Az önismeret olyan mint egy térkép. Segít minket eligazodni, utat mutat számunkra a nehéz élethelyzetekben. Ha tisztában vagyunk erősségeinkkel és fejlesztendő területeinkkel, tudjuk honnan hová tartunk. 

Önismeret

Önmagunk megismeréséhez számos út vezet. Bármelyiket választjuk, sikeresek lehetünk, ha az elhatározásunk szilárd, és hajlandók vagyunk kitartóan dolgozni önmagunkon.


Önismeret fejlesztése az autogén tréning segítségével

Az autogén tréning relaxációs technika elsajátítása által jobban megismerhetjük testünk működését. Fokról fokra megtanulhatjuk ellazítani az izomzatunkat és egész szervezetünkben érezhetjük az ellazulás jótékony hatását. Az autogén tréning segít bennünket a testi-lelki harmóniánk megteremtésében és a problématerületeink felfedésében. 

Az autogén tréning amellett, hogy hozzásegít minket az önmegismeréshez, hatékony stresszcsökkentő és feszültségoldó gyakorlat, melynek elvégzése után minden alkalommal pihentebbnek, frissebbnek érezhetjük magunkat.

Meditáció és önismeret

A meditációs technika elsajátításával közelebb juthatunk belső lényegünkhöz. A meditációs “utazás” leginkább egy álomhoz hasonlít, azzal a különbséggel, hogy az élmény és az üzenet sokkal tartalmasabb. A belső képeink értelmezésével választ kaphatunk azokra a kérdéseinkre, melyeket éber állapotban nem sikerül feltennünk magunknak vagy hatékonyan megválaszolnunk.

A meditációs technika elsajátítását követően, segítség nélkül, önállóan alkalmazhatjuk a módszert a feltöltődésre és lelki energiáink mozgósítására.

Önismereti tesztek

Az önismereti tesztek és a különböző személyiségmérő eszközök széles tárháza segíthet bennünket abban, hogy objektívebb módon nézhessünk magunkra. A rövidebb tételszámú kérdőívek egy-egy probléma területre világítanak rá. A segítségükkel megtudhatjuk például, hogy mennyire vagyunk szorongósak, milyen az időbeosztásunk vagy mennyire hatékonyak kezeljük a minket érő stresszhatásokat. Az ilyen tesztek általában néhány perc alatt kitölthetők.

Az összetett személyiségtesztek kitöltésére érdemes több időt szánnunk. A munkapszichológiai tesztek segíthetnek minket a pályaválasztásban, illetve annak eldöntésében, hogy mely munka terület áll hozzánk a legközelebb. Az átfogó személyiségleltárak által komplex képet kaphatunk személyiségünk szerkezetéről, jellemző viselkedési mechanizmusainkról.

Kálmán Judit, tanácsadó pszichológus – Online pszichológiai tanácsadás és coaching – Online autogén tréning tanfolyam – Meditació tréning

KAPCSOLATFELVÉTEL:

E-mail cím: info@homepszichologus.hu