Ahogy ősszel az időjárás egyre borongósabbá válik, sokan érzik, hogy ezzel párhuzamban a hangulatuk is nyomottabb, depresszívebb lesz. A napközben felgyülemlett feszültség oldására ilyenkor a stresszkezelés autogén tréning segítségevel is megvalósítható.

Stresszkezelés, Autogén tréning

Hogyan reagálunk az évszakváltásra?

A napsütéses órák számának csökkenésevel kevesebb a lehetőségünk arra, hogy a munkaidőnk lejárta után kimenjünk a szabadba és fény jótékony hatását élvezve feltöltődjünk életerővel és energiával. Ha a kedvezőtlen időjárás, vagy a sűrű napi programunk miatt nincs lehetőségünk arra, hogy több időt töltsünk a szabadban, az autogén tréning technika akár munkahelyi körülmenyek közt is alkalmazható stresszkezelő módszer.

A késő őszi hónapokban a testi-lelki kimerültség jelei már az egészségi állapotunkon is megmutatkozhatnak. Ilyenkor érnek utol minket az első megfázásos illetve felső-légúti betegségek, és kapjuk meg a szervezetünktől a figyelmeztető jelzéseket, hogy ideje visszavennünk egy picit a tempóból.

A fáradtság jelei

Sokszor munka közben sem veszünk tudomást a fáradtság testi tüneteiről. Előfordulhat, hogy a feszített tempóju napirendünkbe elfelejtünk megfelelő időközönként szüneteket iktatni.

Akár fizikai, akár szellemi tevékenységet folytatunk, negyvenöt percenként szükségünk van egy kis pihenőre. Ha ülő munkát végzünk, érdemes ilyenkor felállni az asztalunk mellől, és néhány lépést sétálni, vagy ha erre nincs módunk, legalább egy kicsit megnyújtóztatni a hátizmainkat. Ha csak néhány perc pihenő áll a rendelkezésünkre, a stresszkezelés autogén tréning módszerrel is megvalósítható.

Hogyan lazítsunk?

Az autogén tréning technika gyakorlásával akár a munkahelyünkön is biztosíthatjuk magunknak az elengedhetetlenül fontos testi-lelki feltöltődést. Nem szükséges hozzá más, mint egy szék, és öt-nyolc perc szabadidő. A relaxációt követően kipihentebbnek, nyugodtabbanak fogjuk érezni magunkat, körülbelül úgy, mint egy jóleső délutáni alvás után.

Az autogén tréning által szellemileg is kipihentebbek leszünk, felfrissül az agyunk, megszabadulunk a felesleges gondolatainktól. A relaxáció segít a stresszkezelésben és a feszültségoldásban, mintha egy erdei sétát tettünk volna, miközben nem figyeltünk semmi másra, csak a természet szépségére.

Mikor segít az Autogén tréning?

Hogy érzi, jut elég ideje önmagára is? El tudja választani a munkaidőt a szabadidőtől, vagy folyamatosan az elintézendő feladatain kattog az agya, és még az ágyba is magával viszi a laptopját, hogy megválaszoljon néhány fontos e-mailt.

Bár látszólag minden rendben van, előbb-utóbb jelentkezhetnek Önnél is a fáradtság tünetei. Ha nem biztosítja szervezetének a feltöltődés, kikapcsolódás lehetőségét, valójában rabszolgaként bánik magával. Ha úgy érzi, nincs megállás, ideje változtatnia az életritmusán.

Tudjon meg többet az Autogén tréningről!

A mindennapos testedzés a jó levegőn illetve a relaxáció segít a testi, lelki és szellemi harmónia megteremtésében.

Ha az utóbbi időben gyakran érzi magát fáradtnak, kimerültnek, és ezen szeretne változtatni, kérjen segítséget. Az autogén tréning technika elsajátítása jelentősen hozzájárul a fizikai illetve mentális egészség megőrzéséhez.

Forduljon hozzám bizalommal!

Kálmán Judit, online pszichológus magánrendelés:

Kalmán Judit, pszichológus