A hátfájás hátterében sokszor nem kizárólag gerincproblémák, például porckorongsérv, áll, hanem lelki okokra is visszavezethető a fájdalom.

Hátfájás

A hátfájás lelki okai

Úgy tűnik, hogy a legtöbb krónikus hátfájás okozója az izmok feszültsége és görcsössége. Érdemes komolyan vennünk ezeket a panaszokat, mert nagyon fájdalmasak lehetnek.

Az izmok feszültségét legtöbbször érzelmi feszültség okozza, és minél mélyebbre ásunk ebben az érzelmi háttérben, annál inkább sikerülhet feltárnunk a hátfájás mögött meghúzódó lelki problémákat.

Stressztünetek

A stressz izomfeszültség formájában nyilvánul meg, ami egy ideig észrevétlen marad, később viszont fizikai fájdalom formájában adja tudtunkra, hogy ideje változtatnunk az életmódunkon. Különösen igaz ez az elfojtott érzelmi feszültségeinkre. Azok a lelki konfliktusaink, melyeket nem tudatosítunk önmagunk számára, maguktól nem oldódnak meg. Ezek a problémák testi tünetek formájában jelennek meg, hogy figyelmet követeljenek maguknak.

A hátfájás – felhalmozódó megoldatlan problémák

Ha huzamos ideig vagyunk kitéve stresszhatásnak az izmaink tartós feszültsége fájdalmas izomgörcsökhöz vagy tompa fájdalomhoz vezetnek. Ha sok időt töltünk feszültségben, frusztrálttá és dühössé válunk. Ezek a negatív érzelmek tovább fokozzák izmaink görcsös állapotát, mely erősödő derékfájás tünetekhez vezet.  Ahhoz, hogy ebből az ördögi körből kiléphessünk, érdemes elsajátítanunk hatékony stresszoldó technikákat.

A hátfájás hátterében meghúzódó lelki okok

Mivel kéne szembenéznünk?

Tegyük fel magunknak a kérdést, hogy van-e olyan pszichés konfliktus az életünkben, amelyről nem szeretnénk tudomást venni, ezért folyamatosan hárítjuk, halogatjuk a megoldást.
Mi az, amit elfojtunk magunkban, mik azok az érzések, melyeket nem engedünk felszínre kerülni?

Milyen terheink vannak?

Milyen gondokat, terheket cipelünk a hátunkon? Nem érezzük néha azt, hogy túlvállaljuk magunkat? Mik azok a dolgok, feladatok, kötelezettségek, amiket magunkra vállaltunk, és most ezeknek a terhe alatt roskadozik a hátunk?

Mire lenne szükségünk?

Gondolkozzunk el azon, hogy mire lenne szükségünk ahhoz, hogy jobb legyen a közérzetünk. Mit kéne tennünk ahhoz, hogy a vágyott állapotba eljussunk? Miben vagyunk rugalmatlanok? Mi tart vissza minket attól, hogy elinduljunk a kívánt úton? 

Kérjünk segítséget!

Bármilyen lelki probléma gyötör minket, és fontoljuk meg, hogy képesek vagyunk -e arra, hogy önerőből eljussunk a megoldásig. Gondoljuk át, kitől várhatunk támogatást, és szükség esetén ne féljünk segítséget kérni.

Kálmán Judit, online pszichológus – Online pszichológiai tanácsadás, online autogén tréning

Kapcsolatfelvétel:

Telefonon: +36/70 254 5482

E-mailben: info@homepszichologus.hu