A munka és magánélet megfelelő egyensúlyának megteremtése elengedhetetlenül fontos ahhoz, hogy biztosítsuk magunknak mindennapi jóllétünket. Fontos, hogy örömünket leljük a munkánkban és elegendő időt szánjunk a pihenésre, feltöltődésre.

munka és magánélet

A munka és a magánélet viszonya


Az emberek életének egyharmadát a munka teszi ki. A munkához való viszonyunk ugyanakkor ellentmondásosnak tűnik. Sokan szeretik és elégedettek a szakmájukkal, mégis legtöbbször igyekeznek túl lenni a munkájukon és várják a szabadon eltölthető perceiket.

Időnk jelentős részét munkával töltjük, ezért ha szeretnénk javítani az életminőségünkön, feltétlenül szembe kell néznünk önmagunkkal, és számot kell vetnünk azzal, hogy valóban azzal töltjük -e időnk nagy részét, amivel igazán szeretnénk.

Pályaválasztás

Tudjuk ugyan, hogy az életünk egyik legfontosabb eleme a munka, mégis sokszor szívesebben csinálunk mást. Vajon mi lehet ennek az oka?

Ha meg akarjuk érteni a munkához való ellentmondásos hozzáállásunk okát, egészen a pályaválasztásunkig kell visszanyúlnunk. 

Láthatjuk, hogy manapság másképp választunk magunknak hivatást, mint ahogyan ezt a korábbi évszázadokban tette az emberiség. A gyermekek nem a család ősi mesterségét viszik tovább, mint ahogy korábban apáról fiúra szállt egy mesterség, hanem bármilyen megélhetést választhatnak maguknak. Szabadon dönthetnek a jövőjükről, ugyanakkor e döntés hátterében nem húzódik meg a tapasztalat, az ifjúság nem próbálja ki magát előzőleg azon a területen, amelyet végül akár egy életre szóló hivatásként választ.

Illúzió és realitás

A fiatalok pályaválasztását meghatározó tényezők egyrészről azok az ábrándok, amelyeket egy boldog és gazdag életről dédelgetnek. Sokszor nem tudják pontosan, hogy az áhított munka a mindennapokban miből áll, milyen készségék és képességek szükségesek az adott munkakör sikeres betöltéséhez. A valóságérzet és a reális önismeret hiánya hamarosan csalódáshoz vagy kudarcok sorához vezethet.

Munka és magánélet egyensúlya

Téves hozzáállás a munka és a magánélet egyensúlyát pusztán a 8 óra munka – 8 óra pihenés tökéletes megvalósításában keresni. Természetesen fontos, hogy ne hajtsuk túl magunkat és ne zsákmányoljuk ki a szervezetünk erőforrásait. Ha mindezt sikerül megteremtenünk, máris egy lépéssel előrébb vagyunk a testi-lelki egyensúly megteremtése felé vezető úton, de nem biztos, hogy maradéktalanul boldogok vagyunk. Ha napi nyolc órát olyan munkával töltünk, amit nem szeretünk, további nyolc óra sem lesz elég ahhoz, hogy kiheverjük a minket ért frusztrációt, unalmat vagy a hiábavalónak érzett fáradtságot.

Törekednünk kell arra, hogy a napi kötelező feladataink elvégzésében megtaláljuk az örömöt. Ha értelmet látunk a tevékenységünkben és ha képesek vagyunk az elmélyült, motivált munkavégzésre észrevétlen repül el a munkaidőnk, és a szellemi vagy fizikai fáradtságot nem kíséri törvényszerűen a kiábrándultság vagy kedvetlenség érzése.

Kálmán Judit, tanácsadó pszichológus és coach – Életvezetési tanácsadás és coaching

Telefonszám: +36 70 254 5482

E-mail cím: info@homepszichologus.hu