A különböző színeknek ősidőktől fogva jelentést tulajdonítunk, mely szimbolika koronként és kultúránként eltérő lehet. Az alábbiakban a színek általános értelmezése következik:

A színek szimbolikája

A színek jelentése

Fehér szín

A fehér szín, mint a szín hiánya, bizonytalanságot sugallhat. A legtöbb kultúrában ugyanakkor a tisztaságot és az ártatlanságot szimbolizálja és mint ilyen, a női princípium szűziességének megjelenítője. A fehér szín, a maga egyszerűségében tiszteletet parancsoló és békét sugároz.

A fehér a gyász színe is, például a kínai kultúrában, de a mi kultúránkban is megjelenik, a gyász kellékeinek a színében (fehér gyertya, fehér krizantém, halotti lepel).

Fekete szín

A nyugati kultúrában hangsúlyosan a gyász színe. Az ősi sötétség és káosz megtestesítője, ilyen módon a tagadás és az anarchia színe is. Mint a legsötétebb színé, hangulata borongós, szomorúságot áraszt. Az alkímiában ezt a színt tekintik a szín hiányának, misztikus és spirituális jelentéssel is bír.

Szürke szín:

A fehér és a fekete színek között helyezkedik el, kifinomultságot, bölcsességet és eleganciát mutat. Visszafogott, a szélsőségektől tartózkodó szín. A fehér elszürkülése által az öregedésre és a hanyatlásra utal.

A természetben a szürke szín szomorúságot kelt, fásultságot és unalmat hordoz magában. A szürke szín nem hivalkodik, a többi színnel ellentétben hétköznapiságot és egyszerűséget tükröz.

Zöld szín

A természetet, az életet, fiatalságot és a halhatatlanságot jelképezi. A zöld szín a természet megújulását tükrözi. A sárga és a kék elegye, így amellett, hogy a fiatalságot és a boldogságot jelképezi, a féltékenység is ezt a színt kapta. Jelentéstartalma pozitív és negatív is egyben. A köznyelvben az éretlenség, kiforratlanság megjelenítője. A zöld szín a természetessége által nyugalmat, stabilitást és egyensúlyt áraszt.

Piros szín:

A piros szín a forrósághoz az izgatottsághoz kötődik, mint szimbólum, és mint ilyen, a szerelmet illetve a szenvedélyt szimbolizálja.

Piros a színe a vérnek, és átvitt értelemben a veszélyt, a harcot illetve az agresszivitást is jelenti.

A sárga szín

Ez a szín a fény szimbóluma, a napsütést és a vidámságot testesíti meg. Ahogy a nap minden reggel megkezdi a pályáját az égbolton, a sárga szín az újrakezdést és a reményt jelképezi. 

A pozitív értelmezés mellett negatív is társul hozzá, mely az irigységre, kapzsiságra utal.

A kék szín

A természet színeivel párhuzamba hozhatóan a kék szín a víz, az égbolt árnyalatait tükrözi. A végtelensége által a harmóniát és a nyugalmat juttatja eszünkbe. Mindemellett a kék a barátság és a béke jelképe. A színhez a hidegség és a férfiasság képzete is társul. A világoskék ugyanakkor az asztrológiában a halak és a szűz színe.

Rózsaszín

A rózsaszínhez legtöbbször romantikus képzeteket társítunk. A halványabb árnyalatai az ifjúsághoz és az ártatlansághoz kapcsolódnak. Az évszakok közül a tavasz színét illetve a szerelmet jelképezi. 

Lila 

A lila szín misztikus jelentéssel bír. Mind a halványabb, mint a sötétebb árnyalata a  túlvilághoz kapcsolódik és spirituális töltetű. A sötétebb árnyalat ünnepélyességet áraszt és vallásosságot szimbolizál. A lila szín hasonlóképp az ünnepélyesség kifejező eszköze, előkelőséget, büszkeséget hordoz magában. Hétköznapi jelentéstartalma a kreativitással hozható összefüggésbe.

Színszimbolika – Önismereti tanácsadásKálmán Judit, pszichológus

Telefonszám: +36 70 254 5482

E-mail cím: info@homepszichologus.hu