lehetőségek ismerete

A megfelelő választás előfeltétele a lehetőségeink ismerete. Tudnunk kell, hogy az adott körülmények közt mekkora mozgásterünk van, mik azok a lépések, amelyekre elhatározhatjuk magunkat anélkül, hogy irreális kockázatot vagy túlzott energia befektetést vállalnánk céljaink megvalósítása érdekében. Mindez nem azt jelenti, hogy le kell mondanunk az álmainkról. Ha vállaljuk, hogy megfontoltan, körültekintően tervezünk, és tekintettel vagyunk az élethelyzetünk által kínálkozó lehetőségeinkre, nem kell feltétlenül kompromisszumot kötnünk.

A környezet hatásai

A továbbtanulásunk illetve a pályaválasztásunk döntéseit erősen befolyásolja a környezetünk. A szülők és a közelebbi illetve  távolabbi rokonok tanácsai csakúgy hatnak ránk, mint a barátok, kollégák és az ismerősök befolyása. Vannak olyan szakmák, amelyeket büszkén vállalnánk fel ismerőseink előtt, noha nem sok ismeretünk van az adott munkaterületről, illetve mindenki fejében léteznek olyan vágyak vagy  elképzelések, amelyek alacsonyabb társadalmi presztízst képviselnek. 

A környezeti hatások, nem meglepő módon jelentősen befolyásolják a pályaválasztásunkat. Nagyobb eséllyel választunk a számunkra ismerős illetve a környezetünk által támogatott foglalkozások közül, mint az általunk kevésbé ismert lehetőségek közül. Éppen ezért nagyon fontos, hogy ne döntsünk elhamarkodottan, és legyünk nyitottak a saját belső hangunkra és késztetéseinkre.

Idő, energia

Mint az életünk más területein, itt sem mindegy, hogy mennyi időt és energiát szánunk a továbbtanulásunk illetve a pályaválasztásunk megfelelő előkészítésére.

Tizennégy éves korunkban elsősorban arról döntünk, hogy a jövőben inkább tanulni vagy dolgozni szeretnénk. Ha a tanulás mellett tesszük le a voksunkat, egyúttal arról is határozunk, hogy a következő években  ilyen mennyi időt és energiát szeretnénk a tanulásnak szentelni. Ha a különböző szakképző intézmények közül választunk, akkor részben el is köteleződünk valamilyen szakma vagy szakterület irányába. 

Az időt és az energiát a későbbiek folyamán sem érdemes megspórolnunk, ha a jövőnk megtervezéséről van szól. Fontos, hogy lehetőség szerint minél több információt gyűjtsünk a lehetőségeinkről és minél inkább tisztában legyünk azzal, hogy mi érdekel minket.

Érdeklődés

Bár a téma taglalását a környezeti hatásokkal illetve a lehetőségek számbavételével kezdtük, a legfontosabb a jövőbeli boldogulásunk szempontjából mégis az, hogy tisztában legyünk azzal, hogy mihez van kedvünk, mi érdekel minket. Nem szabad, hogy a környezeti hatások háttérbe szorítsák a belső késztetéseinket. 

Könnyen megtörténhet ugyanakkor, hogy elsősorban a szülők vagy az ismerősök nyomásának engedve választunk, ha nem vagyunk tisztában azzal, hogy valójában mi érdekel minket. Sokszor nem egyértelműek vagy kézzelfoghatóak a belső késztetések, hisz az iskolapadban nincs lehetőségünk kellő önismeretre vagy pályaismeretre szert tennünk.
Érdemes számba venni ilyenkor mindazokat a hobbi tevékenységeket, amelyeket szívesen végzünk a szabadidőnkben, illetve utánajárni annak, hogy kedvenc tantárgyaink milyen szakmák tanulásánál lehetnek hasznosak. A pályaválasztási tanácsadás során hasznosak lehetnek az úgynevezett pályaérdeklődés tesztek, amelyek segítségével módszeresen megvizsgálhatjuk az érdeklődési területeink illetve a választható szakmák közti kapcsolatokat.

Kálmán Judit, pszichológus – Pályaválasztási tanácsadás

E-mail cím: info@homepszichologus.hu