A munkahelyi stressz kezelése elengedhetetlen ahhoz, hogy jól érezzük magunkat a munkavégzés közben illetve elkerüljük a munkahelyi kiégést. Minél boldogabban és elégedettebben töltjük a munkaidőnket, annál hatékonyabban és eredményesebben tudjuk elvégezni a feladatainkat. Ha nem zsigereljük ki teljesen a szervezetünket, marad energiánk a munkát követő tartalmas kikapcsolódásra illetve a szeretteinkkel való kapcsolattartásra.

Munkahelyi stressz kezelése

A munkahelyi stressz okai

Bár lehet, hogy meglepően hangzik, a munkahelyi stressz jelentős részét mi okozzuk magunknak azzal, ha a munkához való hozzáállásunk nem megfelelő. Nem mindig vesszük észre, hogy lehetőségünk van arra, hogy munkakörülményeinket alakítsuk és saját igényeink szerint formáljuk.

Az értelmetlen munka

Általában akkor érezzük kellemetlenül magunkat, ha úgy gondoljuk, értelmetlen munkát végzünk. Senki sem áldozza fel szívesen az idejét és az energiáját olyasmiért, amiről úgy véli, hogy haszontalan vagy szükségtelen tevékenység. Ilyenkor a munkavégzés egyetlen és kizárólagos oka a megélhetésünk biztosítása. Ez a felismerés frusztrációt és kilátástalanságot okoz, mellyel nehéz megküzdeni.

Unalmas vagy gépies munka

Ha a munkánk egyhangú vagy monoton, nem jelent számunkra semmilyen kihívást. A gépies mozdulatok és a beidegződés meggátolja, hogy munkavégzés közben valóban jelen legyünk és élvezzük vagy legalábbis átéljük a pillanatot. Ilyenkor az általunk végzett tevékenység végtelenül unalmasnak tűnik, a munkaidőnk pedig végeláthatatlannak.

Feszültséggel terhes munka

A munkahelyi stressz az előbb említetteknél is nagyobb terhet jelenthet. Ha valaki nem jön ki a főnökével vagy a kollégáival, a feszültségszintje megemelkedik, idegesnek és elégedetlennek érzi magát.

Bár a munkakörülmények lehetnek igen kellemetlenek, mégis rajtunk múlik elsősorban, hogy képesek vagyunk-e megbirkózni az akadályokkal. Nem hibáztathatunk mindig másokat azért, ha a munkánk értelmetlen, unalmas vagy feszültségekkel terhes.

Megoldás-e a munkahelyváltás

Sok esetben a munkahelyváltás a megfelelő megoldás, hogy kilábaljunk a reménytelennek tűnő helyzetből. Egyértelműen így kell tennünk, ha a munkánk valóban haszontalan, vagy kifejezetten káros a társadalom vagy a környezetünk számára. Ne hezitáljunk váltani, ha úgy érezzük, az értékrendünkkel ellentétes az adott munkavégzés. Ilyenkor kevésbé fontos, hogy esetleg jól fizetett állásról van-e szó, vagy biztonságos munkahelyről. Bízzunk magunkban, és vállaljuk az álláskeresés kihívásait. Jobb olyan munkát választani, amit testhezállóbbnak érzünk, mint ami anyagilag kényelmesebb de érzelmileg nem elviselhető.

Hozzáállásunk megváltoztatása

Ha azonban azt gondoljuk, hogy morális meggyőződésünket nem sérti az adott munkakörnyezet, illetve sok szempontból elfogadhatónak tartjuk, érdemes elgondolkodnunk azon, hogyan tudnánk élhetőbbé tenni saját magunk számára a munkakörünket.

Ha gépiesnek érezzük a munkánkat, vizsgáljuk meg alaposan a különböző mozzanatait és tegyük fel magunknak a kérdést, hogyan csinálhatnánk esetleg egy kicsit másképp. Nézzük meg, lehet-e az adott tevékenységet gyorsabban vagy hatékonyabban esetleg élvezetesebben végezni. 

A munkahelyi stressz gyakori oka, ha érdektelennek látjuk a tevékenységünket és ez belső feszültséget okoz számunkra. Próbáljunk több figyelmet vagy érdeklődést szentelni a munkánknak, hátha sikerül értelmet találnunk benne.

Leküzdhető-e a munkahelyi stressz?

A munkavégzés során számos dolog okozhat feszültséget bennünk. A váratlan helyzetek vagy a megoldhatatlannak tűnő problémák vagy a magas elvárások fullasztó teherként nehezedhetnek ránk. Ha a helyzetünket kilátástalannak látjuk, nehéznek tűnik a mérlegelés és a fontossági sorrend felállítása a fejünkben. Ahogy nő a felelősségkörünk, elengedhetetlen, hogy ezzel párhuzamosan képesek legyünk a priorizálásra.

Képességek és feladatok összevetése

Ha úgy érezzük, nem vagyunk képesek megbirkózni az elvárásokkal, vessük össze  a képességeinket és a feladatok nehézségét. Vizsgáljuk meg, hogy valóban alkalmatlanok vagyunk-e a feladat elvégzésére. Próbáljuk meg átalakítani vagy részekre bontani a teendőt, hátha így könnyebben boldogulunk vele.

A feszültség kezelése

Csak úgy kerülhetjük el a stresszt, ha kezünkbe vesszük az irányítást. Aktivizáljuk a lelki energiáinkat és fordítsunk több figyelmet a pihenésre és a regenerálódásra! Tartsunk munkaközi szüneteket és alkalmazzunk stresszkezelő technikákat a felfrissüléshez. Lelki békénk helyreállításában az autogén tréning relaxációs technika is nagy segítségünkre lehet. Napi rendszeres gyakorlásával csökkenthetjük az általános stressz illetve szorongás szintünket. 

Kálmán Judit, pszichológus – munkahelyi stresszkezelés

Telefonszám: +36 70 254 5482

E-mail cím: info@homepszichologus.hu