A Mindfulness a tudatos jelenlét módszere. Ha hétköznapi tevékenységeink végzése során arra törekszünk, hogy a jelen pillanat megélésére koncentráljunk, boldogabbnak és kiegyensúlyozottabbnak fogjuk érezni magunkat.

Mindfulness

A tudatos jelenlét hiánya

Amikor jelen vagyunk a pillanatban, nem a múltban megtörtént dolgokon merengünk, és nem a jövő eshetőségeit latolgatjuk. Bár mindez természetesnek tűnik, mégis az időnk jelentős részében nem így teszünk. Automatikusan végezzük a dolgunkat, és gondolatban sokszor teljesen máshol járunk. Ennek következtében a bennünk kavargó érzések sem mindig az adott helyzet hangulatát tükrözik. Gondoljunk csak bele, hányszor előfordul velünk, hogy például miközben a reggelinket fogyasztjuk, szinte észre sem vesszük mit eszünk vagy iszunk, mert már azon gondolkodunk, hogy milyen munkahelyi teendők várnak ránk aznap. Majd munkavégzés közben a bevásárló listát pörgetjük a fejünkben. 

Hogy hat ránk a tudatos jelenlét hiánya

Hasonlóan problémás, ha ahelyett, hogy egy dologra fókuszálnánk, a figyelmünket megosztjuk több tevékenység között. Autó vezetés közben telefonálunk, tévé nézés közben vacsorázunk. 

Ha párhuzamosan végzünk többféle tevékenységet, mindegyiket félgőzzel hajtjuk végre. Amellett, hogy így a munkánk színvonala is alacsonyabb, folyamatosan olyan, mintha időhiányban lennénk. Sürgetve érezzük magunkat, ennek következtében a stressz szintünk is magasabb lesz. Hamarabb elfáradunk, és valójában egyik tevékenységet sem tudjuk úgy élvezni, mintha kizárólag azzal foglalkoznánk.

Mindfulness

Csak akkor tudunk belefeledkezni a munkánkba vagy a szabadidős tevékenységünkbe, ha megéljük a pillanatot és a jelenre koncentrálunk. Ilyenkor szinte elvész az időérzékünk, feloldódunk a jelenben, azaz nem csak testben, de lélekben és szellemben is jelen jelen vagyunk. Ez az érzés egyszerre tölt fel és energizál minket. Felfrissülünk, kikerülünk a minket fogva tartó gondolati spirálból, és megszabadulunk a negatív gondadatainktól. 

Mindfulness a hétköznapokban

A magával ragadó érzést, a flow élményt bármilyen hétköznapi tevékenység gyakorlása közben átélhetjük. Nem kell hozzá más, csak egy kis tudatosság és odafigyelés. Az első lépés a mindfulness gyakorlása során a lelassulás. Vissza kell vennünk a tempónkból. Elegendő időt kell adnunk magunknak ahhoz, hogy mindig arra fókuszálhassunk, amivel épp foglalkozunk. 

Ne csináljunk semmit sem csak úgy mellesleg. Ha például ebédelünk vagy vacsorázunk, adjuk meg a módját az étkezésnek, élvezzük az ízeket és az illatokat. Ha sétálunk, ne mobiltelefonozzunk gyaloglás közben, hanem figyeljünk inkább a környezetünkre, gyönyörködjünk a tájban, szívjuk magunkba a friss levegőt. 

A részletek megfigyelése

Figyeljünk a részletekre! Múzeumban járva időzzünk el egy-egy kép előtt, figyeljük meg alaposan a színeket és az apró részleteket, motívumokat. A turisták legtöbbje a saját szemével meg sem nézi a műalkotásokat, csak a mobiltelefonja képén keresztül látja őket, amikor fényképeket készít róluk. Próbáljuk ki, milyen élmény, ha egészen lassan siklik végig a tekintetünk egy festmény részletgazdagságán. Tegyünk hasonlóképp, amikor kinézünk az ablakon. Figyeljünk meg tüzetesebben egy utcarészletet vagy a táj egy szegletét. Akár egy cserép virág levélzetét is tanulmányozhatjuk hosszasabban, megfigyelve rajta napról-napra a legkisebb változásokat, egy új hajtás vagy virágrügy kezdetét.

A mindfulness módszer a sportban

Mindenki tapasztalhatta már, hogy milyen üdítő tud lenni egy séta, és ugyanannak az útnak a megtétele mennyire fárasztó vagy unalmas, ha nem kedvtelésből megyünk végig rajta. Váltsunk nézőpontot! A munkahelyünkre vezető gyalogútra is tekinthetünk örömforrásként, ha megfelelő öltözékben, kényelmes cipőben és nem teli szatyrokat cipelve megyünk végig rajta. Ne akarjuk állandóan spórolni az idővel, inkább induljunk el korábban.
Bármilyen mozgás, legyen az séta, futás, vagy edzés, lehetőséget nyújt a flow élmény megtapasztalására, ha az elvégzett erőfeszítés arányos a képességeinkkel és az edzettségi fokunkkal. Pont úgy nem okoz megfelelő élvezetet a testedzés, ha alul vagy túlterheljük magunkat. Legyünk türelemmel, és törekedjünk a fokozatosságra.

Kálmán Judit – Online pszichológus, online pszichológiai tanácsadás

Telefonszám: +36 70 254 5482

E-mail cím: info@homepszichologus.hu